Norge

- Mange har ikke reflektert over hva eksperimenterende, seksualisert adferd gjør med dem

Ungdom kan mye om kjønnssykdommer og sexstillinger. Men de lærer ikke nok om å respektere egne og andres grenser, advarer fagfolk.

Russetiden er for mange preget av store mengder alkohol og seksuelle eksperimenter.
  • Anette Aasheim
    Journalist
  • Lene Skogstrøm
    Journalist

Aftenposten skrev lørdag om en grenseoverskridende ungdomskultur blant annet politiet betegner som skremmende. På enkelte skoler gjør noen jenter nesten hva som helst for å få «rulle» med russen.

For noen starter kampen om å være populær tidlig, og seksuelle tjenester kan være en del av prisen.

Dette er saken:

Les også

Jenter ned i 10. klasse tilbyr sex for å feste i guttenes russebusser

Nytt forhold til sex

— Det som skjer på enkelte skoler er nok et uttrykk for en måte å forholde seg til sex på som er ny og annerledes, sier spesialist i seksuell rådgiving og assisterende daglig leder hos Sex og Samfunn, Tore Follestad.

Follestad får hver dag besøk av mange ungdommer. Han ser et tydelig tegn som går igjen:

De er sultne på kunnskap, på å vite hvor grensene går. Nesten alle han snakker med uttrykker et klart ønske om bedre seksualundervisning i skolen.

— Vi må ikke «katastrofegjøre» dette. En naturlig reaksjon er kanskje redsel, men da må voksne huske å puste, sier han.

— Kanskje er det et opprør mot Generasjon prestasjon, mot hele tiden å prestere på alle områder? Kanskje handler dette om å gi litt beng, få ut litt gruff. Ungdom fortjener jo å få rase litt fra seg.

Egne gruppesamtaler

Fagfolk Aftenposten har snakket med peker på at seksualundervisningen i videregående skole er veldig fagorientert. På timeplanen er det liten tid til å diskutere holdninger og hvor ens egne og andres grenser går, mener helsesøster Tone Bjørnson Aanderaa ved Oslo handelsgymnasium.

— Jeg tror ungdom trenger voksne samtalepartnere om seksualitet som ikke er moraliserende, men hvor de blir møtt med respekt og åpenhet. Gjennom en slik samtale kan man åpne for refleksjoner som kan være med på å gi ungdom gode seksuelle opplevelser.

Helsesøsteren tester nå ut gruppesamtaler om holdninger til sex for alle klassetrinn i storefri, med tanke på å starte et fast opplegg neste år.

- Flere elever har kommet til meg med ønske om dette. Mange har ikke reflektert over hva eksperimenterende seksualisert adferd gjør med dem, og hva man sitter igjen med av tanker og følelser etterpå, sier Aanderaa.

Russegutter avviser sexpress:

Les også

- Det er jo bare å beklage hvis de opplever det sånn

Søker aksept

Viktoria Mellingen Thuen i Medisinernes seksualopplysning (MSO) reiser rundt til ungdoms— og videregående skoler for å snakke med elever om seksualitet. Hun deler inntrykket av at skolenes undervisning dreier seg for lite om grenser og følelser.

Viktoria Thuen.

— Ungdom er litt uopplyste. Min erfaring er at elevene kan mye om fysiologi og det rent seksuelle. Holdninger og relasjoner har de derimot lite kunnskap om. Det tror jeg vitner om at de har diskutert dette lite i klasserommet, sier hun.

— Dette er temaer som stiller store krav til lærerne. Det kan fort oppstå litt ubehagelige diskusjoner når man tar opp holdninger til seksualitet, mener Thuen, som er medisinstudent og fagansvarlig i MSO Bergen.

Aftenpostens sak vitner først og fremst om den grunnleggende usikkerheten mange opplever i denne alderen, sier Thuen.

- Mange lever hele tiden litt på kanten av sin egen komfortsone, de vil strekke seg og finne ut hvor deres egne grenser går. Når man brått havner i en situasjon hvor man utsettes for sexpress, er det lett å la hensynet til egne grenser komme i andre rekke. Ønsket om å bli godtatt er så utrolig sterkt i den alderen, og å oppleve aksept fra eldre gutter kan bety veldig mye for statusen. Det er ikke vanskelig å forstå, men det er alvorlig når man ender med å gjøre ting man egentlig ikke ønsker.

Likestillingsombudet reagerer:

Les også

-Vanskelig å forstå hvorfor ressurssterk, opplyst norsk ungdom inntar såpass kvinnefiendtlige roller

Foreldreansvar

— Seksualundervisningen i skolen er kjempedårlig. Elevene lærer å tre på et kondom, men det er stort sett det, sier Lisa Arntzen, kommunikasjonssjef i Dixi, et ressurssenter for voldtektsutsatte.

Hun understreker at også foreldre har et stort ansvar.

— Vi voksne må snakke med ungdom og forberede dem. Jeg ser det Aftenposten har avdekket som en del av en større prestasjonskultur. Dette er ikke noe som dukker opp tre dager før Tryvann-treffet. Det er en konsekvens av at noe har sviktet i årene i forkant, sier Arntzen.

Hun har en oppfordring til tenåringsforeldre:

- Forbered barna på det som venter dem, i god tid på forhånd. Lag kjøreregler. Barn er ikke født med denne kunnskapen.

Maser om sex

Mange ungdommer som har spørsmål om seksualitet henvender seg til nettsiden Ung.no, som Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet har drevet siden 2003.

- Vi ser av vårt materiale at det er en økning av unge, særlig jenter, som forteller at de opplever masing og press om sex både i og utenfor forhold. Det gjelder særlig jenter, forteller redaktør Beate Aas.

— I tillegg er det nok en økende tendens til at brukerne stiller direkte spørsmål av teknisk art. De vil være ferdig utlært i alt som handler om stillinger og teknikk, før de har begynt å praktisere.

Kommentar:

Les også

Flytt russetiden til etter eksamen

Aas understreker at hun ikke er kjent med at unge jenter bruker seksuelle handlinger som byttemiddel med russen, slik Aftenposten skrev om fredag.

— Det er trist hvis et slik forhold til sex er i ferd med å normaliseres. Det vi i hvert fall ser, er at mange i denne alderen er usikre på hvor grensene går. De søker råd om hva de skal være med på både av seksuell aktivitet og deling av bilder.

Hvorfor faller jenter for bad boys ? Hør nyeste utgave av Aftenpodden Si ;D!

Les også

- William har klare psykopatiske trekk. Han er narsisstisk, hensynsløs og voldelig.

afp000872681-pgouivlvIi.jpg