Norge

Krekar-saken går som planlagt i Italia mandag

Rettssaken mot mulla Krekar i Italia går som planlagt mandag, opplyser advokat Brynjar Meling. Ønsket om at Krekar skal forklare seg på videolink ble ikke hørt.

Mulla Krekar (til venstre) sammen med advokat Brynjar Meling under et fengslingsmøtet i Oslo tingrett i 2016.
  • og NTB

Saken skulle ha blitt behandlet i mai i retten i den italienske byen Bolzano, men ble utsatt til nå.

– Saken går som planlagt, opplyser Brynjar Meling, Krekars fast advokat i Norge, i en SMS til NTB.

Meling er i likhet med klienten ikke til stede i Italia. Han har anmodet om at Krekar skal få forklare seg via videolink fra Oslo tingrett.

Har ikke hørt noe

– Intet er hørt, sier Meling, som ikke kjenner til om rettssaken som helhet vil gå uten Krekars forklaring.

Meling har bedt om at saken mot Krekar i Italia blir avvist av retten og overført til rettslig behandling i Norge. Krekar har fått oppnevnt en italiensk advokat, men ønsker ikke hjelp av denne advokaten. Han har ifølge Meling forsøkt å ordne en egen advokat, uten å lykkes.

Najmuddin Farraj – kjent som mulla Krekar – ble i november 2015 pågrepet i Norge i en koordinert aksjon bestilt av italiensk politi under opprullingen av et angivelig terrornettverk i Italia.

Les også

Byste av mulla Krekar laget av brunost vekker oppsikt på Høstutstillingen

Kan ikke forlate Norge

Italienske myndigheter anklager Krekar for å lede et terrornettverk kalt Rawti Shax med tilknytning til ekstremistgruppa IS. Norge var på nippet til å utlevere den omdiskuterte mullaen da Italia overraskende trakk utleveringsbegjæringen høsten 2016.

Krekar er tiltalt sammen med fem andre menn i Italia. Han har imidlertid ingen reisedokumenter og kan ikke lovlig forlate Norge.

Krekar bestrider å ha noe med personer i Italia å gjøre, og ifølge advokat Meling finnes det ingen organisasjon som har planer om terror eller andre ønsker, annet enn å bli et lovlig kurdisk, politisk parti.

Les mer om

  1. Brynjar Meling
  2. PST
  3. Mulla Krekar