Norge

Ingen norske trekkfugler i funnområdet

Familien Simonsson frykter at familiens hobbyhøns må avlives etter at H5-viruset i går ble funnet på to ender i nabolaget deres.

 • Forf>tone Georgsen (foto)
 • Forf><forf>kjetil Kolsrud <
 • <forf>lise Merete Olaussen <

— Jeg hadde ikke trodd at viruset skulle komme hit til Sverige så fort, sier Madeleine Simonsson (21). Hun jobber i den lokale kiosken i Figeholm, det nærmeste tettstedet til området der de smittede fuglene ble funnet i går. - Jeg vet ikke helt hva dette innebærer for meg. Selvfølgelig tenker man på at det smitter til mennesker, men jeg er ikke veldig mye nær fugl, sier Simonsson. Hun er mer bekymret for om foreldrenes hobbyhøns må avlives. Moren hennes, Majvor Simonsson, bor to mil fra funnstedet. Hun har holdt hønene innendørs siden oktober, i frykt for smitte.- Jeg synes det er veldig ekkelt. Vi har fått veldig lite informasjon om hvordan dette kan smitte oss. Kan jeg for eksempel spise eggene? Og kan jeg være rundt dem? undrer hun.Stedet der de to smittede endene ble funnet, ligger inne på området til atomkraftverket ved Oskarshamn. Det svenske landbruksverket opprettet i går en beskyttelsessone i 10 kilometers radius rundt funnstedet. Formålet er å forhindre at smitten sprer seg fra villfuglene til fjærfe, et scenario som ville rammet landbruksnæringen hardt.

Ikke trekklinje.

Norske myndigheter er ikke av den oppfatning at smitten har rykket vesentlig nærmere Norge gjennom dette. Årsaken er at fuglene som holder til i Sørøst-Sverige følger samme trekklinjene som de fuglene som tidligere er blitt smittet i Rügen i Tyskland. Disse linjene går fra Østersjøen og inn i Russland - ikke til Norge. Noen utvidet beredskap er derfor foreløpig ikke innført i Norge.- Det var egentlig mer dramatisk da det første tilfellet ble påvist i Østersjø-området. Men det er klart at også dette fører til at vi skjerper våre rutiner, og vi understreker overfor Mattilsynet at det nå er viktig at alle fugler som kommer inn sendes til oss for undersøkelse, sier avdelingsdirektør Jorun Jarp ved Veterinærinstituttet.Instituttet fikk i går inn 37 nye døde fugler som er blitt funnet av publikum. De siste 14 dagene har de fått inn 180 dyr. Enn så lenge er viruset ikke påvist i noen av dem. Veterinærene tror det er mer sannsynlig at smitten vil komme til Norge når trekkfuglene kommer tilbake til våren. - Skulle vi finne viruset, vil Mattilsynet bli varslet umiddelbart, sier Jarp.

Katter ufarlig.

Sverige er det niende EU-landet som har påvist det hissige H5-viruset, etter at Tyrkia og Romania opplevde de første tilfellene utenfor Asia i oktober. Ikke ved noen tilfeller er mennesker blitt smittet gjennom ville fugler. De få menneskene som er blitt smittet av viruset, er smittet gjennom svært tett kontakt med smittet fjærfe.Nyheten om at en tysk katt var blitt smittet av H5 vekker ikke stor bekymring på Veterinærinstituttet.- At katter kan bli smittet har vi visst lenge, men det er aldri påvist ett eneste tilfelle der mennesker er blitt smittet av dette via katter. Derimot kan salmonella smitte fra fugl til mennesker via katt. Derfor bør man alltid være hygienisk i omgangen med katter, og unngå kontakt med avføring fra katter, sier Jarp.

 1. Les også

  Vurderer kattejakt

 2. Les også

  Dette er kriseplanen

 3. Les også

  Fuglevirus påvist i katt

 4. Les også

  Farlig fuglevirus påvist i Sverige

Beboerne i området der fugleinfluensaen ble oppdaget i går er urolige. Majvor Simonsson har rundt tjue høns og lurer på om hun kan spise eggene. Foto: TONE GEORGSEN

Les mer om

 1. Helse

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Minken havnet i massegraver av tre grunner. Nå har avlivingen skapt politisk oppvask i Danmark.

 2. NORGE

  Vet ikke om vi vil få svar på hva hundene er blitt syke av

 3. NORGE

  Minkfarmer i flere land har hatt koronautbrudd. I Norge er det ennå ikke påvist smitte hos dyr.

 4. OSLO

  Slik unngår du at hunden tar med parasitter hjem fra ferie.

 5. NORGE

  Smittsom skrantesyke bekreftet hos villrein på Hardangervidda

 6. NORGE

  New York: Flere av de store kattedyrene har hatt symptomer