Norge

Lydbøker rett fra nett

Snart kan du sitte hjemme foran PC'en, gå inn på forlagets nettside, betale, laste ned og lytte på boken på en MP3-spiller.

  • Forf>
  • <forf>john-arne Ø. Gundersen <

— Man kan ha mange bøker på samme spilleren og ta med seg den i stedet for mange pakker med CD-er. En gjennomsnittlig roman legges inn på rundt åtte CD'er, forklarer Herborg Hongset, forlagssjef i Lydbokforlaget. Skal du for eksempel lytte til "Harry Potter og Føniksordenen", må du jobbe deg gjennom hele 26 CD'er. Det slipper du med MP3-bøker.

800 titler.

Det er ikke klart hvilke titler som kommer først, men det dreier seg både om nye utgivelser og lydbøker som allerede er gitt ut. Per i dag har Lydbokforlaget rundt 800 titler, og målet er at alle disse skal være tilgjengelig på MP3. - Det vil nok ta litt tid. Jeg kan ikke si annet enn at flere hundre titler blir tilgjengelig i løpet av året. Skjønnlitteratur, lyrikk og hørespill vil hovedsakelig komme først. Faglitteratur vil også komme etter hvert, sier Hongset. I Sverige ble MP3-bøker tilgjengelig i fjor, og nå finnes rundt 40 titler på MP3. Dagens Nyheter opplyser at på ljudboken.se står MP3-bøkene allerede for en fjerdedel av omsetningen. Hongset opplyser at usikkerhet rundt beskyttelse av rettighetene er en av grunnene til at Norge ligger etter Sverige. - MP3-filer er lette å kopiere på ulovlig måte, og uten noen form for kryptering, kan en slik fil sendes til så mange man vil på e-post. I Sverige har ikke filene en slik kopibeskyttelse. Forfattere er bekymret for slik misbruk hvis bøkene kommer i MP3-format, og vi vil sikre oss rimelig grad av rettighetsbeskyttelse før vi gjør bøkene tilgjengelig på nettet.I tillegg til rettighetene, kan også teknikken utgjøre et problem. - En stor del av lydbokbrukerne er nok godt voksne som ikke er de heftigste brukerne av MP3-spillere. Men jeg tror fremtidens lydboklyttere vil være det, og vi vil at lydbøker skal brukes av de yngre, og disse treffer vi med MP3-bøker. Likevel tror jeg lydbok på CD vil være hovedformatet i mange år fremover.

Lange bøker billigere.

Cappelen har ingen konkrete planer om MP3-bøker. - Vi kommer til å gjøre det når vi føler sikkerheten er godt nok ivaretatt. I Sverige ble jo den nyeste boken til Jan Guillou piratkopiert og distribuert på nettet, forklarer lydbokredaktør i Cappelen, Mari Bjørkeng. Hun tror likevel ikke at piratkopiering av lydbøker kommer til å bli like problematisk som med musikk. - Blant annet fordi man bruker mye mer tid på å høre en bok enn en sang, og denne investeringen i egen tid gjør mediet mindre interessant for piratkopiering. En bok på norsk vil også være mindre aktuell å piratkopiere enn en sang på engelsk, sier Bjørkeng. Hun tror lytterne ikke er komfortable med nedlasting ennå. - Det finnes fremdeles lyttere som ringer til oss og spør om vi har lydbøker på kassett. En fordel med MP3-bøker, er at lange bøker kan bli billigere. - Det koster mer å trykke flere CD-er, og derfor kan lange bøker være dyrere. For forlagene kan MP3-bøker spare kostnader ved at vi slipper å trykke opp CD-er. I tillegg vil lydbøker som det ikke lønner seg å trykke opp, likevel være tilgjengelige.

Les også

  1. Lån hjemmefra

  2. Seim seirer i ny radiokrim

  3. Klart for digital lydbokradio

Snart slipper du å krangle med en pakke med over ti CD-er for lytte på lydbok. MP3-bøker kan kjøpes på nettet og lastes ned som en stor fil.
I fjor solgte Lydbokforlaget 360 000 lydbøker på CD. - I løpet av året vil flere hundre titler kunne lastes ned fra nettet som MP3-filer, lover forlagssjef Herborg Hongset.