Ekstremværet på retur på Vestlandet. Store skader på Voss.

Flomtoppen i Voss ble nådd lørdag morgen. Flere personer har vært isolert på grunn av vannmassene, men ingen er skadet. Kommunen omtaler flommen som den nest verste i nyere tid.

Slik ser det ut ved Park Hotel ved Vangsvatnet lørdag.

Voss-ordfører Hans-Erik Ringkjøb sier til Bergens Tidende at flommen har gjort store skader, men kan ikke gi noe anslag i kroner og øre.

I krisemøtet ble disse skadene trukket frem, ifølge ordføreren: Vann inn på Park Hotel og Voss kulturhus, og to kunstgressbaner som «ligger og flyter». Kulturhuset er stengt lørdag.

– Vannet kulminerte på et nivå cirka 30 centimeter lavere enn skadeflommen i 2014. Dette er den nest verste flommen som har vært på Voss, og den verste på Evanger. Der er det store ødeleggelser, sier Ringkjøb til Bergens Tidende.

To husstander med totalt syv beboere var tidligere lørdag isolert som følge av store vannmengder fra Flabreen, melder politiet på Twitter.

– Det er to gårder som er innestengt. Det er ingen gjennomgangstrafikk i området, sier Jørgen Ommedal, operasjonsleder i Vest politidistrikt ved 07-tiden.

Ved 10-tiden melder Voss herad (kommune) at dette er den nest verste flommen i moderne tid på Voss, og trolig den verste på Evanger.

Vangsvatnet kulminerte mellom klokken 04 og 05 natt til lørdag. Det er om lag 30 cm under nivået for 2014-flommen.

Voss hardest rammet

Det er Voss-området som er hardest rammet av det kraftige regnværet som startet fredag.

Flere veier og broer på Vestlandet ble stengt mens flommen var på sitt verste. Blant annet var E 16 stengt flere steder en periode.

Sent fredag kveld meldte Voss kommune om at det hadde kommet 140 millimeter med nedbør det siste døgnet. Det er ikke varslet mer nedbør i området de neste dagene.

– Nå jobber kommunen og Sivilforsvaret for å sikre verdier. Det jobbes blant annet for å sikre et kulturhus mot vann, sier Ommedal.

Det kommunale kulturhuset på Voss, som blant annet huser kino og bibliotek, har fått vann i kjelleren.

I tillegg jobber brannvesenet med å hjelpe folk som har fått vann i kjellere.

Det er også oversvømmelse på Park Hotel, tinghuset og ungdomsskolen. Det jobbes nå med å pumpe ut vann fra de kommunale bygningene, skriver kommunen i en pressemelding lørdag ettermiddag.

En campingplass ligger også under vann.

I Voss sentrum ligger det to fotballbaner under vann, trolig helt ødelagt, sier daglig leder Hallgeir Finbråten Voss fotballklubb til NRK.

– Jeg håper vi har gode forsikringer, sier han, og forteller at det vil koste opp mot tolv millioner hvis det må bygges nye baner.

45 skademeldinger

Ved 10-tiden hadde Gjensidige fått nærmere 30 skademeldinger etter uværet på Vestlandet. If hadde fått 15 ved åttetiden, melder NTB.

– De fleste skadene skyldes vann som har kommet inn fra grunnen til kjellere, eller gjennom tak og vegg, sier Line Marcelius, Kommunikasjonssjef i Gjensidige i en pressemelding ved titiden.

If melder det samme i en pressemelding ved åttetiden, og skriver også at det er for tidlig å anslå hvor mye skadene vil koste.

Kristian Kvam og Christine Karlsen hadde vannet opp til inngangspartiet på huset sitt på Evanger fredag kveld

Bergensbanen var stengt

Allerede fredag morgen ble Bergensbanen stengt på grunn av vannmassene, men ble gjenåpnet for noen timer på ettermiddag. Fredag kveld ble banen stengt igjen.

Lørdag morgen var Bergensbanen stengt mellom Dale og Voss, men i 15-tiden er den åpnet igjen. Flåmsbanen har også vært stengt, men ventes åpnet klokken 16.40.

Vi har vært heldige. En femtiårsflom betyr at 206 kubikkmeter vann passerer hvert sekund. Her var det 227. Det er vanvittige mengder, sier brannsjef Reinhardt Sørensen i Aurland.

Også E16, en av hovedveiene mellom Østlandet og Vestlandet, var stengt flere steder, men ved 10-tiden var kun en liten strekning ved Voss som fremdeles var stengt. Ved 12.30-tiden var hele E16 gjenåpnet.

Tidlig på ettermiddagen var også de fleste riksveiene og fylkesveiene gjenåpnet (se faktaboks).

– Vannføringen er fortsatt høy og fremkommeligheten påvirket med flere stengte veier. Det er mye vann i grunnen som kan gi utglidninger når vannet trekker seg raskt tilbake. Derfor er vi ute og sjekker alle aktuelle steder og åpner veiene igjen så snart det er trygt, sier avdelingsdirektør for drift og vedlikehold Svenn Finden i Statens vegvesen til NTB.

Rødt farenivå

Det var fredag formiddag at farenivået ble oppgradert til rødt. Dette defineres som en «ekstrem situasjon som forekommer svært sjelden».

Det betyr fare for omfattende oversvømmelser, erosjonsskader og flomskader på bebyggelse og infrastruktur. Det skjer kun hvert 50. år, ifølge Varsom.no.

Politiet ba folk i utsatte områder være varsomme og unngå å ferdes utendørs med mindre det var strengt nødvendig. Det ble påpekt at det var høy risiko for skred, stor vannføring og flom.