Norge

Frihet med hus på vannet

House - en enebolig på vannet for bruk i hele verden - et hjem på de europeiske vannveiene eller ved kysten av Antarktis?

  • Forf>olav Olsen (foto)
  • <forf>brit Myhrvold <

Det er den nyutdannede arkitekten Hallstein Guthu som har laget kombinasjonen av båt og enebolig som masteroppgave ved NTNU.Drøm om frihet, idéer om økologi og bærekraft og en personlig undring over i hvor liten grad arkitekturen ser ut til å følge med i samtiden ligger til grunn for arbeidet.— Hjemme er der huset er, sier Guthu.Dermed konstruerte han en enebolig på 100 kvadratmeter med inngangsparti, arbeidssone og en indre sone med stue, kjøkken, bad og to soverom. Arbeidssonen rommer kontor og kontrollsenter og et rom hvor eieren kan sløye nytrukket fisk og oppbevare fiskeutstyret.

Nyt livet.

House har dessuten en livsnytersone foran med utsikt til horisonten. Der er det langbord for besøk av gode venner, widescreen TV med surround-anlegg for siste episode av "Lost", og en hyggelig, ensom sitteplass ved barskapet og noen gode bøker, slik Guthu beskriver det.House er energimessig selvforsynt med vindturbin og solcellepaneler og er bygget som en ren aluminiumskonstruksjon, basert på resirkulert råmateriale. I forhold til stabilitet kan den betraktes som en katamaran/trimarankonstruksjon.- Jeg ville bruke denne oppgaven til mer enn å tegne et prosjekt, jeg ville vise hvem jeg er som arkitekt, sier Hallstein Guthu.Arbeidet med House ble gjort i Berlin. Nå er Guthu i Wien hvor han søker arkitektjobb.- Er det noe realisme i House?- Det kan bygges, så det kan gjøres. Men det er en sosial side som er mer vanskelig.I andre land er det å bo i båt mer vanlig enn her i Norge. I land som Nederland og Danmark er det ikke uvanlig med husbåter. Men dette er som regel hus som ikke er sjødyktige. Man kan ikke krysse Kattegat med dem.

Verden rundt.

— Med House skal du kunne krysse Atlanteren og Stillehavet, sier Guthu.Det er tanken om frihet og mobilitet han har vært opptatt av. 71 prosent av kloden er dekket av vann, og de fleste store byer er lokalisert nær vann, understreker han.House er nesten som en miniversjon av "The World", skipet hvor rike eiere av leiligheter om bord kan seile verden rundt. Men det er en viktig forskjell. House legger opp til individuell frihet, mens eierne av "The World" må forholde seg til en planlagt reiserute.- Er kanskje House like mye en fritidsbolig som en bolig?- Den er utstyrt sånn at den kan brukes som helårsbolig. House fyller hverdagslivets krav og kan brukes hele året, sier Guthu.

Ønsker test.

House er ikke prøvet ut i praksis, men skal være sjødyktig. Guthu har samarbeidet med skipsingeniører og fagfolk på Marintek i Trondheim.- Jeg ville vært interessert i å få bygget en større modell for å teste den i basseng, sier Guthu.Men det koster penger som han ikke har.- Hva koster House?- Det tør jeg ikke gjette på.House skal være helt uavhengig av eksterne energikilder. Gjennom et samspill med omgivelsene skal House være selvforsynt. Energiforbruket blir minst mulig gjennom bedre løsninger og intelligent bruk. Dessuten henter House energi fra solen og vinden. Overskuddsenergi blir lagret som hydrogen.Prosjektet ble i oktober sensurert til karakteren A av sivilarkitekt Reiulf Ramstad, som synes tankene er spennende.- I dag kan arkitektutdannelsen anvendes innenfor mange kunnskapsretninger, og jeg oppfordrer studentene til å arbeide mot forskjellige retninger, sier han.

Les også

  1. Elsker båtlivet året rundt

House er en ny boform med frihet, bærekraft og grenseløse opplevelser, og du kan leve i huset over hele verden, sier Hallstein Guthu. Foto: HALLSTEIN GUTHU