«Pistolmann» fikk ni år for trippeldrapsforsøk - slapp ut etter fire

Mandag ble han pågrepet igjen - sammen med Metkel Betew og resten av narkotikanettverket i politiets «Operasjon Sult».

28-åringen (innfelt) utløste en massiv etterforskning etter å ha avfyrt en rekke skudd rett utenfor utestedet «Rå» i februar 2009. Bildet ble tatt fra åstedet samme natt.

Én av de ni som i onsdag ble fremstilt for varetektsfengsling er en 28 år gammel mann som i 2011 ble dømt til ni års fengsel.

Ifølge dommen fra Borgarting lagmannsrett fyrte han av minst tre skudd med en pistol etter at det oppsto knuffing og slagsmål etter en hiphop-konsert på utestedet «Rå» i Karl Johans gate.

Annonserte på Facebook

Han hadde sittet over to og et halvt år i varetekt da dommen falt i oktober 2011. Noe av denne tiden skyldtes en annen sak fra vel et år før skytingen fant sted. Han ble dømt til totalt ni års fengsel for de tre drapsforsøkene.

Men bare halvannet år etter dommen, var han ute på gaten igjen. I mars 2013 publiserte han bilde av seg selv på Facebook, der han poserte på åpen gate med kommentaren «Fresh out the box» (sic.) .

— Det er anledning til å bli overført til åpen soning etter at en tredjedel av straffen er unnagjort. I denne saken var det ikke noe i veien med hans oppførsel under soningen, sier Øyvind Berg Pedersen, som forsvarte mannen den gang.

Det er Kriminalomsorgen som vurderer hvorvidt noen kan overføres til åpen soning av straffen.

Les også saken om en av de andresom etter politiets langvarige etterforskning er siktet for å ha planlagt drap:

Les også

Politiet mener Bandidos-lederen var på oppdrag som leiemorder

Skulle sluppet ut i 2018

Dommerne fastslo ikke den gang den direkte årsaken til krangelen i februar 2009. Vitner fortalte imidlertid både til Aftenposten og i retten at det hele begynte med en krangel om en jakke i garderoben.

Det utartet til slåsskamp, før 28-åringen frem en pistol og avfyrte flere skudd. Han traff en av de andre involverte i krangelen i låret, dørvakten på utestedet i armen og en tilskuer til slåsskampen i leggen.

To av de andre fengslede var også til stede, og en av dem ble også varetektsfengslet i forbindelse med skytingen. Alle de tre har afrikansk bakgrunn. Disse ble ikke tiltalt.

Retten mente at skytingen var å regne som drapsforsøk på alle tre, ettersom han måtte vite at skuddene kunne medføre livstruende skader.

På grunn av fradraget for tiden mannen satt i varetekt, vil ni års fengsel bety at 28-åringen skulle ha sluppet ut våren 2018. I Norge er det ikke uvanlig at innsatte løslates etter to tredjedeler av tiden ved god oppførsel.

Se oversikten:

Les også

Disse ble tatt i politiets storaksjon

Knyttes til 50 kilo hasj

Etter at han slapp ut i 2013, har den 28 år gamle mannen som er vokst opp på Oslo vest begått ny kriminalitet, mener Oslo-politiet. Han er siktet for meget grov narkotikakriminalitet, og etter det Aftenposten erfarer knytter politiet ham til 50 kilo hasj som politiet beslagla for to måneder siden.

To av vennene hans som vitnet i hans sak i retten, er også pågrepet.

Ifølge siktelsen er han del av det politiinspektør Einar Aas har omtalt som et «sammensatt, kriminelt miljø» i Oslo. Miljøet er nå tatt for både hasj og tung narkotika. I tillegg mener politiet å ha avverget både rans— og drapsplaner.

Blant de andre fengslede er Nokas-raner Metkel Betew, to tidligere toppspillere i basketball og flere med alvorlige dommer bak seg. Bandidos-toppen Lars Harnes ble fengslet i juli, etter angivelig å ha planlagt å drepe underverdenens «onkel Skrue», Imran Saber.

Harnes fremstilles for forlenget varetekt i dag klokken 09.15.