Norge

Mener Eirik Jensen advarte Cappelen om spaning i 1993 og 2000

Politiet tror at Eirik Jensen ga Gjermund Cappelen opplysninger om at han var under spaning og avlytting av politiet. Det skal ha skjedd i 1993 og i 2000, og vil bli tema under rettssaken.

-Politiet tror at Eirik Jensen advarte Gjermund Cappelen om at han var under spaning og avlytting, sa statsadvokat Lars Erik Alfheim i Oslo tingrett. Foto: Dan P. Neegaard

  • Håkon Letvik
    Håkon Letvik

Det var statsadvokat Lars Erik Alfheim som like etter lunsjpausen mandag ga denne opplysningen i Oslo tingrett.

Alfheim beskrev Gjermund Cappelens liv siden 1983, uten fast arbeid, med overdrevent luksusforbruk, utstrakt kontakt med kriminelle, stadige reiser til Danmark og Nederland, og med en rekke dommer bak seg.

– Han var i politiets søkelys i mer enn 20 år. Politiet i Asker og Bærum hadde i en årrekke mistanke om at han drev med narkotikainnførsel, sa Alfheim.

  • Eirik Jensen-saken på tre minutter: Historien om Eirik Jensen, fra polititopp til korrupsjons- og narkotikatiltalt.

Belyser sak fra 1995

Cappelen fikk sin første dom i 1983, siden fulgte en rekke dommer for narkotikamisbruk, innførsel, salg, og vold, overtredelser av våpenloven og trafikkforseelser var andre ting han ble straffet for.

– Asker og Bærum politidistrikt fikk i desember 2013 tillatelse til kommunikasjonskontroll. Det var opptakten til denne saken, sa statsadvokaten.

Men politiet i Asker og Bærum hadde flere ganger tidligere forsøkt å få stoppet Cappelens virksomhet.

– I 1995 fikk politiet melding om at Cappelen hadde unnsluppet en sak som ble avdekket. Eirik Jensens rolle i den saken vil bli forsøkt belyst. I 2000 åpnet politiet spaning og kommunikasjonskontroll mot Cappelen. Han ringte selv politiet og fortalte at han visste at han ble spanet på. Jensens rolle vil bli belyst, sa Alfheim.

Kryptiske tekstmeldinger

Politiet i Asker og Bærum fortsatte å ha fokus på Cappelen, og høsten 2013 fikk de nok opplysninger til å be tingretten om tillatelse til kommunikasjonskontroll, det som tidligere ble kalt telefonavlytting.

– Politiet tror at Gjermund Cappelen fikk opplysninger av Eirik Jensen om at han var under spaning og avlytting av politiet. Det ble derfor igangsatt en lukket aksjon, sa Alfheim.

Avlyttingen fra 3. desember 2013 var det som førte til at et stort hasjnettverk ble avdekket, og også at politioverbetjent Eirik Jensen ble arrestert.

Statsadvokaten fortsatte å lese opp en rekke tekstmeldinger mellom Gjermund Cappelen og Eirik Jensen med kryptisk innhold, men som etter påtalemyndighetens mening er spørsmål og svar om «kysten er klar» i forhold til innførsel av narkotika.Det ble også avdekket en rekke andre tekstmeldinger fra Cappelen til og fra medlemmer i hasjnettverket.

Statsadvokaten beskrev også deler av den omfattende spaningen av Cappelen, som også avdekket møte med Eirik Jensen. Senere i rettssaken skal spanere forklare seg om nettopp dette.

Les mer om

  1. Eirik Jensen-saken
  2. Avlytting