10 tips for bryllupsfotografering

Vet du hva du skal gjøre når du blir bedt om å fotografere din beste venns viktigste dag?

Å bruke en middels kamerakyndig kompis til å ta bryllupsbildene sine, er i beste fall risikabelt og i verste fall katastrofalt, advarer fotonettstedet Akam.no.

Det spørsmålet har fotonettstedet Akam.no tatt mål av seg på å besvare i form av ti tips til bryllupsfotografen.

Skjønt først kommer Akam.no med en henstilling til brudeparet:

Bryllup er dyre greier, og skal du gifte deg i løpet av det neste halve året har du sannsynligvis tenkt tanken at du burde forsøke å spare litt inn på utgiftene.

Det baller raskt på seg, og innen den store dagen nærmer seg er det mange som har bestemt seg for å be en kompis med speilrefleks om å ta bildene i stedet for å hyre inn en proff til mange tusen kroner.

Til det er det bare én ting å si: Ikke gjør det!

Katastrofalt

Å bruke en middels kamerakyndig kompis til å ta bryllupsbildene sine, er i beste fall risikabelt og i verste fall katastrofalt.

Er det virkelig HER du vil spare penger i bryllupet dit? spør fagredaktør Are Thunes Samsonsen.

Man bruker masse penger på kaker, drinker, lokaler og kjole, bare for å nevne noe, men det eneste man tar vare på resten av livet (foruten ektemaken da), skal du liksom spare penger på og risikere å ikke få perfekt?

Samsonsen mener man bør tenke seg grundig om før man går ned denne veien.

— En proff bryllupsfotograf kan dette faget til fingerspissene og kan gi deg nøyaktig det du ønsker. Til en pris, selvsagt, men ikke mer enn at prisen raskt er glemt når du ser bildene av deg og din kjære, skriver Samsonsen.

Til fotografen

Har du likevel gått med på å ta bryllupsbilder for din enn-så-lenge beste venn eller venninne, er det en rekke ting du bør tenke på:

1. Riktig utstyr

Bruk helst et skikkelig systemkamera, eventuelt et annet kamera med en stor bildebrikke. Bryllup er ofte teknisk krevende for utstyret, og du må ha et kamera som klarer å fange detaljer i både en hvit kjole og en svart smoking. Samtidig.

Standardobjektivet kan funke fint til bryllup, men unngå vidvinkel på tradisjonelle portrettbilder. En 50 mm med god lysstyrke koster som regel ikke mer enn tusenlappen, og er et utmerket portrettobjektiv. Lysstyrken gjør at det også egner seg til innendørs fotografering i lite lys, og med et slikt objektiv blir det også enklere å isolere motivet mot bakgrunnen.

Husk også på at det er en hel del andre ting som kan være greit å ha med seg. Stativ er selvsagt, reflektorer kan være svært nyttig, og noe å stå på vil komme til nytte dersom du vil ha et litt høyere kamerastandpunkt enn vanlig. Ta med eventuelle props, men ikke overdriv - husk det er brudeparet du skal fotografere, og ikke rekvisitaene du har med.

2. Forberedelser

Hvis du kan, se deg ut et fotosted eller flere på forhånd, og ha været i tankene. Ha klart reservested i tilfelle regn eller sol, eller andre fotofiendtlige værforhold. Tenk også på fremkommeligheten og be brudeparet om å ta med seg støvler eller gode sko dersom du skal langt til skogs med dem. Ta for eksempel med et pledd eller lignende som de kan sitte på uten å ødelegge finstasen. Pleddet bør være ensfarget og ikke skrikende i fargene, slik at det ikke blir for dominerende på bildet.

Kjøp gjerne en gråplate å måle lyset fra, så vet du at eksponeringen blir korrekt. Hold deg til lav ISO, og har du ikke gråplate kan du eventuelt bruke grønt gress eller blå himmel i stedet — bare pass på at solen ikke er med i søkerbildet.

3. Hva ønsker brudeparet seg?

Kom gjerne med ideer og tanker, men husk at det er brudeparets dag, og deres ønsker som bestemmer. Sett deg ned med dem og snakk litt på forhånd om hva de ønske sluttresultatet skal være.

Ønsker brudeparet veldig streite og tradisjonelle bilder, så gi dem det, men foreslå gjerne å gjøre litt mer utradisjonelle og spennende bilder etterpå. Når de første streite bildene er i boks løsner kanskje snippen litt hos alle og enhver, og lysten til å gjøre noe annerledes slipper kanskje til likevel. Husk også på at bildene ikke trenger å være VELDIG sære for å være litt utradisjonelle.

Husk også på at bryllupsbilder ikke nødvendigvis trenger å være i farger. Svart-hvitt har sin egen estetikk i slike sammenhenger, og fotograferer du i RAW kan du enkelt og greit gjøre begge deler med samme utgangspunkt.

4.Tenk på lyset

Er du innendørs og har ikke blits, så still brudeparet ved eller mot et vindu. Vinduer er store flater som gir mykt og fint lys, men sjekk på kameraet at du ikke legger noen i for mye skygge.

Skal du fotografere brudeparet utendørs, pass deg for direkte sollys. Sollys fra skyfri himmel gir skarpe og stygge skygger og overganger, og ansikter får både skygger og grimaser som ikke gjør seg på bilde. Finn heller en skygge under et tre, bak en bygning, eller vent på en sky. Lyset blir mye mykere og mer behagelig med en gang.

5. Blits?

Bruk gjerne blits, men ikke rett den rett på brudeparet dersom du er innendørs. Pass på at taket har en nøytral farge, vipp blitsen opp mot taket så blitslyset reflekteres ned mot brudeparet på skrå. Vi mennesker er laget for å se motiver med lys som kommer ovenfra, og dette etterligner det.

Skal du bruke blits som ikke kan vippes, still brudeparet noen meter fra veggen bak, så du ikke får stygge slagskygger fra blitsen. Prøv å ha en så jevn og nøytral bakgrunn som mulig — du vil ikke at den skal konkurrere med brudeparet om oppmerksomheten.

Flere uvurderlige tips om bryllupsfotografering finner du på Akam.no

Mer generelle fototips finner du det her: 10 kjappe fototips