Norge

Navarsete redd for å tape valget på vei og bane

Sp-leder Liv Signe Navarsete er alvorlig redd for å tape valget hvis det ikke kommer «et nytt system» for å finansiere veier og jernbane.

Senterparti-leder Liv Signe Navarsete på vei til talerstolen under Senterpartiets folkevalgt-konferanse på Lillestrøm tidligere denne måneden. Foto: NTB SCANPIX

  • Halvor Hegtun
    Halvor Hegtun
    Journalist

— Mye vil ha mer, forklarte Navarsete på Sps landsstyremøte på Gardermoen i dag.

- Men er ikke nettopp satsingen på samferdsel noe av det Regjeringen er stoltest av?

— Jo. Men utålmodigheten og kravene har vokst. Jeg reiser veldig mye rundt. Og det folk snakker om overalt, kanskje etter et par setninger om andre ting, er samfedsel, sier Sp-lederen.

Skrøt av NTP

Navarsete skrøt i sin tale til landsstyret av den tiårige nasjonale transportplanen der det legges opp til 100 milliarder kroner i vekst.

— Men folks tålmodighet er strukket langt. De vil ikke vente lenger. Vi har løsninger for å realisere enda en ny samferdselssatsing. Gjør vi ikke det, er jeg alvorlig redd for at Regjeringen ikke vil vinne valget neste år, sa Sp-lederen.

Hun mente at kommunene holder seg med et mer fornuftig, mer oversiktlig og mer byråkratisk budsjettsystem enn staten. Slik kommuner skiller mellom et driftsbudsjett og et investeringsbudsjett, med fireårige økonomiplaner, vil Navarsete også i staten ha et tydeligere skille mellom drift og investering.

Det er ikke første gang Navarsete har ivret for såkalt prosjektfinansiering for å sikre at veier og jernbanelinjer kan betales og gjennomføres uten stopp underveis. Også Ap har et landsmøtevedtak som trekker i samme retning.

Men Navarsete har ikke tidligere snakket høyt om faren for tapte valg hvis ikke Finansdepartementet vil forandre på budsjetteringsrutinene.

Vil ikke bryte handlingsregelen

Lørdag kommer Frp på sitt landsmøte til å presentere sin alternative handlingsregel for bruk av oljepenger. Også her er et tydeligere skille mellom penger til drift og penger til investeringer.

Lite i Navarsetes tale tydet på at hun vil være på lag med Frp i politikken frem til valget.

- Skal du bryte handlingsregelen for bruk av oljepenger?

— Nei. Det tar jeg ikke til orde for, presiserte Navarsete.