Norge

Alle ambulansefly i Finnmark ute av drift på grunn av sykdom

Samtlige ambulansefly i Finnmark er ute av drift på grunn av manglende bemanning.

Det har vært store problemer med ambulanseflytjenesten i Nord-Norge i høst og vinter. Dette bildet er tatt i Tromsø 17. desember, og viser ett av Babcocks ambulansefly på bakken.
 • Henning Carr Ekroll
  Nyhetssjef
 • NTB

Det opplyser Babcock, som opererer ambulanseflyene, i en pressemelding. Årsaken er sykdom og mangel på bemanning til flyene, ifølge selskapet. Dette « vil redusere tilgjengeligheten for ambulansefly de nærmeste dagene».

«Vi har 103 piloter i selskapet, inkludert stand by-piloter som skal ta over vakter ved sykdom. Men når vi har så mange piloter som er syke samtidig, er vi også avhengig av at piloter som ikke er på vakt, både kan og ønsker å steppe inn der vi har behov. Vi er i tillegg avhengig av at det går rutefly som gjør at de kommer seg frem til basene», heter det i fra driftssjef i Babcock Norge, Hilde Sjurelv, i pressemeldingen.

 • Bakgrunn: Dette er krisen i luftambulansetjenesten

Reservefly kan bare lande på lange rullebaner

For å kompensere for redusert beredskap leier Babcock inn et ekstra jetfly fra Sverige som vil være på plass i Alta i løpet av dagen.

Dette kan dog bare lande på lengre rullebaner, og ikke på kortbanenettet, som utgjør de mindre flyplassene i fylket.

Luftambulansen HF, det statlige helseforetaket som har det overordnede ansvaret for luftambulansetransport, sier de er kjent med at alle fly i Finnmark står.

– Vi skjermer derfor våre kortbanefly i Tromsø og Bodø for å kunne håndtere eventuelle akutte oppdrag i Finnmark og Nord-Norge. Samtidig bruker vi tjenestens andre fly til å håndtere andre oppdrag, sier kommunikasjonsrådgiver Knut Haarvik til NRK.

– Beklagelig situasjon

Statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet Maria Jahrmann Bjerke (H), sier til VG at de ser alvorlig på situasjonen.

– Det er en beklagelig situasjon. Jeg forstår godt at en slik situasjon skaper bekymring for befolkningen i Finnmark, sier Bjerke til avisen.

– Finnmark er særlig sårbart i forhold til luftambulansetjenester, og vi ser derfor alvorlig på den situasjonen vi har hatt i dag med mange syke piloter, sier hun videre.

Mye problemer

Det har vært store problemer med ambulanseflytjenesten i Nord-Norge den siste tiden. 6. desember ble fire fly satt på bakken på grunn av tekniske utfordringer. Samtidig fikk den resterende flåten med kortbanefly værbegrensninger.

– Nok en gang sitter vi i Øst-Finnmark uten et ordentlig tilbud. Det er uakseptabelt, sier kommunelege Hanne Lossius i Berlevåg til NRK.

Først 20. desember var alle luftambulanseflyene tilbake i normal drift. Da ble også mesteparten av den ekstra beredskapen trappet ned.

Babcock har imidlertid hatt ett ekstra fly i beredskap gjennom julen, og Luftambulansetjenesten HF opplyste tidligere i desember at et ekstra jetfly også beholdes fram til 5. januar.

Forsvarets helikopter i Kirkenes, som var del av den ekstra beredskapen, blir også værende fram til 15. januar.

 1. Les også

  Luftambulansetjenesten tar selvkritikk – oppdaget ikke risikoen ved operatørbytte for ambulansefly

 2. Les også

  Trolig er alle ambulanseflyene tilbake i normal drift i løpet av uken

 3. Les også

  Mads Gilbert om luftambulansedramaet: - Den velfungerende norske luftambulansen er plukket fra hverandre

 4. Les også

  Disse tiltakene settes i verk for å bedre ambulanseflykaoset i nord

 5. Les også

  Tre Babcock-fly tilbake i tjeneste

Mest lest akkurat nå

 1. 1
  NORGE
  Publisert:

  Trapper opp streiken: 1.300 nye lærere tas ut i streik fra neste uke

 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5