Norge

Har trolig brukt spesialammunisjon for å gjøre størst mulig skade

 • Ida Halvorsen Kemp
 • Hans O. Torgersen
  Journalist

Gjerningsmannen kan ha brukt ekspanderende prosjektiler. Slike er forbudt å bruke for militære styrker etter Genevekonvensjonen. Foto: AFP PHOTO/JONATHAN NACKSTRAND

 • Det var vanskelig å tolke røntgenbildene, sier sjefkirurg om Utøya-ofrene. Trolig brukte terrorsiktede Anders Behring Breivik en type ammunisjon som er forbudt i Norge.

Dette har Aftenposen.no skrevet om bomben i Oslo og skytingen på Utøya:

Les også

Alt om tragedien

Da kirurgene ved Ringerike sykehus fikk inn ofre med skuddskader etter Utøya-tragedien, hadde de problemer med å tolke røntgenbildene.

— Vi så at prosjektilene hadde oppført seg rart da de traff ofrene, sier Dr. Colin Poole, Avdelingssjef kirurgisk avdeling, Vestre Viken Helseforetak til Aftenposten.

Poole har selv operert to av skuddofrene etter Utøya-tragedien og har sett mange av røngtenbildene.

Han mener det er åpenbart at ammunisjonen som er brukt, ikke er av en type som er i salg i Norge.

- Aldri sett lignende skader

Dr. Colin Poole har lang erfaring som kirurg og har behandlet mange skuddskader. Han har likevel aldri sett lignende skuddskader tidligere.

Bruk av ekspanderende prosjektiler er forbudt for militære styrker etter Genevekonvensjonen, men er påbudt ved storviltjakt i Norge og selges i jaktforretninger over hele landet.

- Men ammunisjonen som ble brukt på Utøya er definitivt ikke noe gjerningsmannen har fått kjøpt i en butikk i Norge, sier Poole.

Poole, som leder kirurgiavdelingene ved Ringerike og Bærum, sier skuddene på Utøya har gjort større skade enn det ammunisjon som er tilgjengelig i Norge ville ha gjort.

Ville gjøre størst mulig skade

— Det er her etter all sannsynlighet snakk om en type dumdumkuler som bare spesialstyrker i enkelte land bruker, sier Poole.

Såkalte dumdumkuler er forbudt i krig, men påbudt ved storviltjakt i Norge, fordi det øker sjansen for en rask død, skriver NTB.

I en «terrordagbok», offentliggjort kort tid før terrorhandlingene i Oslo og på Utøya, beskriver Breivik hvordan han vurderer ulike typer ammunisjon, og hvordan han kan gjøre størst mulig skade.

Ringerike sykehus mottok 35 pasienter etter skytetragedien på Utøya. 16 av dem ble behandlet for skuddskader.

Opplysningene om ammunisjonen ble først gjort kjent via nyhetsbyrået AP, som konfronterte Poole med opplysninger fra ikke navngitte kilder.

Overfor Aftenposten.no gir kirurgen uttrykk for at han er lei seg for at opplysningene om ammunisjonen har blitt offentlige. Han sier han ikke har hatt ønske om å vanskeliggjøre politiets etterforskning på noe vis.

Politiet i Oslo ville ikke kommentere denne saken søndag.

Relevante artikler

 1. NORGE
  Publisert:

  De tok imot 35 skadde ungdommer fra Utøya. Nå hylles det lille sykehuset for behandling i verdensklasse.

 2. NORGE
  Publisert:

  Mann fikk revet av hånden i saluttulykke i Mysen

 3. NORGE
  Publisert:

  Ragnhild kom fra Utøya til Ringerike sykehus: – En jordmor satt ved siden av meg hele natten

 4. OSLO
  Publisert:

  Politiet om skyteepisoden i Oslo: Mannen er alvorlig skadet

 5. NORGE
  Publisert:

  16 fikk øyeskader av årets nyttårsfyrverkeri

 6. NORGE
  Publisert:

  Kreftregisteret: Flere hundre opereres på sykehus med for få operasjoner