Alle barnehager og skoler i Norge stenges

Skoler og barnehager i hele landet stenges. Det bekrefter statsminister Erna Solberg.

Bolteløkka skole i er en av de mange osloskolene som stenger.
  • Daniel Røed-Johansen
    Daniel Røed-Johansen

– I dag kommer regjeringen med de sterkeste og mest inngripende tiltakene vi har hatt i fredstid, sier Solberg under en pressekonferanse, som du kan lese mer om her.

Tiltakene gjelder fra kl. 18.00 torsdag og 14 dager frem i tid. Blant tiltakene er stenging av landets skoler og barnehager.

Kunngjøringen kommer etter at flere kommuner gjennom dagen har stengt sine skoler.

Oslos byrådsleder: Store konsekvenser

«Byrådet har i dag bestemt at alle skoler og barnehager i Oslo kommune stenges fra og med mandag 16. mars. Ungdomsskoler og videregående skoler stenges fra og med fredag 13. mars», het det i en uttalelse fra Oslo kommune tidligere torsdag.

Foreldre med barn i barnehage og barneskole oppfordres til å holde dem hjemme fra og med fredag hvis det lar seg gjøre.

Det jobbes også med tiltak for at samfunnskritisk personell med små barn sikres nødvendig barnepass. Dette omfatter blant andre helsepersonell.

– De tiltakene vi iverksetter nå, er svært inngripende og får store konsekvenser for byens befolkning. Vi gjør dette nå fordi vi frykter at konsekvensene av ikke å gjøre det vil være større. Det viktigste nå er å hindre spredning av smitte og trygge våre innbyggere, sa byrådsleder Raymond Johansen i en uttalelse.

Mange kommuner stenger skoler

Folkehelseinstituttet (FHI) har frem til nå gitt uttrykk for at de foreløpig vurderer at det ikke er grunnlag for å holde friske barn hjemme fra skoler og barnehager. Et argument har vært at stenging av skoler kan føre til at foreldre i helsevesenet må være hjemme fra jobb.

Men torsdag varslet Erna Solberg at alle landets skoler og barnehager skal stenges fra og med i dag, torsdag.

Tidligere på dagen meldte stadig flere kommuner om stengte skoler. Noen varslet stenging av skoler og barnehager, andre bare skoler. Det var også ulike meldinger om hvor lenge det skulle vare.

Tidligere torsdag ba flere skoler foreldre som har mulighet, holde barna hjemme.

– Det er en del skoler som begynner å få mange ansatte i karantene, og det skaper kapasitetsutfordringer, sa kommunikasjonsdirektør Trine Lie Larsen i Utdanningsetaten til NTB.

Mange pekte på Danmark

Det er flere som har etterlyst stenging av skoler, spesielt etter at Danmark kunngjorde dette tiltaket onsdag.

Flere politikere i Norge har reagert på at avgjørelsen om stenging av norske skoler lot vente på seg.

Det ble også opprettet en Facebook-gruppe der budskapet er at skoler og barnehager må stenges. Den har torsdag formiddag over 20.000 medlemmer.