Norge

Trine Skei Grande til VG: trekker seg som statsråd og Venstre-leder

Trine Skei Grande stiller ikke til gjenvalg som Venstre-leder, og trekker seg fra regjeringen, skriver VG.

  • Stine Barstad
    Journalist

Hun sier også nei til gjenvalg til Stortinget i 2021, skriver avisen.

– I løpet av helgen har jeg kommet til at det beste er at noen andre slipper til, selv om jeg ikke vet hvem det er, sier Venstre-lederen til VG.

Hun sier hun allerede har informert statsminister Erna Solberg, og at hun onsdag vil ringe valgkomiteens leder og si at de må lage en ny innstilling. Senere skal hun også ha telefonmøte med landsstyret, der de blant annet skal diskutere om landsmøtet i april skal utsettes.

– Jeg tror ikke lenger at jeg kan bringe dette sammen, slik jeg hadde håpet. Nå må valgkomiteen lage en ny plan, sier Trine Skei Grande til avisen.

På spørsmål om hvorfor hun også trekker seg fra regjeringen, svarer hun:

– Jeg vil gi rom for den prosessen som skal komme. Det er mitt hovedanliggende.

Leder i valgkomiteen, Per A Thorbjørnsen, fikk beskjeden onsdag ettermiddag.

– Det er trist og sorgfullt. Jeg synes det er et tap. Trine har mistet tillit, men hun har samtidig stått i det. Til slutt ble presset for stort, sier Thorbjørnsen til TV 2.

Spill i kulissene

Venstres næringsminister Iselin Nybø trer ifølge VG opp som Venstres fremste representant i regjeringen, og vil koordinere partiets arbeid i regjering frem til partiet har valgt ny leder.

– Det er en stor dame som nå trekker seg som leder og statsråd, sa en tydelig berørt Iselin Nybø da hun møtte pressen på Stortinget onsdag ettermiddag.

– Trine har vært en partileder som satte partiet først. Hun har gjort en formidabel jobb, og har tatt «en for laget» i ti år, sier Nybø.

Hun hadde også en tydelig beskjed til partikolleger om bråket i partiet de siste ukene:

– Å være liberal er å være åpen, raus og sjenerøs. Det er noen såkalte liberalere som kan gå i seg selv, ikke minst de som har opptrådt som anonyme kilder i mediene, sier hun.

VG skrev tirsdag at Trine Skei Grande skal ha stilt som absolutt krav at Sveinung Rotevatn trakk seg som lederkandidat i Venstre hvis han skulle bli utnevnt som statsråd. Dette skal Rotevatn lenge ha motsatt seg, men ga til slutt etter.

Skei Grande sier i dag til VG at hun sa tydelig fra til valgkomiteen at hun var villig til å trekke seg dersom de klarte å samle seg om en ny lederkandidat.

– Men de kom aldri tilbake til meg med en slik melding. Jeg fikk tvert imot vite at de ikke kom til å bli enige om en ny kandidat. Min analyse da var at en kampvotering ikke var det Venstre trenger nå. Jeg var villig til å ta den kjeften jeg ville få for å stå videre i det, sier hun til avisen.

Omstridt lederkabal

Valgkomiteen i Venstre innstilte sist uke Trine Skei Grande til fortsatt å lede partiet, mens Sveinung Rotevatn og Abid Raja ble innstilt som nestledere.

Flere sentrale aktører i partiet, blant annet Oslo Venstre, Unge Venstre og partiets kvinnenettverk har ønsket at Skei Grande skal gå av som leder. Tidligere klima- og miljøminister Ola Elvestuen satte fyr på debatten da han sa til TV2 at Trine Skei Grande tenkte mest på å redde sin egen posisjon da hun vraket ham fra regjeringen.

Denne saken oppdateres.

Les også

  1. Trine Skei Grande får fortsette som leder – Rotevatn og Raja nye nestledere

  2. Grandes stortingsskjebne i hendene til mannen som ba henne trekke seg