Skolen til den drepte 17-åringen legger ut minneprotokoll

Sandvika videregående skole legger tirsdag ut en minneprotokoll og vil flagge på halv stang for den 17 år gamle jenta som ble funnet drept lørdag.

Venner av den drepte 17-åringen la ned blomster utenfor boligen der drapet skal ha funnet sted søndag ettermiddag.

Søndag ettermiddag ble det kjent at det er stesøsteren til siktede Philip Manshaus som ble funnet død i en bolig i Bærum lørdag. Dette er samme person som er siktet etter å ha skutt en person i en moské i Bærum lørdag.

Den siktede og drapsofferet skal ha bodd på samme adresse, ifølge Oslo-politiet. 17-åringen ble adoptert til Norge fra Kina i 2004. Da var hun 2 år.

Politiet har tidligere ikke ønsket å kommentere detaljert rundt hvem offeret var eller utdype hva slags relasjon det var mellom 17-åringen og siktede, annet enn at det var en familierelasjon.

Politiet ber vitner som har vært i området hvor 17-åringen ble funnet kontakte politiet. De ber alle som har tips om å bruke politiets tipsløsning.

Arrangerer minnestund

Rektor ved Sandvika videregående skole, Ann Hege Wilsbeck Jerve, opplyser til Budstikka at alle ansatte ved skolen fikk en epost mandag med beskjed om at jenta var elev ved skolen. Hun skulle startet i andre klasse 20. august.

– Elevene vil bli møtt med god informasjon og skal få tilbud om videre oppfølging. Vi kommer også til å arrangere en minnestund for de elevene og klassene som kjente avdøde best, forteller rektor.

Skolen vil ha helsesykepleier, rådgivere og miljøarbeidere til stede.

Familien har fått advokat

Søndag kveld ble det klart at advokat Elisabeth Hagen er bistandsadvokat for familien til 17-åringen. Hun ønsker foreløpig ikke å svare på spørsmål om saken.

– Jeg kan bekrefte at jeg er bistandsadvokat for avdødes familie. Utover det ønsker jeg foreløpig ikke å kommentere saken. Jeg ber media om å omtale saken forsiktig og med omtanke og respekt for fornærmede og hennes familie og den tragedien dette er for dem, sier Hagen til Aftenposten.

Det er 21 år gamle Philip Manshaus som er siktet for drap, terror- og drapsforsøk etter hendelsene lørdag. Manshaus er siktet for å ha drept sin 17 år gamle stesøster.

Krisemøte og fengslingsmøte mandag

Mandag klokken 8 samlet ledelsen i Bærum kommune seg til krisemøte etter moskéskytingen og drapet på den 17 år gamle jenta. Målet med møtet er ifølge NTB å planlegge veien videre etter hendelsene lørdag.

– Vi har et kriseteam og er en stor kommune med mye kompetanse, det er viktig for oss å være på tilbudssiden, sier ordfører i Bærum Lisbeth Hammer Krog til NRK.

Mandag klokken 13 skal det også holdes fengslingsmøte. Manshaus’ forsvarer, Unni Fries, har forklart til VG at 21-åringen vil stille på møtet, men at han ikke kommer til å forklare seg. Hun ønsker ikke å si noe om hvorfor han ikke vil forklare seg, ifølge TV 2. Manshaus vil kunne bli siktet for terror, opplyser NRK. Politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby sier til NRK søndag kveld at de vil be om at fengslingsmøtet går bak lukkede dører.

Politiet vil be retten varetektsfengsle den siktede 21-åringen i fire uker, melder NTB.

– Alltid omsorgsfull og snill

Tre av vennene til den drepte jenta la søndag ned blomster og tente lys utenfor huset der tragedien skjedde.

De tre tenåringene er tydelig preget av det som har skjedd. Av de tre er det Maria Gulbrandsen som kjente den 17 år gamle jenta best.

– Jeg har kjent henne siden barnehagen. Hun var alltid veldig omsorgsfull og snill mot alle rundt seg, sier Gulbrandsen.

Hun forteller at avdøde hadde masse følelser og var spesielt glad i dyr.

– Hun ville alle rundt seg alt godt og kommer til å bli dypt dypt savnet. En fantastisk jente som aldri blir glemt, sier venninnen.

Politiets åstedsgranskere jobbet på åstedet, der den døde stesøsteren (17) ble funnet lørdag.

Siktet for drap og drapsforsøk

Politiet fikk lørdag klokken 16.07 melding om at det var avfyrt skudd i Al-Noor Islamic senter i Bærum. Det skal ha blitt hørt minst fire skudd, fortalte to naboer til Aftenposten.

21-åringe Philip Manshaus ble overmannet av Mohamed Rafiq (65) som var i moskeen i forbindelse med bønn.

Det var i forbindelse med etterforskningen av saken at politiet undersøkte huset der Manshaus bodde i Bærum. Da fant de den 17 år gamle jenta. Venninner av 17-åringen bekrefter at hun bodde i boligen.