Norge

- Behring Breivik ringte og ba om ungdomspartienes medlemslister

Ble oppfattet som journalist da han skal ha ringt departementet.

 • Vibeke Buan

Det var en medarbeider i det som i dag er Fornyings-, administrasjons— og kirkedepartementet (FAD) som fikk henvendelsen fra en som skal ha presentert seg som Anders Behring Breivik et drøyt år før den terrorsiktede gikk til angrep mot Regjeringskvartalet og AUFs sommerleir på Utøya.

Tidspunktet for forespørselen fra det som kan ha vært Behring Breivik er noe usikker, men det var trolig i mai/juni 2010, fremgår det i politiavhør som Aftenposten har fått tilgang til.

- Oppfattet «journalist»

Medarbeideren som mottok henvendelsen oppfattet det slik at Behring Breivik var en journalist som ønsket innsyn i medlemsregistrene.

Men siden departementet ikke satt på noen slik oversikt, kunne han heller ikke vurdere om en slik anmodning skulle etterkommes.

Les også

Ønsker besøk i fengselet

«Det var kun ungdomspartiene det var spørsmål om», forklarte medarbeiderens overordnede, avdelingsdirektør Christian Fredrik Horst i FADs sikkerhetsenhet, da han forklarte seg for politiet døgnet etter bombeattentatet mot Regjeringskvartalet.

Avdelingen har blant annet ansvaret for tildeling av økonomisk støtte til de politiske partiene i Norge, og Behring Breivik kan ha funnet medarbeiderens navn på FADs hjemmeside.

Medarbeideren var ikke sikker på om han kunne ha gitt Breivik noen generelle opplysninger om hvor mye partienes ungdomsorganisasjoner fikk i støtte, men noen medlemslister hverken hadde han eller kunne utlevere.

Planla angrepene lenge

Anders Behring Breivik har forklart at han jobbet i flere år med planleggingen av terrorangrepene. Aftenposten skriver fredag at flere av hans venner og familie kjente til at han jobbet med et bokprosjekt.

De forteller også at Behring Breivik hadde ytterliggående synspunkter og var besatt av tanken om at islam erobret Europa.

Les også

Vennene hans så ingen sykdomstegn

Et familiemedlem sier i avhør at Behring Breivik hadde sagt at han ville dedikere livet sitt til «denne saken med innvandring». Det refereres også til at han i løpet av det siste året før terrorangrepene hadde sagt til et familiemedlem at han «ville dø for saken».

På forsommeren 2011 flyttet han til gården på Åsta, der han laget terrorbomben som ble sprengt i Regjerinsgkvartalet og la de siste planene for terrorangrepene i Oslo og på Utøya.

Terrorsiktede Anders Behring Breivik har erkjent å ha drept 77 personer og skadet et stort antall mennesker under angrepene i Regjeringskvartalet og på AUFs sommerleir 22. juli i fjor.

Anders Behring Breivik skal ha ringt FAD et år før han gikk til angrep mot AUFs sommerleir på Utøya, for å få tak i ungdomspartiets medlemsliste. Hans O. Torgersen

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. KULTUR

  22. juli-serieskaperne: – Det hadde ikke gått an å lage serien uten Breidablikk

 2. KULTUR

  22. juli-regissøren: – Enkelte burde blitt bundet fast i kinosalen for å se filmen

 3. POLITIKK

  AUF: – Unike sår etter 22. juli-bomben blir borte

 4. KULTUR

  Se traileren til den nye 22. juli-filmen

 5. POLITIKK

  Erna Solberg: – Å markere denne dagen er alltid tungt

 6. NORGE

  Fem år etter 22.juli får politiets skarpskyttere lov å skyte fra politiets egne helikopter