Norge

Supplyfartøy kolliderte med Statfjord A-plattformen

Ingen av de 276 om bord på Statfjord A ble skadet da PSV Sjøborg traff plattformen klokken 1.55 natt til fredag i forbindelse med lasting.

Livbåstasjonen på Statfjord A-plattformen ble skadet i et sammenstøt med Supplyfartøyet PSV Sjøborg i Nordsjøen. Det var 276 personer ombord på plattformen og 12 om bord på supplyskipet. Ingen skal ha blitt skadet.
  • NTB
  • Eirik Husøy
    Journalist

«Det var 276 personer om bord på Statfjord A da hendelsen inntraff. Det er ingen personskader om bord på plattformen», opplyser Equinor i en pressemelding fredag morgen.

Totalt er 218 av de 276 av personellet på plattformen evakuert fra Statfjord A.

Skadeomfanget på plattformen er ikke avklart ennå, men det er ingen personskader, ifølge Equinor. Pressetalsperson Morten Eek i Equinor vet ikke når de kan si mer om skadeomfanget.

– Vi vil gjøre grundige inspeksjoner slik at vi er sikre og kan gi et riktig bilde av eventuelle skader utover det vi kan se, sier Eek til Aftenposten.

Eek omtaler de observerbare skadene som «strukturskader» ved en livbåtrampe på plattformen.

ILLUSTRASJON: Sammenstøtet skjedde omtrent ved det innringende området, opplyser pressetalsperson Morten Eek i Equinor. Her er det observerbare skader, ifølge Eek.

– Mye av grunnen til at vi flytter personellet, er den reduserte livbåtskapasiteten, sier Eek.

Equinor opplyser at Statfjord A er i såkalt revisjonsstans, som vil si at det pågår planlagt vedlikeholdsarbeid. Dette arbeidet pågår over lengre tid. Det var derfor ikke produksjon på plattformen da hendelsen inntraff. Sammenstøtet vil derfor heller ikke påvirke produksjonen.

Ingen oljesøl er blitt observert etter hendelsen.

Petroleumstilsynet ble rutinemessig varslet i natt.

– Vi ble varslet like etter klokken to i natt og følger hendelsen tett fra vår beredskapssentral, sier pressekontakt Eileen Brundtland i Petroleumstilsynet i en kort kommentar.

Ingen skadede om bord i skipet

Det nesten 80 meter lange supplyfartøyet PSV Sjøborg var i gang med lasteoperasjoner og hadde 12 personer om bord. PSV Sjøborg er på vei til land for egen maskin etter sammenstøtet.

Skipet eies av Skansi Offshore på Færøyene og jobber hovedsakelig på norsk side av Nordsjøen, men har også hatt oppdrag i britisk sektor, i Aberdeen og i Nederland etter at det ble sjøsatt i 2011.

– Ingen av de om bord har fått skader, heldigvis. Vi har heller ikke fått skader på skroget. Vi vet ikke hvorfor vi kom ut av posisjon og vil undersøke dette grundig. Det var ikke dårlig vær i området i natt, sier administrerende direktør Jens Meinhard Rasmussen i Skansi til NRK.

Oljeutslipp i mai

Equinor har mønstret sin beredskapsorganisasjon for å bistå ved plattformen etter hendelsen.

«To søk og redningshelikopter (SAR) samt et helikopter fra Hovedredningssentralen har natt til fredag fløyet folk fra Statfjord A til Statfjord B og C, og Gullfaks A. Områdeberedskapsfartøyet Stril Herkules er på feltet og bistår installasjonen med å avklare skadeomfanget», opplyser Equinor.

I midten av mai skjedde det en annen uregelmessig hendelse ved Statfjord A-plattformen. Da ble det meldt om et oljeutslipp med ukjent omfang i forbindelse med lasting fra et lasteskip. Trolig var utslippet lite.

Les mer om

  1. Statfjord
  2. Equinor