Kystvaktfartøy i dokk krenger - mannskapet evakuert

ÅLESUND/OSLO (Aftenposten): Et kystvaktfartøy som ligger i tørrdokk ved Vegsund Slip i Møre og Romsdal har fått krengningsside. 31 personer er evakuert.

Vitner opplevde det som dramatisk da kystvaktskipet KV Barentshav begynte å krenge der det ligger i tørrdokk hos rederiet Remøy Management ved Ålesund.

– Det er ikke noe galt med skipet. Det er trolig hydraulikk og støttearmer i dokken som har sviktet, uten at jeg nå kan si dette sikkert, sier Even Remøy ved Remøy Management til Aftenposten. Det er Remøy Management som eier skipet.

Det var Møre og Romsdal politidistrikt som i en Twittermelding ca. klokken 14.30. meldte at en båt som ligger til reparasjon hos Vegsund Slip hadde fått slagside.

Klokken 15.50 melder Aftenpostens journalist på stedet at alt ser rolig ut. Da var 10–15 fra brann- og redningstjeneste på verkstedet, men det så ikke ut til at noen fra brannvesenet var engasjert i noen aktivitet rundt skipet.

På dette tidspunktet så det ikke ut til å være noen aktivitet rundt skipet over hodet.

Kompetansesjef Endre Barane i Kystvakten opplyser til Aftenposten at det dreier seg om KV Barentshav, ett av Kystvaktens mellomstore skip. Forsvaret leier skipet for en periode på 15 år.

Skipet er inne til en tre uker langt vedlikeholdsopphold, noe som er en årlig rutine.

Slik ser det ut ved verftet ved 15.30-tiden søndag.

31 om bord - innlosjert på hotell

Administrerende direktør Even Remøy ved Remøy Management var søndag ved 15.15-tiden på vei til verkstedet.

Det er Remøy som har bygget KV Bartentshav, og som har det formelle ansvaret for skipet når det ikke er ute i militære operasjoner.

– Vi har det tekniske ansvaret, sier Even Remøy til Aftenposten.

Han opplyser at det i alt var 31 personer i bord, delvis fra Kystvakten, delvis fra rederiet.

– Alle er nå evakuert og innlosjert på hotell, sier han.

– Hvordan vil du beskrive situasjonen?

– Den illustreres av bildene vi ser. Jeg vet ikke så mye mer enn det. Men det er sannsynligvis hydraulikken i støttearmene i dokken som har sviktet. Det er ikke noe feil på selve skipet, sier Remøy.

Brann- og redningsmannskaper fulgte søndag ettermiddag situasjonen rundt kystvaktskipet KV Barentshav.

En tipser forteller til Sunnmørsposten at de så og hørte hendelsen fra huset sitt.

– Det var et kraftig smell og så kantret hele båten inn i dokken. Det var et såpass kraftig brak at den ene sønnen min som sov våknet, og alle ungene sprang til vinduet for å se, forteller tipseren.

Etter dette forteller hun at kapteinen på båten gjennom høyttaler ga mannskapet beskjed om å evakuere og hvor de skulle møtes.

Besetningen på kystvaktskip er en blanding av militært ansatte og sivile. Skipene driver blant annet med fiskerioppsyn, beredskap og redningstjeneste.

Politiets innsatsleder Lars Lundemo.

– Skipet skal stabiliseres

Ved 16.15-tiden snakket Aftenposten med politiets innatsleder Lars Lundemo. Han beskriver situasjonen som ganske udramatisk. Han regner med at skipet blir liggende som nå i noen dager, til det får ekstern hjelp til å rettes opp igjen.

– Vi vet ikke akkurat hva som har skjedd. Nå skal fartøyet stabiliseres ytterligere før det kommer hjelp utenfra, sier Lundemo.

Han ber fritidsbåter holde god avstand til tørrdokken.

Også operasjonsleder i Møre og Romsdal politidistrikt, Tove Anita Asp, opplyser at årsaken til det som har skjedd ikke er klar.