Norge

- Det er jo ikke bare meg som gjør at jeg får prisen.

Aftens lesere var samstemte: Fabian Stang samlet byens borgere på en så god måte etter terror-angrepet at han fortjener å bli kåret til «Årets Osloborger.

Over halvparten av de som stemte på Årets Osloborger, stemte på Fabian Stang. Aftenredaktør Kjersti Løken Stavrum overrakte prisen, en innrammet tegning av prisvinneren, laget av Aftenpostens tegner Inge Grødum. Foto: INGAR STORFJELL

  • Astrid Løken
    Astrid Løken
    journalist

Ordføreren var på hytta med familien da SMS’en om terrorangrepet tikket inn på mobilen han. Han satte seg i bilen og kjørte hjem til Oslo for å være der for byens borgere. Talen han holdt på rådhustrappen noen timer senere hadde han snekret sammen på egen hånd, uten hjelp fra rådgivere. Ordføreren ble nominert for måten han greide å samle Oslos borgere på etter terrorangrepet 22. juli.

For åttende år på rad kårer Aften "Årets Osloborger". Åtte kandidater var nominert. Fabian Stang ble en soleklar vinner. Aldri har så mange stemt. 29 500 stemmer kom inn og ordføreren fikk over halvparten av stemmene.

Stakkars dem som ikke vant. Men veldig hyggelig. Tusen takk. Fabian Stang ble rørt og glad da han fikk vite at Aftens lesere hadde kåret ham til "Årets Osloborger".

—  Jeg tenker at jeg har vært veldig heldig som har fått så tydelige tilbakemeldinger i den tiden jeg har vært ordfører. Det er hyggelig å gjøre en jobb når de jeg gjøre jobben for setter så stor pris på meg, sa ordføreren da Aftenredaktør Kjersti Løken Stavrum overrakte ham prisen i Oslo Rådhus denne uken. Men han er også opptatt av å dele æren med folket:

—  Det er jo ikke bare meg som gjør at jeg får prisen. Dette er et uttrykk for anerkjennelse; for at jeg får representere både byens borgere og de som jobber i Oslo kommune. Det er ikke så mange i denne byen jeg ikke har møtt personlig. Det at jeg har møtt så mange, og hørt hva de er opptatt av, gir meg mer enn å lese sakspapirer. Jeg liker å være tett på folk; det er lærerikt, sa ordføreren.

Spikeren var der allerede, så ordfører Fabian Stang hadde ikke problemer med å finne plass til tegningen som Aftenpostens tegner, Inge Grødum, hadde tegnet. Foto: INGAR STORFJELL

—  Du fikk majoriteten av stemmene. Forplikter den enorme oppslutningen på noe vis?

—  Det blir jo ikke lettere å si nei til ulike oppdrag fremover nå. Jeg er stolt av denne rare byen. Den har så mye positivt i seg, både når det gjelder gleder og sorger. Selv om vi har en by med et stort mangfold, er det et veldig godt samhold. Det så vi både under Ski-VM og etter terrorangrepet. Å være ordfører for en by som Oslo er en døgnkontinuerlig oppgave.

-  Du skal ikke søke deg til dette kontoret om du ikke er nysgjerrig på mennesker. Å være ordfører er noe du er hele dagen, oppsummerer ordføreren og drar historien om journalisten som ringte klokken 06.15 en morgen.

—  Han spurte "Vekket jeg deg?" Nei, det var det han som ringte klokka 05.45 som gjorde", svarte jeg, forteller ordføreren smilende og legger til:

-  Så lenge man møter folk som er positivt engasjerte, er det hyggelig å møte folk, sier ordføreren. Han mener enkelte bør tenke seg om før de sier nei til noe som er viktig for byen.

—  Enkelte mennesker bruker litt mye energi på å stoppe en barnehage, en brannstasjon eller en sykkelvei. Vi kan ofte tenke på å være mer positive til ting selv om det rammer oss selv. Den som sier nei har også et ansvar, påpeker han og legger til:

-  Men altså, vi fortjener å få kjeft vi også. Vi har fortsatt en jobb å gjøre, sier Høyre-ordføreren.

Les også

Brevet til Fabian Stang