Ringer alle gamle elever på bursdagen

Dag Berntsen var i tredveårene og hadde aldri vært syk eller borte fra jobben. Inntil han plutselig begynte å føle seg uvel en marsdag i 1981.

- Jeg husker du følte deg dårlig, men i kjent stil ville du ikke gi deg. Du la deg ned på gulvet og fortsatte å undervise, forteller Christin Werge Johansen.

Dagen etter sprakk blodåren i Dag Berntsens ryggmarg, og gjorde ham lam fra livet og ned. Etter et opphold på Sunn— aas var han tilbake i jobb i rullestol og fortsatte å undervise klassen til Christin.

I flere e-poster til Aftenposten har tidligere elever av Dag Berntsen ved Hurum ungdomsskole fortalt om en lærer helt utenom det vanlige. En kreativ mann som ikke har grenser for hva han finner på med elevene. Som siden han kom tilbake i jobb, fortsatt ikke har vært borte en eneste dag, og etter snart 40 år som lærer fortsatt ringer alle gamle elever til bursdagen.

- Jeg tror alle som har hatt Dag som lærer sitter igjen med følelsen av å ha vært med på noe helt spesielt når de er ferdig på skolen, sier Christin.

Dag Berntsen humrer.

- Jeg er nok litt hyper. Jeg tror mange på skolen her er glad jeg sitter i rullestol!

- Hvorfor ble du lærer?

-  Fordi jeg liker å jobbe med mennesker. Og unge mennesker er det litt mer fres og futt i. Men man må vise respekt for alle elevene. Jeg pleier å starte foreldresamtalene med å takke foreldrene for at jeg får lov til å være lærer for barnet deres. For det mener jeg jo!

- Og du fortsetter å ringe til dem lenge etter at de har sluttet?

- Alle liker å bli husket til bursdagen, vet du. Det blir fort en 250 samtaler i året. Jeg kan jo ikke ringe til noen og hoppe over andre. Men du, Christin, du har jo sendt meg julekort hvert år tilbake.

- Det er jo du som har lært oss opp til å vise omtanke, smiler Christin.

I dag er Dag Berntsen 65 år. Han håper skolen vil ha ham så lenge helsa holder.

Og formelen bak å stille på jobb hver eneste dag?

- Det er ingen kunst. Jeg tar tran og ber aftenbønnen min. Da pleier det å gå bra.

Dags råd til avgangselever:

Si ja! Si ja til å bære ut søpla, eller rydde, hvis noen ber deg om det. Ikke si at «jeg gjorde det forrige gang». Verden er så full av sure mennesker. Så må du være bevisst det du gjør. Verden er full av fristelser, så ikke sluk noe rått. Og vær takknemlig! Man kan godt være bortskjemt, bare man er klar over det, og takknemlig for det.

En kollega mente Dag Berntsen lekte så mye med elevene sine at han lovet å kjøpe en kasse brus til hver elev som fikk toppkarakterer til eksamen i klassen til Christin Werge Johansen. Han måtte kjøpe fire kasser.