Norge

Mann (54) livstru­ende skadet etter at småfly styrtet i Skagerrak

Tre personer ble hentet opp fra vannet etter at et småfly styrtet sør for Mandal lørdag ettermiddag. Flyet tilhørte en flyklubb og ble rekvirert av politiet for å bistå i en leteaksjon.

De tre personene ble først observert fra et lasteskip, og ble raskt heist opp i to Sea King-helikoptere. Her sett fra redningsskøyta «Bendt R. Rasmussen». Foto: Redningsselskapet

 • Elling Svela
 • Kjetil Reite
  Journalist, Fædrelandsvennen

MANDAL: De tre personene har trolig ligget i sjøen i flere timer før de ble hentet opp av to Sea King-helikoptere 11 nautiske mil sør for Mandal.

En 54 år gammel mann behandles for livstruende skader ved Ullevål sykehus, opplyser pressevakt ved Oslo universitetssykehus, Anders Bayer, til Fædrelandsvennen.

De to andre, også menn, er lettere skadet, meldte Sørlandet sykehus 21.40 lørdag kveld.

De tre klamret seg fast til vrakdeler fra flyet da de ble funnet, opplyser redningsmannskapet.

Alle tre ble fløyet til sykehus. To av dem ble sendt til Sørlandet sykehus, mens altså den tredje, en 54 år gammel mann, ble fløyet til Oslo universitetssykehus Ullevål.

Søndag formiddag ønsker ikke pressevakten ved Ullevål å gi mer informasjon om 54-åringens tilstand.

Statens havarikommisjonen skal etterforske

Agder politidistrikt har nå igangsatt full etterforskning etter flystyrten i samarbeid med havarikommisjonen.

– Havarikommisjonen er ventet til Kristiansand tidlig søndag ettermiddag, sier stabssjef i Agder politidistrikt, Morten Sjustøl.

– Vi har et team på to personer på vei til Sørlandet, bekrefter avdelingsdirektør i Statens havarikommisjon, Kåre Halvorsen til Fædrelandsvennen.

– Der vil vi samarbeide med lokalt politi i forhold til etterforsking.

Avdelingsdirektør i Statens havarikommisjon, Kåre Halvorsen sier at de skal samarbeide med Agder politidistrikt om etterforskningen. Foto: Paul Sigve Amundsen / NTB scanpix

Avhør

I første rekke ønsker havarikommisjonen å snakke med de to mennene som nå er innlagt på Sørlandet sykehus.

– Utover det har jeg foreløpig ikke så mye mer å si før vi har snakket med disse mennene, sier Halvorsen.

Mennene som skal ha lettere skader ble avhørt av politiet søndag.

– Jeg snakket med dem på sykehuset, men kan ikke kommentere hva de har sagt. Nå er det Statens havarikommisjon som foretar den videre etterforskningen, sier Morten Sjustøl søndag.

Politiet har vært i kontakt med de pårørende til alle de tre som var involvert i hendelsen.

Bekymringsmelding

Flyet med tre personer om bord hjalp til i leteaksjonen etter personen som falt over bord fra Fjord Lines skip Stavangerfjord natt til lørdag.

Ifølge HRS var det et en-motors fly av typen Piper Cherokee.

Les oppdatert sak søndag: Dette er flyet som styrtet

Søket etter de tre startet klokka 16.09. Da hadde HRS mottatt en bekymringsmelding fra lufttrafikktjenesten. Ifølge politiet var det en dialog mellom politiet, lufttrafikktjenesten og HRS før det ble satt i gang en redningsaksjon.

Funnet

Ved 18.40-tiden var de tre hentet opp fra vannet av to Sea King-helikoptere som deltok i søket. De ble funnet i samme området som leteaksjonen etter mannen fra Stavangerfjord foregikk.

Det ene Sea King-helikopteret passerte Flekkerøy retning nordøst i 18.30-tiden lørdag kveld. Foto: FVN-tipser

Det var et lasteskip som først observerte de tre personene.

– To av personene lå sammen. Den tredje lå litt på avstand, men ikke langt unna. De ble funnet sammen med litt vrakgods, som de klamret seg til, opplyser Håkon Skjolden, båtfører ved redningsskøyta «Bendt R. Rasmussen» fra Kristiansand.

Bølger på to meter

Værforholdene i området ble beskrevet som røffe av redningsmannskapet.

Under leteaksjonen natt til lørdag var det 15–16 sekundmeter vind og fire meter høye bølger.

– Det løyet litt utover dagen, men det var opp til to meter høye bølger da de ble funnet. Det var ikke optimale søkeforhold, sier skipsfører Frode Johansen på redningsskøyta «Bill», som har base i Mandal.

Frode Johansen, skipsfører på redningsskøyta «Bill» opplyser at de tre personene lå i opp mot to meter høye bølger. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix

Småflyet var på oppdrag for Agder politidistrikt da det ble meldt savnet. De tre personene ombord var ikke ansatte i politiet. Flyvraket er foreløpig ikke funnet.

– Fra helikopteret ble det observert vrakdeler, men vi rakk ikke fram før delene forsvant, opplyser Skjolden.

Tilhørte flyklubb

Selve flyet som styrtet blir til daglig disponert av flyklubben på Sola. Det bekrefter leder Stein Olaussen overfor Fædrelandsvennen.

Ved ulykker kan politiet rekvirere fly fra flyklubbene.

– I forbindelse med søk etter antatt omkommet person som falt over bord fra passasjerferjen Stavangerfjord utenfor Mandal natt til lørdag, henvendte Agder politidistrikt seg til Kjevik Flyklubb for å rekvirere et fly til søk. Dette flyet som vi normalt bruker i denne type oppdrag var på service. Dermed fikk vi bistand fra et fly hjemmehørende på Sola, sier stabssjef i Agder politidistrikt, Morten Sjustøl i en pressemelding.

Jagerfly

Store redningsressurser ble sendt til stedet da meldingen om det savnede småflyet kom inn. Det var kystvaktskipet Nornen som ledet det operative arbeidet på stedet.

I tillegg deltok de to Sea King-helikoptere, ett fra Sola og ett fra Rygge, samt redningsskøytene fra både Kristiansand, Mandal, Farsund og Lillesand.

Skipet «Eir» fra Kystverket bisto også, i tillegg til flere andre fartøy som befant seg i området. Også et F 16-jagerfly ble sendt ut for å lete.

– Det tok av fra Bodø, men oppdraget ble konvertert til et treningsoppdrag da vi fikk melding om at personene var funnet, sier Sigurd Tonning-Olsen, pressevakt ved Forsvarets operative hovedkvarter.

Redningsskøyta «Kaptein Skaugen» deltok i søket sammen med redningsskøytene «Bill», «Bendt R. Rasmussen» og «Askeladden». Bildet er tatt fra «Kaptein Skaugen». Foto: Redningsselskapet

Mayday-melding

Redningsskøyta «Bendt R. Rasmussen» gikk ut fra basen i Marvika i Kristiansand like over klokken 17. Da var det akkurat blitt sendt ut mayday-melding.

– Meldingen gikk på at et småfly hadde styrtet i et område sør for Mandal, med tre personer om bord. Det var litt uklart hvor det hadde styrtet, så vi søkte hele veien fra litt vest for Flekkerøy, sier Håkon Skjolden.

Søket foregikk i stort sett samme område hvor redningsressurser natt til lørdag og utover lørdagen har søkt etter den antatt omkomne personen som falt i sjøen fra Fjord Line-ferja Stavangerfjord.

Les også:

Les mer om

 1. Nyhetsdøgnet
 2. Skagerrak
 3. Mandal
 4. Søgne

Relevante artikler

 1. NORGE

  Tre personer hentet opp av sjøen etter flystyrt på Sørlandet

 2. NORGE

  54-åring døde etter flystyrt i Mandal

 3. NORGE

  Mannskapet på laste­skipet så plutselig to hoder stikke opp av sjøen

 4. NORGE

  Tre personer siktet for bortføring etter væpnede aksjoner

 5. ØKONOMI

  Mann i 60-årene omkom i småflyulykke i Meråker

 6. NORGE

  Mann savnet etter kanotur i Kristiansand