Mener Innovasjon Norge bryter ned tilliten til det offentlige
– Når et offentlig organ går ut med bevisste usannheter for å skape oppmerksomhet eller fordeler for turistnæringen, er det etter mitt syn i strid med god forvaltningsskikk, sier Jon Wessel–Aas.
Historien om tidløse Sommarøy i Troms viste seg denne uken å være en PR-kampanje fra Innovasjon Norge, som brukte en halv million kroner på den oppdiktede historien. Det førte til global omtale i 1479 ulike medier og en estimert markedsverdi på 11,3 millioner dollar, ifølge analyseselskapet Meltwater.
Innovasjon Norge gikk selv ut med en pressemelding hvor de konkluderte med at tidsfri sone var «blitt en snakkis i hele verden».
Onsdag gikk administrerende direktør Håkon Haugli ut og beklaget det som hadde skjedd, og uttrykte bekymring for at kampanjen skader Innovasjon Norges troverdighet.
Tidsfri Sommarøy var PR-stunt fra Innovasjon Norge
Kan klages inn til Sivilombudsmannen
Advokat og ekspert på medierett, Jon Wessel–Aas sier at Innovasjon Norge bidrar til å bryte ned tilliten til det offentlige.
Innovasjon Norge eies av Nærings- og fiskeridepartementet og fylkeskommunene. I 2017 leverte de tjenester for 7,3 milliarder kroner til norsk næringsliv.
– Innovasjon Norge sier til NRK at de ikke kan annonsere seg til oppmerksomhet lenger, men er nødt til å fortelle en god historie. Hva tenker du om det?
– Når en god historie blir synonymt med juks og løgn, da minner det om andre nasjoner som holder på med såkalte alternative fakta, sier advokaten.
Innovasjon Norge kan i verste fall klages inn til Sivilombudsmannen for brudd på god forvaltningsskikk.
– Når et offentlig organ går ut med bevisste usannheter for å skape oppmerksomhet eller fordeler for turistnæringen, er det etter mitt syn i strid med god forvaltningsskikk, sier Wessel – Aas.
– Paradoks at en statlig institusjon sprer usannheter
Jusprofessor Eirik Holmøyvik ved Universitetet i Bergen sier det foreligger en tydelig forventning om at statlige institusjoner oppfører seg korrekt.
– En statsråd som presenterer feil informasjon vil umiddelbart få svi, sier han.
Professoren er en av bidragsyterne i det nye valglovutvalget og påpeker at en stor utfordring for staten i dag er spredningen av desinformasjon, blant annet i sosiale medier.
– Da er det et paradoks at en statlig institusjon henger seg på en PR-kampanje som sprer usannheter.