Norge

Dronning Sonja: - Urimelig vanskelig kjærlighetstid

Forfatter Ingar Sletten Kolloen skriver om de vonde årene da kong Harald og dronning Sonja var kjærester uten at det ble godtatt av kong Olav.

Her det nyforlovede paret Sonja Haraldsen og kronprins Harald på vei til toget som skal bringe dem til hytta i Sikkilsdalen for å feire påsken april 1968. NTB Scanpix

 • Kaja Korsvold

I formiddag lanserte Gyldendal biografien Dronningen , ført i pennen av forfatter og journalist Ingar Sletten Kolloen. Der er det blant annet viet plass til kjærlighetsforholdet mellom henne og daværende kronprins Harald.

Da hennes egne barn ble store, var det viktig for henne at de skulle få møte det annet kjønn uten at pressen gikk for tett på.

— Vi hadde fortalt barna hvor urimelig vanskelig vi hadde hatt det i vår mer enn åtte år lang kjærestetid. Vi var derfor fast bestemt på å gjøre hva vi kunne for å legge til rette for at Haakon og Märtha måtte få utvikle naturlige relasjoner til det annet kjønn, på samme måte som andre norske ungdommer, sier dronningen til forfatteren.

«Foreldrene var like ulykkelige som datteren over at enkelte medier ikke respekterte prinsessens behov for å prøve ut sine følelser uten å bli brettet ut i offentligheten», skriver Kolloen. Det var særlig når det gjaldt Märthas tidlige ungdomsvenn Thomas Salvesen, en hyttenabo på Tjøme, at foreldrene reagerte, ifølge boken.

Flere steder i boken blir forholdet til pressen omtalt. Kongeparet fikk et helt annet forhold til pressen enn kong Olav, som aldri holdt en pressekonferanse. Allerede på den første pressekonferansen refset dronningen Se og Hør som to ganger forsøkte å trenge seg på dronningens aldrende mor Dagny Haraldsen på sykehuset.

Les også

Dronningen snakker for første gang om søsterens selvmord og sin egen spontanabort

Se og Hør forsøkte allerede under det ferske kongeparets signingsferd i 1991 å ta bilde i en høyst privat situasjon, ifølge boken:”Ukebladet ble også knepet i et forsøkt på å lure seg inn i kongeparets innerste privatrom ved hjelp av penger: en journalist i ukebladet tilbød en offiser på Kongeskipet 30.000 kroner for å ta bilder av kongefamilien mens de hvilte om bord på skipet under signingsferden.”

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Kongelige

Relevante artikler

 1. NORGE

  Se hvilken norsk by kongeparet har besøkt flest ganger

 2. NORGE

  25 år som kongepar: - Svenskene er mest fascinert av kjærligheten mellom Harald og Sonja

 3. NORGE

  Kongeparets 80-års jubileum: - Jeg tenkte alltid at de som var 80, var utgamle, men jeg føler meg ikke utgammel selv.

 4. NORGE

  Kun to kongedømmer i Europa markerer tronskifter med religiøst rituale. Norge er ett av dem.

 5. NORGE

  Kongeparet: – Gleder oss til den dagen vi igjen kan gi hverandre klemmer

 6. NORGE

  Var døråpner for kongeparet som 11-åring. I dag traff han dem igjen.