Norge

Terrorrammet moské åpner dørene

Irfan Mushtaq i moskeens ledelse stiller spørsmål ved måten politiet reagerte på. Senere på dagen skal den terrorsiktede Philip Manshaus avhøres igjen.

For første gang blir mediene invitert inn i moskeen.
  • Marthe Øvergård
  • Ingrid Brekke
    Journalist

– Jeg opplevde en opplevde en ubesluttsomhet ved at politiet ikke ville komme, sier Irfan Mushtaq. Han sitter i ledelsen til moskeen, bor i nærheten og hadde politiet på tråden over et lengre tidsrom.

– Jeg måtte gjenta ting og fortelle, sier han til Aftenposten. I min verden burde det holde mer enn nok å si at det er et bygg, det er skuddskader og noen har kommet seg inn.

At politiet brukte tid på å spørre om det handlet om interne konflikter i moskeen er noe av det Mushtaq setter spørsmålstegn ved.

Politiet brukte 15 minutter

Fredag kunne Aftenposten avsløre at politiet brukte 15 minutter fra de forsto hvor angrepet fant sted til første patruljene kom frem til moskeen.

Politiet brukte de over dobbelt så lang tid som politiets egne krav.

Oslo-politiet har tidligere vist til at operatør og innringer hadde problemer med å forstå hverandre, og at melderen brukte mobiltelefon uten SIM-kort. Det forklarer fire minutter av forsinkelsen.

Men de resten av tidsbruken skyldes andre forhold:

– Første patrulje som ble sendt til stedet var på vei til et annet oppdrag i Lommedalen og ble omprioritert til dette oppdraget. På grunn av veiarbeid tok det noe lengre tid til de var på stedet, sier fungerende leder for felles enhet for operativ tjeneste i Oslo politidistrikt Gunn Anita Bjørnbakk.

– Mener Oslo politidistrikt at responstiden lørdag var akseptabel?

– Vi hadde ideelt sett ønsket at vi var på stedet tidligere på dette oppdraget.

Forstander Hafeez Ahmed ser gjennom et kulehull etter skyting og da Phillip Manshaus tok seg inn i moskëen Al-Noor Islamic Centre på Skui i Bærum.

Tydelige spor

Inne i moskeen er det tydelige merker etter dramatikken som utspant seg der lørdag i forrige uke.

Glassdøren Manshaus brøt seg inn gjennom har et smalt hull i glasset. Rester av glass ligger strødd flere meter innover i gangen. Flere steder er også teppegulvet flerret opp av kulene han avfyrte. I tillegg er det flere kulehull i vegger, tak og dører.

Imam Syed Muhammad Ashraf sa til Aftenposten tirsdag at de må vaske bort blod og rydde før de kan bruke moskeen.

Helt fremst i det store bønnerommet er det merker av tørket blod, både på teppet og opp langs veggen.

– Vi har ikke fått takst på skadene ennå, vi vet derfor ikke hva det vil koste. Men vi må bytte noen vegger, tak, dører og teppene i bønnerommet og gangen, sier Waheed Ahmed, informasjonsansvarlig i moskeen.

Han tror det vil ta rundt to uker før moskeen er i drift igjen.

Draps- og terrorsiktede Philip Manshaus (21) skal avhøres på nytt lørdag ettermiddag, opplyser Oslo politidistrikt til NTB.

Les også

Det sto om liv og død. Likevel brukte politiet 15 minutter til Bærums-moskeen.

Løsnet flere skudd

Fredag kveld møtte Aftenposten de to pensjonistene som overmannet Philip Manshaus.

De var akkurat ferdig med bønnen da de hørte skudd.

– Plutselig så vi en mann i uniform med flere våpen komme inn. Han så meg og løsnet to skudd mot meg. Jeg sto maks to meter fra ham, forteller Mohammad Iqbal.

De får kontroll på mannen som er ikledd skuddsikker vest og kraftige støvler.

– Jeg fikk uante krefter og hoppet på mannen. Jeg tok et hardt grep rundt ham og klarte å felle ham. Han hadde minst tre våpen, som han mistet på gulvet. Han prøvde å få tak i våpnene og kjempet hardt for å komme seg løs. Jeg visste at jeg ville dø hvis jeg slapp ham. Derfor holdt jeg ham så hardt som jeg kunne, sier Muhammad Rafiq til Aftenposten.

Gjerningsmannen skjøt seg inn i moskeen i Bærum.
Blodflekker på veggene etter basketaket da Phillip Manshaus tok seg inn i moskeen.
Imam Syed Muhammad Ashraf møtte pressen i moskeen lørdag.
Det er synlige spor etter dramatikken som utspilte seg i moskeen.
De som befant seg i moskeen var akkurat ferdig med bønnen da de hørte skudd. Hatten er plassert der Mohammad Rafiq satt da gjerningspersonen tok seg inn i moskeen.
Det er uvisst hvor mange skudd gjerningsmannen klarte å avfyre før han ble overmannet.
Kulehull i veggen forteller om dramaet som utspant seg for en uke siden.

Forklarte seg detaljert

Draps- og terrorsiktede Philip Manshaus ble avhørt for første gang fredag, og da erkjente han de faktiske forhold, men han nekter fortsatt straffskyld.

Fredagens avhør varte i fire og en halv time, og ifølge politiet avga han en detaljert forklaring.

– Han har forklart seg detaljert om motivet for å utføre handlingene og også om de to åstedene. Han har gitt oss viktige detaljer i vår etterforskning, sa politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby til NTB sent fredag kveld.

Oslo politidistrikt opplyser at Kraby kommer til å møte pressen når lørdagens avhør er avsluttet.

Ifølge Manshaus' forsvarer, advokat Unni Fries, var klienten hennes samarbeidsvillig under fredagens avhør. 21-åringen ville først ikke forklare seg for politiet, men han snudde torsdag ettermiddag.

– Det har ikke vært noen endring i hans stillingtagen til skyldspørsmålet, sa Fries fredag kveld.

– Så du sier at han nekter straffskyld?

– Ja. Han erkjenner de faktiske forholdene som han er siktet for, sa hun.

Manshaus er siktet for terror og for drapet på sin stesøster Johanne Zhangjia Ihle-Hansen (17). Bærumsmannen er siktet for å ha angrepet Al-Noor-moskeen, hvor han sist lørdag gikk inn og løsnet skudd. Politiet og Fries bekrefter at Manshaus erkjenner de faktiske forhold både når det gjelder moskéangrepet og drapet på stesøsteren.

Les også

  1. Slik overmannet de to pensjonistene 21-åringen. – Han løsnet to skudd mot meg

Les mer om

  1. Moskéskytingen i Bærum
  2. Terror
  3. Angrepet på al-Noor-moskeen