Norge

I kveld skal Amanda banke farens fødeland

São Paulo (Aftenposten.no): Men noen hemmeligheter underveis i kvartfinalen klarer hun ikke å avsløre.

Amanda Kurtovic har truffet godt så langt i VM. Her er det Kina som har fått smake på det harde venstrearmsskuddet. FOTO: GORM KALLESTAD/SCANPIX Foto: Kallestad, Gorm/Scanpix

  • Arne Hole

Les også:

Les også

  1. Alstad får mental hjelp

  2. Norge må spille natthåndball i semifinalen

  3. Derfor digger Amanda Zlatan

Kan Amanda Kurtovic avlure Kroatia for noen hemmeligheter underveis i kvartfinalen i håndball-VM?

Når de kroatiskehåndballjentene skal avtale trekk i kvartfinalen mot Norge onsdagkveld, hadde det hjulpet godt om Norge hadde en spiller som skjøntehva de sa.

Amanda Kurtovic har kroatiskfødt far…(Runar-trenerMarinko Kurtovic).

— Nei, jeg snakker ikke kroatisk. Jeg har noenkusiner og en oldemor i Kroatia, og jeg er på ferie der hversommer, men språket har jeg aldri lært meg. Det eneste jeg kan ernoen bannord, sier Larvik-spilleren og ler.

20-åringen har kommetfint fra sin VM-debut. 18 skuddforsøk har gitt 12 mål – enuttelling på 67 prosent.

Balic-fan

Men selv om Amanda ikke harbrydd seg om å lære kroatisk, har hun stor sans for landet – ogkroatiske håndballspillere, ikke minst Ivano Balic.

Mange mener haner verdens beste herrespiller. Eller; han har i alle fall vært det.

— Jeg har møtt Balic, og jeg har bilde av meg sammen med ham. Detvar under herre-EM i Østerrike i 2010. Det var årets høydepunkt! Ogpå damesiden har de Penezic, som er en komplett spiller.

- Kanskjevi har noe å lære av dem når de kan få frem så mange toppspillere?

— Vi har mye å lære både når det gjelder teknikk og ballkontroll,sier hun som kanskje har stått for et av Norges mest spektakulæremål i VM; en underarm fra gulvet og opp i nettaket.

Girer ikke oppNorge har møtt Kroatia 16 ganger og tapt bare fire av dem. Sistemesterskapsmøte skjedde i VM 2007 da Norge vant 35.29.

I 2009møttes lagene i treningskamp tre ganger, og Norge vant alle. Men idet ”brutale” cupspillet som nå er innført i VM, betyr norsk tap atVM-ferden over. Amanda tror ikke det skjer.

— De burde ha respektfor oss fordi vi har slått dem så mange ganger, men de tenker velikke på det. Det beste for oss er å se på dette som en vanlig kampog få frem det vi er gode på, sier høyrevingen med det knallhardeskuddet. Hun spiller mot Kroatia for første gang.

Klokken 21.45 norsk tid har vi fasiten.