Norge

Avslørte 75 svindlere med falske pass

Skatteetaten har avslørt 75 personer med falske pass. Antallet er doblet siste år. Først i februar 2012 begynte Skatteetaten å sjekke ID-dokumentene elektronisk. Det har gitt resultater.

 • Per Anders Johansen
  Per Anders Johansen
  Aftenpostens Moskva-korrespondent

I februar 2012 skaffet Skatteetaten seg nytt utstyr, mer kompetanse ved 41 kontorer som skulle sjekke identitetsdokumenter på utenlandske statsborgere.

Les også

Mange utviste kommer tilbake til Norge

Nå bruker ID-spesialist Marit N. Bjørndal og hennes kolleger ved Servicesenteret for utenlandske arbeidstagere dataverktøy og scannere.

Utviklingen er klar:

 • 75 personer med falsk identitet er blitt tatt på fersken ved de 41 skattekontorene siden februar 2012.
 • Antallet saker med falske pass økte med 136 prosent fra 2011 til 2012.
 • De falske passene kom fra 20 forskjellige land, hvor av de største gruppene er Bulgaria, Litauen, Irak og Portugal.
  — Det er mulig å oppnå resultater ved å sette økt fokus på identitetskontroll, og skaffe seg kunnskaper og verktøy, sier Bjørndal.

Storstilt EØS-svindel

Aftenposten skriver i dag at den høye innvandringen fører til atbare en av fire som blir registrert i folkeregisteret, er født i landet.

Et fellestrekk ved de 75 personene som er oppdaget så langt, er at de ønsker å fremstå som EØS-borgere, mens de egentlig kommer fra land utenfor EU.

Les også

Vil bruke fotoverktøy for å avsløre asyljuks

Målet er å få de samme trygderettighetene som EØS-borgere har.

Etter å ha arbeidet i Norge noen måneder, får de for eksempel krav på dagpenger. De vil også kunne heve kontantstøtte og opparbeide pensjonsrettigheter.

Tar flere enn ved grensen

Etter oppstart 1. februar 2012 er det foretatt kontroll av over 144.000 identitetsdokumenter i hele landet. Før dette måtte skatteetatens folk selv avsløre juksere ved å stille for eksempel kontrollspørsmål eller manuelt oppdage feil.

Nå er treffprosenten i kontrollene ved de 41 skattekontorene høyere enn ved grensekontrollen ved Gardermoen.

Les også

Fant over 300 falske personer i skattelistene

— Men det er utopi å tro at vi klarere å avdekke alle falske identiteter. Det finnes så mange ulike metoder og smutthull, sier Bjørndal.

— En annen måte å se dette på er jo at dere egentlig avslører ganske lite? Dere treffer jo bare på 0,05 prosent av de 144000 dokumentkontrollene?

— De aller fleste som kommer har ærlige hensikter. Samtidig er det viktig å huske at for hver sak vi avslører, så kan samfunnet spares for store utgifter.

En enkelt svindelsak kan påføre NAV flere millioner kroner kroner i tap.

Les også

Har slettet 70 falske barn i Folkeregisteret

De fleste blir ikke tatt

En forklaring på at treffprosenten er så lav, er at det finnes en rekke andre metoder å svindle til seg falsk identitet.

I dag er den enkel sak å kjøpe ekte pass utstedt i land som Bulgaria, Romania, Litauen, Hellas, Italia eller Spania. Aftenposten skrev tidligere i uken om flere andre ulike teknikker.

De som har skaffet seg et ekte pass — med falsk identitet - blir ikke fanget opp.

— Vi vet det er mer korrupsjon i andre land. Det kan ikke vi løse her i Norge, sier Bjørndal.

Les også

 1. «Det er betydelig risiko for misbruk knyttet til dagens praksis og system for identitetskontroll»

 2. Hevder 3 av 10 somaliere kan ha gitt feil informasjon

ID-spesialist Marit N. Bjørndal og hennes kolleger i skatteetatens 41 kontorer som sjekker identitetsdokumenter til utenlandske arbeidere, har avslørt 75 falske pass det siste året. -Det er utopi å tro at vi tar alle, sier Bjørndal.