Norge

Far og syv år gammel sønn angrepet i Hønefoss – kan være rasistisk motivert

En afghansk mann og hans syv år gamle sønn ble angrepet da de gikk på tur i Hønefoss. Faren ble slått, mens sønnen ble dyttet over ende. Politiet leter etter to menn.

Prost Kristin Moen Saxegaard bekrefter overfor Vårt Land at de to som ble angrepet tilhører den afghanske familien som har bodd i Hønefoss kirke siden mars i fjor.
 • NTB
 • Hans O. Torgersen
  Journalist

– Faren er lettere skadet, opplyser operasjonsleder André Kråkenes i Sørøst politidistrikt til NTB.

Angrepet skjedde trolig uten foranledning i fritidsområdet Schjongslunden i Hønefoss lørdag formiddag. Saken ble først omtalt i Ringerikes Blad.

De to var på tur i området da to menn plutselig gikk til angrep. Den syv år gamle gutten ble dyttet, mens faren ble slått. Ifølge NRK ble 7-åringen veldig redd da det skjedde. Faren skal ha pådratt seg en hjernerystelse.

Prost: - Ropte «dere har ikke noe her å gjøre»

– Gjerningsmennene ropte «dere har ikke noe her å gjøre», mens de angrep faren og sønnen bakfra, sier Kristin Moen Saxegaard, prost i Ringerike til NRK.

De to mistenkte gjerningspersonene beskrives som menn i 30-40-årsalderen og er ukjente for de fornærmede. De to løp fra stedet da vitner kom til.

Etterforskningen av saken starter for fullt mandag morgen.

– Det er mange detaljer rundt dette angrepet som er uklare, og som vi ikke vil få greie på før det er skaffet tolk, sier operasjonsleder Erik Gunnerød i Sør-Øst politidistrikt til NRK.

Politiet ønsker å komme i kontakt med vitner til hendelsen.

Bor i Hønefoss kirke

Far og sønn er i kirkeasyl i Hønefoss kirke. De må avhøres med tolk, noe som skal skje senere mandag.

Prost Kristin Moen Saxegaard bekrefter overfor Vårt Land at de to som ble angrepet tilhører den afghanske familien som har bodd i kirken siden mars i fjor.

I februar ble 2018 ble familien på to voksne og tre barn hentet ut av et bedehus på Fitjar i Sunnhordland. Familien påberopte seg den gang kirkeasyl, men politiet mente bedehuset ikke var å regne som en kirke, og brøt seg inn i bygningen. Aksjonen utløste en voldsom debatt om kirkeasyl i Norge og pastor Frank Håvik anmeldte Politiets utlendingsenhet for hendelsen.

Selv om familien nå har fått innvilget midlertidig opphold, bor de fremdeles i kirken.

Saxegaard hjalp de to med å anmelde saken til politiet.

– Det er ytret noe om at det er rasistisk motivert. Gjerningspersonene sa noe som tyder på det, sier prosten til Vårt Land.

 1. Les også

  Knut Olav Åmås: De ekstreme ønsker oppmerksomhet og konfrontasjon – og får mer enn de kunne drømt om

Mest lest akkurat nå

 1. 1
  ØKONOMI
  Publisert:

  Etter første natt i leiligheten, banket det på. – Det var en fyr som sa han skulle bo her.

 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5