Politikere får ikke vite om de ble oppført på PST-liste

PST får skarp kritikk av EOS-utvalget for registrering av politikere. Nå er listen slettet, men selv politikerne det gjelder, vil ikke få vite om de ble oppført på listen, skriver Dagbladet.

PST har måttet tåle kraftig kritikk etter å ha registrert stortingsrepresentanter på bakgrunn av medlemskap i en vennegruppe. Registreringen ble kjent da EOS-utvalget la frem sin årsrapport.

EOS-utvalget, som kontrollerer de hemmelige tjenestene, kaller registreringen for klart urimelig og mener PST har utvist klanderverdig skjønn.

PST har begrunnet registreringen med at vennskapsgruppene kunne gjøre politikerne utsatt for forsøk på tilnærming fra fremmed etterretning.

PST har rettet seg etter kritikken og slettet listen, men politikerne kommer ikke til å få vite om de sto på listen eller ei.

– Det er ikke innsyn i PSTs registre for andre enn EOS-utvalget. Det betyr at PST ikke vil kunne gi opplysninger som bekrefter eller avkrefter om man er registrert hos PST, sier kommunikasjonssjef Trond Hugubakken til Dagbladet.

Politikerne skal ikke ha vært utsatt for noen form for overvåking av PST, ifølge EOS.

Les også

PST innhentet data ulovlig – regjeringen får knallhard kritikk

Les også

EOS-leder: Kan ikke utelukke at opplysninger er kommet på avveie