Norge

Babyens mor: Du må slutte å være hardhendt. Faren: Det bare ser slik ut

8–9 ganger ga moren beskjed om at faren måtte slutte å behandle babyen hardhendt. - Dette kaller jeg barnemishandling skrek hun en gang faren ristet babyen kraftig. Noen uker senere døde babyen, ti uker gammel.

Hit til akuttmottaket på Ahus kom den 10 uker gamle babyen med store skader 17. desember 2014. Teamet som tar seg av grov vold mot barn ledes av overlege Reidar Due.
  • Håkon Letvik
    Håkon Letvik

Oslo tingrett fikk onsdag høre historien til den 32 år gamle moren som er tiltalt for passiv medvirkning etter at gutten hennes døde av mishandling 20. desember 2014.

– Var ekstremt sliten

– Jeg var ekstremt sliten, barnet gråt mye og jeg sov dårlig, forklarte kvinnen. Den tidligere samboeren, en 30 år gammel mann, som er tiltalt for grov legemsbeskadigelse med døden til følge.

Etter noen uker begynte moren å reagere på at samboeren behandlet babyen hardhendt når han gjorde ulike øvelser med barnet for å få luft ut av magen hans.

– Det skjedde 8–9 ganger. Han avviste at det var hardthent. Det bare ser slik ut, sa han. En gang holdt han babyen i brystet mens han lå på rygg på sofaen og ristet ham. Hodet gikk frem og tilbake, han holdt armen opp foran seg, øynene var sperret opp og han så skrem ut, forklarte kvinnen, som skrek til samboeren at dette var barnemishandling. Hun hentet barnet til seg, og begynte å gråte.

Advokat Arne Gunnar Aas forsvarer den 30 år gamle faren som er tiltalt for å mishandlet sin 10 uker gamle baby til døde. Mannen mener han var en omsorgsfull far.

Søkte etter «shaken baby syndrom»

– Da sa han, han dør ikke, han dør ikke, forklarte kvinnen. Hun søkte på internett etter «shaken baby syndrom», som viser at barn kan dø av kraftig risting. Og hun ba samboeren om å lese det.

– Han lovte at han aldri skulle gjøre et igjen, forklarte hun.

Tiltalt far om baby: – Han dør ikke, han dør ikke!
Statsadvokat Jan Eivind Norheim er aktor, og advokat Bjørn Rudjord er forsvarer for kvinnen som er tiltalt for passiv medvirkning til mishandling som førte til at den ti uker gamle babyen døde.

Hun forklarte at barnet skrek mye, fikk diare og kastet opp kraftig. De oppsøkte derfor lege 15. desember, to dager før babyen ble så dårlig at de måtte tilkalle ambulanse.

Gråten ble svakere og mer skjærende

– Legen undersøkte ham nesten ikke, og ville bare ha oss ut. Jeg var ikke fornøyd, forklarte kvinnen. Hun forklarte at barnet skrek opptil 4–5 timer i trekk, og at gråten ble svakere og mer skjærende de siste tre dagene. Barnet sov også veldig mye. Og hun oppdaget et blåmerke på ham.

Om kvelden den 16. desember var alt normalt da kvinnen la seg ved 21-tiden. Samboeren skulle passe barnet gjennom natten. Om morgenen den 17. desember gikk kvinnen inn til sønnen sin, og fikk sjokk når hun så hvor dårlig han var.

– Det var som han døde

– Han hadde øynene åpne. Men det var ikke noe liv i dem, det var helt dødt. Jeg løftet ham opp, han begynte å gråte, skjærende. Jeg har ikke ord som kan beskrive hvor jævlig det var. Han ble slapp, det var som han døde, så fikk han kramper, forklarte kvinnen.

Hun ba samboeren ringe til ambulanse, som kom etter kort tid. Undersøkelse på Akershus universitetsklinikk viste så store skader at barnet etter kort tid ble sendt til Rikshospitalet. Brudd på hodeskallen, fire ribbensbrudd og store hjerneskader ble etter hvert avdekket.

– Jeg tror han har skadet ham

Statsadvokat Jan Eivind Norheim spurte om hun hadde noen tanker om hvordan skadene hadde oppstått. - Jeg tror han har skadet ham, sa hun og så mot sin tidligere samboer på tiltalebenken.

I tiden etter dødsfallet mente begge samboerne at barnet døde av naturlige årsaker.

– Politiet brukte jo ni måneder før vi ble pågrepet, det skulle ikke være lov. I denne tiden fortrengte vi det som hadde skjedd, og jeg fortrengte at noen kunne ha skadet ham, forklarte hun.

Det tidligere samboerparet hadde i flere år ønsket seg et barn. Det kom til verden etter prøverørsbehandling i oktober 2014. Etter et krevende svangerskap, en fødsel som krevde seks timers operasjon og to ukers sykehusopphold, begynte hverdagen til den lille familien.

– Det var fantastisk å bli mor. Og han var en perfekt gutt, forklarte moren. Den tiltalte barnefaren beskrev seg selv som en god og omsorgsfull far, da han forklarte seg i tingretten mandag.

Les mer om

  1. Politiet
  2. Barn og unge