Listhaug vil innføre plikt til å melde fra om unge i tvangsekteskap

I en ny handlingsplan vil statsråd Sylvi Listhaug (Frp) gjøre det straffbart å ikke melde fra om unge jenter i tvangsekteskap.

Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) vil i en ny handlingsplan gjøre det straffbart å ikke melde fra om mistanker om tvangsekteskap.

I regjeringens nye handlingsplan mot tvangsekteskap, kjønnslemlestelse og negativ sosial kontroll, som legges fram neste uke, går innvandrings- og integreringsdepartementet inn for å vurdere avvergingsplikt for personer som er kjent med at unge kan bli utsatt for tvangsekteskap, skriver Dagbladet.


Hvert år blir 15 millioner mindreårige jenter giftet bort. Se Aftenpostens serie STUCK:

Plikt å melde fra

– Voksne som er kjent med eller mistenker misbruk av barn har en avvergingsplikt. Dette betyr at voksne som vet om tilfeller skal varsle om dette, ellers risikerer de straff, sier innvandrings- og integreringsministeren til avisen.

Nå ønsker hun å utvide denne plikten.

– Vi vil vurdere avvergingsplikt også for personer som er kjent med at unge kan bli utsatt for tvangsekteskap, sier Listhaug.

Vil straffe de som avtaler tvangsekteskap

Hun viser til at mange av tvangsekteskapene er religiøst godkjent og ikke fanget opp av dagens lovverk.

– De er med andre ord ikke gift i henhold til det norske lovverket, men er likevel gift etter deres kultur fordi ekteskapet er religiøst godkjent. Nå skal vi se på måter å stramme til regelverket, slik at det også blir kriminelt å tvangsgifte jenter i religiøst godkjente ekteskap. De som gjør dette mot jentene skal straffes, understreker hun.

Lanseres på kvinnedagen

Sylvi Listhaug går ut i mammapermisjon etter endt arbeidsdag fredag. Den nye handlingsplanen som blir lagt fram på kvinnedagen 8. mars vil derfor presenteres av finansminister Siv Jensen (Frp) og statsminister Erna Solberg (H).