Norge

Riksadvokaten henlegger sak mot mor etter barnedødsfall i Tromsø

 • NTB

En 27 år gammel kvinne tok med seg sine tre døtre ut i sjøen ved Fagereng i Tromsø. Moren og to barn døde. Foto: Rune Stoltz Bertinussen

Riksadvokaten henlegger draps- og drapsforsøkssaken mot moren som i desember i fjor ble funnet død sammen med sine tre barn i vannet utenfor Fagereng i Tromsø.

To av barna og deres mor var døde da de ble hentet opp av vannet utenfor det populære rekreasjonsområdet på Fagereng i Tromsø 2. desember i fjor.

Den 27 år gamle sudanske moren har vært siktet for drap og drapsforsøk så lenge etterforskningen har pågått. Hun er siktet for drapsforsøk på sitt minste barn, en da halvannet år gammel jente, som var den eneste av de fire som berget livet.

– Politiets etterforskning har gitt påtalemyndigheten grunnlag for å slå fast at hun drepte to av sine barn og forsøkte å drepe det tredje. Riksadvokaten henlegger saken fordi den siktede kvinnen er død, skriver Troms politidistrikt i en kort pressemelding fredag morgen.

Politiet holder en pressekonferanse om straffesaken senere fredag og vil ikke gi ytterligere informasjon før den tid.

Ventet henleggelse

Saken ble ferdig etterforsket i juli og har ligget hos påtalemyndigheten siden. Det er Riksadvokaten som i siste instans har besluttet å henlegge saken. Beslutningen var ventet, siden gjerningspersonen er død.

Førstestatsadvokat Lars Fause deltar på politiets pressekonferanse for å orienterere om Riksadvokatens beslutning.

Politiets arbeid har ikke gitt holdepunkter for at noen andre har medvirket – verken ved å tilskynde til morens handlinger eller ved å bistå henne på andre måter. I august sa Fause til Nordlys at det ikke er sikkert at man får vite hva som skjedde eller hva som var motivet for handlingen.

– Hvis vi mener at det er hun som har drept dem, så blir saken henlagt fordi siktede er død. Da blir det heller ingen straffesak, som vanligvis gir svar på slike ting, sa han.

Kartla kvinnens bevegelser

Ved å følge de elektroniske sporene som mobiltelefonen til moren etterlot seg gjennom Tromsø ettermiddag 2. desember, har politiet kartlagt de siste bevegelsene til moren og de tre barna. Det går 1 time og 12 minutter fra de forlater hjemmet til siste observasjon av dem blir gjort.

Reisen til rekreasjonsområdet på Fagereng er dessuten godt dokumentert gjennom kollektivbilletter, vitneobservasjoner og opptak fra overvåkingskameraer.

Rundt en halvtime etter siste kjente observasjon finner en tilfeldig forbipasserende en forlatt barnevogn og to par barnesko på gangveien like ved stedet der de fire ble funnet livløse i vannet. De ser også fotspor i snøen ned til vannet.

 1. Les også

  Over 1.500 møtte opp på minnemarkering i Tromsø

 2. Les også

  Tromsø-tragedien: Moské tok farvel med mor og to døtre

Les mer om

 1. Tromsø
 2. Etterforskning

Flere artikler

 1. NORGE
  Publisert:

  To sakkyndige oppnevnt for å vurdere tilstanden til drapssiktet 31-åring

 2. NORGE
  Publisert:

  Seks drapssaker siden 1. juli

 3. NORGE
  Publisert:

  Moren avhørt om Lørenskog-drapene

 4. NORGE
  Publisert:

  Mann siktet for drap på ekskjæresten sin i Evje

 5. VERDEN
  Publisert:

  Ingen ny sak mot politibetjent etter Brown-drapet i 2014

 6. NORGE
  Publisert:

  Drapssiktet mor er for syk til å bli avhørt – skal vurderes av sakkyndige