Tiltalt Lørenskog-mor i retten: Sier hun ikke husker drap på sønnene

Kvinnen som er tiltalt for å ha drept de to sønnene sine på ett og sju år i Lørenskog i fjor, kunne ikke huske drapene da hun forklarte seg i retten mandag.

Statsadvokat Ane Evang (t.v.) og forsvarsadvokat Gunhild Lærum idet rettssaken mot en kvinne i 30-årene som er tiltalt for å ha drept sine to sønner i Lørenskog i juli 2020, startet mandag i Romerike og Glåmdal tingrett.
  • NTB

Først etter en time ut i rettssaken i Romerike og Glåmdal tingrett ble den tiltalte kvinnen i 30-årene ført inn i retten. Stykkevis fortalte hun retten om tiden opp mot da drapene skjedde. Etter et stadig mer turbulent samliv med eksmannen flyttet kvinnen for seg selv, men slet med dårlig samvittighet og en tiltagende depresjon.

Da hun skulle fortelle om kvelden da guttene ble drept, fortalte kvinnen at hun la sønnene, men at hun ikke kunne huske noe mer før hun var innlagt på sykehus.

– Jeg har fornemmelse av vann, at det var vått, fortalte kvinnen.

– Etter dette, hva var det neste du husker, spurte dommer Anja Bech.

– Det var Ahus. Jeg husker ikke hvem jeg snakket med først, men jeg snakket med overlegen, tror jeg, svarte kvinnen.

Tvangsinnlagt

Ifølge tiltalen kvalte kvinnen de to sønnene om kvelden lørdag 18. juli, eller tidlig på natten til søndag den 19.

Før kvinnen forklarte seg, sa forsvarer Gunhild Lærum at den tiltalte moren erkjenner de faktiske forholdene i saken, men fortalte retten om at kvinnen, siden hun ble pågrepet, har vært tvangsinnlagt på grunn av akutt selvmordsfare. Hun sa at kvinnen hadde et ønske om å dø sammen med sønnene, og at hun fremdeles preges av å ha et slikt ønske.

Psykiater Harald Brauer idet rettssaken mot en kvinne i 30-årene som er tiltalt for å ha drept sine to sønner i Lørenskog i juli 2020, startet mandag i Romerike og Glåmdal tingrett.

Påtalemyndigheten mener kvinnen utførte drapene på sønnene med forsett, altså at hun har tenkt eller planlagt handlingene på forhånd. Aktor i saken, statsadvokat Ane Evang, spurte den tiltalte helt direkte hvilke tanker hun hadde om hvorfor hun ikke husker noe fra drapsnatten.

Skrev brev

– Er det sånn at du ikke husker, eller vil du ikke, spurte Evang.

– Jeg husker ikke. Jeg klarer ikke akseptere at det har skjedd, svarte kvinnen som brast i gråt hver gang hun skulle snakke om de døde barna.

To gutter på henholdsvis ett og sju år ble i fjor sommer funnet drept i en leilighet i Lørenskog. Guttenes mor står tiltalt for drapene, men husket ikke noe om dem da hun forklarte seg i retten.

Aktor refererte til fire brev kvinnen etterlot seg til flere familiemedlemmer på kjøkkenbordet. Heller ikke innholdet i disse husket kvinnen stort av.

– Jeg ville vel si unnskyld, da, svarte kvinnen.

Overførte penger

Kvinnen er også tiltalt for at hun forut for drapene skal ha overført 115.000 kroner fra kontoen til den eldste sønnen og til seg selv. Videre er hun tiltalt for å ha forsøkt å legge skylden for drapene på eksmannen etter at hun i ambulansen til sykehuset fortalte at han hadde vært i leiligheten og skadet henne.

Feilaktig ble mannen siktet for grov kroppsskade mot ekskona og for å ha drept barna.