Bombegruppen beslagla GPS-posten hans

Men han har 23 andre hemmelige poster gjemt rundt i egen Monopol-løype i Oslo.

Politiet gikk til aksjon da et vitne så en person feste en ukjent gjenstand bak en trafoboksen. Den ukjente gjenstanden viste seg å være en post til en slags rebusløype.

Les også:

Bjørn Dalhus (41) fikk seg en ny hobby for to år siden. Med hobbyen geocaching bruker han mye tid med håndholdt GPS, for å lete seg frem til skjulte poster, i både inn— og utland.

Men lite ante han om hva han skulle forårsake, da han i fjor høst fikk idéen til en egen Geopol-løype gjennom Oslos gater, inspirert av brettspillet Monopol, der man gjemmer flere poster rundt omkring, for så at andre folk skal prøve å spore dem opp.

- Jeg har gjemt en liten cache, en hemmelig GPS-post, i 23 gater i Oslo sentrum, alle gatene vi husker fra Monopol-spillet, forteller han til Aftenposten.no.

- Har hatt mer enn 10.000 besøk på postene

De fleste koordinatene til postene, som folk flest ikke aner noe om, kan hentes på nettstedet geocaching.com.

Ifølge Dalhus har han bare siden september i fjor hatt flere enn 10.000 besøk på postene i Geopol-løypen. Mange av dem turister, som ankommer Oslo med cruiseskip.

Mandag ettermiddag hadde en kvinne funnet frem til GPS-posten i Parkveien, som Bjørn Dalhus har skjult bak en grønn elektrisk koblingsboks, like ved avkjøringen til Riddervoldsgate.

— Vi prøver å være diskret når vi sjekker postene og skriver i loggen, men akkurat det kan jo tolkes annerledes av folk som ikke vet hva vi holder på med.

Det finnes skjulte poster over hele Oslo.

Mistenkelig adferd, mistenkelig gjenstand

Og nettopp det skjedde da et vitne ringte politiet og fortalte at en kvinne hadde festet en mistenkelig gjenstand på en trafo-boks like bak Slottet. Gjenstanden var et plastrør, en av postene i Dalhus' Geopol-løype i Oslo. Men det ante politiet ingenting om. De rykket ut, sperret av hele området og lot sin spesialtrente bombegruppe ta seg av gjenstanden.

Les også:

— Dette har antatt proporsjoner som jeg ikke har kunnet forestille meg. Jeg er den første til å beklage at denne uskyldige hobbyen førte til politiaksjon, men det er vel et resultat av den tiden vi lever i, sier Bjørn Dalhus til Aftenposten.no.

Bjørn Dalhus (41)

Selv ringte han politiet og fortalte om postene, da Aftenpoten.no og flere nettaviser skrev om politiaksjonen mandag ettermiddag.

— Var det gjennomtenkt av deg å gjemme ikke-identifiserbare gjenstander, i nærheten av Slottet, statsministerboligen og flere ambassader som har vært utsatt for mange trusler de siste årene?

— Nå, etter politiaksjonen, er det vel lett å si at jeg kanskje burde ha informert politiet om det. Men jeg er ikke alene om å legge ut slike GPS-poster. Det finnes hundrevis, bare i Oslo sentrum.

- Hvordan ser slike cacher, eller turbokser, ut?

— Jeg har lagt ut en pastillboks i metall, ellers bruker jeg plastrør med lokk. Men rundt i verden bruker folk alt som kan forsegles. Alt fra fingerbølstore plastbokser, til bokser og spann med mange liters volum. Bare fantasien setter grenser, sier han.

Alle Dalhus' Geopol-poster kan man få informasjon om på nettet, bortsett fra én eneste.

— Som i Monopol-spillet har jeg et startpunkt og 22 gater. Men det må også være et mål i dette spillet. Og bare dem som har vært innom alle de første 23 postene, og samlet info, klarer å finne frem til målposten.

— Det er jo bare et uskyldig spill, fastslår Bjørn Dalhus.

  • Dette har antatt proporsjoner som jeg ikke har kunnet forestille meg