Norge

Frykt for spredning etter utbrudd av mutert virus. Strengere tiltak i Oslo-området offentliggjøres lørdag.

Oslo og kommunene i Follo-området er enige om behov for felles tiltak etter utbruddet med mutert virus. Regjeringen offentliggjør regionale innstramninger lørdag morgen kl. 09.

Det kan bli aktuelt å innføre enda strengere tiltak i Oslo hvis utbruddet i Nordre Follo sprer seg og situasjonen havner ut av kontroll. Foto: Berit Roald / NTB

 • NTB
 • Christian Sørgjerd

– Regjeringen har nå mottatt råd fra Helsedirektoratet og FHI, og vi skal bestemme oss fredag kveld. Så vil de nye tiltakene bli kommunisert ut lørdag, sier helseminister Bent Høie (H) til TV 2-nyhetene fredag kveld.

I en pressemelding sier regjeringen at det skjer kl. 09. Kilder sier til VG at de anbefalte tiltakene skal være inngripende.

Det er ventet at Oslo-byrådet avholder pressekonferanse noe senere samme formiddag.

En rekke kommuner i Oslo-området hadde fredag kveld møte med helsemyndighetene for å komme frem til felles tiltak. Kommunene skal ha bedt regjeringen komme med en felles forskrift, fremfor å overlate til den enkelte kommune å gjøre prioriteringene selv.

Bakteppet er et utbrudd med den britiske virusmutasjonen ble påvist i kommunen Nordre Follo fredag. Kommunen svarte med full nedstengning, inkludert kjøpesentre og de fleste butikker.

Skoler kan bli helt stengt

Etter det Aftenposten og flere andre medier kjenner til, er det aktuelt med rødt nivå på alle nivåer i skolen og i barnehagene i berørte kommuner. Det betyr svært strenge regler, men det er ikke en automatikk i at de blir stengt.

For skoler betyr rødt nivå inndeling i små kohorter med faste lærere, hvor ikke alle kan ha fysisk undervisning samtidig. For barnehager betyr det små kohorter med fast personell og innskrenkede åpningstider ved behov.

Nordre Follo har valgt å holde alle barnehager og skoler helt stengt til og med onsdag. Etter det Aftenposten kjenner til, vurderer også Oslo muligheten for å holde barnehager og skoler stengt i noen dager.

– Oslo er villig til å sette inn alle nødvendige tiltak, både for å spore smitte og for å trygge grensene rundt kommunen. Det skal ikke stå på oss. Det har vi vist gjennom hele pandemien, sier byrådsleder Raymond Johansen (Ap) til NTB.

Ordfører i Moss, Hanne Tollerud, sier til Moss Avis at kommunene som satt i møtet fredag kveld vil ha samme tiltak som Norde Follo. Det vil si at bare dagligvarebutikker, bensinstasjoner og apotek holdes åpne.

I Oslo varslet Deichmanske fredag kveld at alle biblioteker holdes stengt fra og med lørdag.

Her er kommunene som vil bli berørt av regjeringens nye tiltak:

Også Asker og Bærum deltok i møtet, men er ikke blant kommunene som berøres direkte av tiltakene. Men de følger kontinuerlig med og har satt krisestab, har Askers ordfører bekreftet.

– Ikke treff folk

Fredag ettermiddag oppfordrer byrådslederen i Oslo folk i hovedstaden til å holde seg mest mulig for seg selv i.

– Jeg vil anbefale Oslo-folk til å holde seg mest mulig i ro denne helgen her, og møte færrest mulig folk, sier Raymond Johansen til TV2 Nyhetskanalen.

Han oppfordrer også folk til å bruke munnbind.

Robert Steen, helsebyråd i Oslo. Foto: Heiko Junge, NTB

Helsebyråd Robert Steen (Ap) understreker overfor NTB fredag at det ikke er vedtatt noen nye Oslo-tiltak ennå. Men utbruddet av den muterte koronavarianten i Nordre Follo, en kommune med stor flyt til og fra Oslo, gjør at det kan bli aktuelt.

– Det vi gjør først og fremst i dag, er å forstå situasjonen Nordre Follo er i. De er våre naboer og nærmeste. Oslo har levd med de strengeste tiltakene i landet i lang tid, nå er det i Follo. Da må vi hjelpe hverandre, sier Steen fredag.

Les også

Evakuererer pasienter: Koronasyke dør av oksygenmangel midt i «verdens lunger»

Ber regjeringen ta test-grep

Et utbrudd av den britiske muteringen, kan ha pågått ukontrollert i flere uker. Kommunen har nær 60.000 innbyggere og er Oslos nabo i sør. Helsebyråden vil derfor at alle koronaprøver i Oslo-regionen skal granskes for å se om det er den muterte varianten eller ikke.

– Denne nøkkelen er det staten som sitter på. Etter den situasjonen som har oppstått i Nordre Follo, ber vi regjeringen sørge for at alle prøver analyseres for å se om det er den muterte varianten, sier han.

– Hvis vi kan gå fjorten dager tilbake i tid også, da tenker jeg at vi har ganske god kontroll, sier han også.

Ifølge Steen er det rundt 5 prosent av de nasjonale prøvene som analyseres for å se hvilken virusvariant det er.

– For mitt vedkommende hadde jeg 110 positive prøvesvar i går. Når jeg ser på de tallene, er det jeg er nysgjerrig på nettopp hvor mange som er den britiske varianten, sier Steen.

Nordre Follo har sterkt oppfordret alle innbyggere om holde seg i kommunen til og med onsdag. Svært mange i kommunen arbeider i Oslo.

– Vi vil alltid ta imot våre venner og naboer. Men når vi er i en situasjon der det er risiko for at det muterte viruset er på avveie, bør alle redusere sin mobilitet. Det gjelder Oslo-borgere, Follo-borgere og alle i regionen. Vi må få kontroll over dette, sier Steen.

Han opplyser at det bare i Søndre Nordstrand, bydelen som ligger nærmest Follo, er minst 300 personer fra nabokommunen som jobber.

– I tillegg til all bekymring for smitte, er det mange som nå ikke kan dra på jobb på mandag, sier helsebyråden.

 1. Les også

  Synnøve (51) var usikker på hvor hardt hun burde presse seg. Slik mener ekspertene du bør trene etter koronasykdom.

Les mer om

 1. Koronaviruset
 2. Koronaviruset
 3. Oslo
 4. Oslo-nyheter
 5. Oslo-korona

Koronaviruset

 1. NORGE
  Publisert:

  Direktestudio: Koronaviruset

 2. VERDEN
  Publisert:

  Vaksinedoser er blitt en ny valuta. Den kan brukes til å kjøpe seg venner.

 3. NORGE
  Publisert:

  Flere lokale utbrudd i Oslo: – Vi har en krevende smittesituasjon

 4. POLITIKK
  Publisert:

  Sveriges arbeidsminister skuffet etter møte med Isaksen om grensependlere

 5. DEBATT
  Publisert:

  Regjeringen har neglisjert psykisk helse under pandemien

 6. VERDEN
  Publisert:

  Koronaen tok mannen hennes. Nå har USA passert en halv million dødsfall