Skottland tok sykehusene tilbake
For 12 år siden begynte norske sykehus å få pengene sine etter «butikkmetoden». Siden har underskuddene vært enorme. I Skottland har de kastet ut hele markedsmekanismen. Nå holder sykehusene budsjettene.
På en grønn, gresskledd slette ved elven Clyde, i ingenmannsland langt vest i Glasgow, ligger Golden Jubilee Hospital.
En gang i tiden lå skipsverftene her, på rekke og rad. Nå står her et digert, brunt murkompleks med innebygd firestjernes hotell.
Komplekset ble bygd i 1994 som privatsykehus for de rikeste. Det gikk ikke så bra.
–Vi var sykehus for rike arabere i fire måneder. Etter det opererte vi offentlige pasienter, sier anestesilegen Nick Scott.
I 2002 kjøpte det skotske helsevesenet sykehuset for en billig penge.
Nei til markedet
Golden Jubilee er et symbol på skottenes vei mot strømmen.
I Adam Smiths hjemland, der Margaret Thatcher allerede på 1980-tallet brakte markedsmekanismer inn i det britiske helsevesenet, har de kastet markedet ut.
–Vi så at markedsmekanismene påvirket samarbeidet mellom sykehusene negativt, sier Jill Young, sjefdirektør på Golden Jubilee.
–De ble mer og mer hemmelighetsfulle og holdt på gode ideer.
Jill Young har en fortid fra sentraladministrasjonen i det skotske helsevesenet.
Der så hun og andre at sykehusenes konkurranse om pasientene også førte til overetablering av populære tilbud, og oppbygging av «en hel industri» bare for å administrere følg-pasienten ordningene.
Kort tid etter det skotske parlamentet fikk overført styringen over NHS Scotland fra det britiske parlamentet i 1999, begynte de arbeidet med å kaste markedet ut av helsevesenet.
Holder budsjettet
I fjor kunne de skotske sykehusene, i motsetning til de norske, slå i bordet med at de nå holder seg innenfor budsjettet. Det ligger de an til å gjøre i år også. I tillegg økte NHS Scotland produktiviteten med over seks milliarder kroner (610 millioner pund) i årene 2006–08, noe som var 800 millioner kroner mer enn budsjettert.
Nå er det ikke bare effektiv drift som gjør at skotske sykehus holder budsjettene. Det skotske parlamentet har også økt bevilgningene til helsevesenet kraftig, i snitt med 8,1 prosent årlig siden 2000.
Dette er likevel mindre enn i Norge, der utgiftene til helsevesenet har økt med 8,4 prosent årlig i samme periode.
Ett privat og ett offentlig kne
– Kjenner du dette?
– Ja!
Alistair Henderson ler, og sykepleier Marie Maxwell løfter isposen vekk fra magen hans. Henderson har nettopp fått satt inn nytt kne, og Maxwell tester refleksene. I ortopedisk avdeling i annen etasje ligger den tidligere RAF-piloten med utsikt mot Clyde, som flyter rolig forbi.
Det er bare to år siden han fikk operert det andre kneet, da på et privat sykehus ikke langt unna.
– Jeg har ikke noe å utsette på det private sykehuset, men her føler jeg at jeg er en del av systemet, sier han.
NHS står svært sterkt blant skottene. Som i Norge er det de som har prøvd det som er mest fornøyd.
– Det er glimrende! Jeg vet ikke om folk synes det er glimrende fordi det er gratis eller fordi kvaliteten er bra. Begge deler er jo rett, sier han.
Bruken av markedsmekanismer som stykkprisfinansiering, pengene-følger-pasienten og konkurranse med private, var høyresidens prosjekt for å få offentlig sektor mer effektiv. Men kritikerne mener markedsløsningene tvert om har vært svært ineffektive. Ikke minst fordi svært mye tid går til kontroll, måling og dokumentasjon.
Ikke lenger bedrifter
Konkurranseutsettingen innen skotsk helse er i ferd med å forsvinne. Snart er også alle som jobber i støttetjenester som renhold og kantine igjen ansatt i staten. Men selv om Skottland kaster markedet ut av helsevesenet, betyr det ikke at de går tilbake til NHS anno 1975. Det er fremdeles klare krav til effektivitet, sier sykehusdirektør Young
Én gang i måneden møter hun og finansdirektøren Resultat— («Performance») og planleggingskomiteen. Her går de gjennom alt fra beleggsprosenter og liggetider til pasientenes vurderinger av behandlingen.
– Benchmarking er viktig. Vi blir målt mot de andre sykehusene, sier hun.
Underskudd er heller ikke særlig karrièrefremmende, så sykehusledelsen har sterk egeninteresse av å holde budsjettet.
Skyldes en budsjettsprekk uventet pasienttilstrømning, kan sykehuset få flere penger. Skyldes det dårlig drift, blir det satt inn tiltak for å endre kursen.
Pint
Et par rom bortenfor den tidligere RAF-piloten Henderson sitter James Frames og ser ut vinduet. Sykepleier Maxwell tar av den blå isfylte posen fra kneet. Også Frame har fått nytt kne, men nå er han mest opptatt av å komme seg hjem.
– Jeg tror sønnen min venter utenfor. Nå er jeg klar for..., sier han og løfter hånden. Heller i seg en imaginær, skummende pint øl og ler.
Kilder: NHS Scotland, ISD Scotland, «Effect of diverging policy across the NHS» av Alvarez-Rosete mfl. (BMJ British Medical Journal), «High quality services for Scotland» av Nicholas Craft (LSE), SSB, DeFacto, Helse og omsorgsdepartementet, Dagens Medisin.