Afghanistan: Slik var de siste timene

De norske styrkene skulle forhandle med sivile ledere da bomben gikk av.

Under mandagens pressekonferanse redegjorde Forsvaret om hva som skjedde disse skjebnesvangre timene i Nord-Afghanistan.

Søndag klokken 14.50 norsk tid ble et Iveco-kjøretøy med de fire norske soldatene truffet av en veibombe omtrent 30 kilometer vest for Meymaneh nord i Afghanistan. Patruljen var ute og gjennomførte samtaler og forhandlinger med det sivile lederskapet i Almar i Faryab-provinsen. I alt var 14 soldater med i operasjonen, og det var fire norske kjøretøy i kolonnen.

Mottok amerikansk hjelp

Norske helikoptre ble sendt fra basen i Meymaneh klokken 15.15. De evakuerte to av de norske soldatene klokken 15.41. Disse to ble bekreftet omkommet da de ankom sykehuset i basen i Meymaneh klokken 16.17.

Klokken 15.32 mottok den norske avdelingen melding fra de amerikanske styrkene. De ville hjelpe med berging og sende eksperter på sprengstoff til åstedet. De amerikanske styrkene kom med bergingspersonell og eksplosivryddere.

De to siste norske soldatene ble evakuert av kjøretøy og erklært døde ved ankomst til basen 20.17.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Forsvarsminister Grete Faremo, forsvarsjef Harald Sunde og statminister Jens Stoltenberg holdt pressekonferanse om situasjonen i Afganistan. (FOTO: Gorm Kallestad / Scanpix)

Et spørsmål om sprengstoff

— Vi vil komme tilbake når vi har de faktiske forhold. Vi har ikke all den tekniske kunnskapen om hva som skjedde i dette tilfellet, sier forsvarssjef Harald Sunde på pressekonferansen mandag.

Forsvarssjefen fikk spørsmål om de norske styrkene hadde gode nok kjøretøy når de reiser rundt i farlige områdene.

- Disse kjøretøyene er pansrede, nye, gode og ettertraktet internasjonalt for bruk i Afghanistan. De gir god fremkommelighet og beskyttelse, sier forsvarssjefen.

— Når man blir utsatt for et slikt eksplosivt angrep, er det kun et spørsmål om hvor mye sprengstoff som blir brukt, sier han.

Ny krigføring

Under pressekonferansen måtte forsvarssjefen redegjøre for sikkerheten til de norske styrkene i Afghanistan. Og i forlengelsen av det, i hvilken grad NATO-styrkene eller opprørerne er på offensiven.

— Det vi ser er at etter hvert som vi har tatt et større grep samme med de afghanske styrkene, blir disse opprørerne utfordret overalt. Tidligere gikk de til tradisjonelle angrep, men nå bruker de mer skjulte sprengladninger. Alle våre kjøretøy er utstyrt med elektronisk utstyr for å avsløre fjernutløsbare eksplosiver. Man kan ikke verge seg mot tradisjonelle miner, sier forsvarssjefen.

(F.v.) løytnant Christian Lian, orlogskaptein Trond Andre Bolle, kvartermester Andreas Eldjarn og fenrik Simen Tokle ble drept da kjøretøyet de satt i ble rammet av en veibombe i landsbyen Almar i Afghanistan søndag ettermiddag.