Mener Norge sløser bort oljepengene

Amerikansk økonomiprofessor mener halvparten av Oljefondet kan forsvinne ved neste finanskrise.

Den amerikanske økonomen Michael Hudson er i Oslo for å snakke om forvaltningen av Oljefondet. FOTO: ØYVIND GUSTAVSEN

Den amerikanske økonomen Michael Hudson er i Norge for å diskutere investeringene til Statens pensjonsfond utland, populært kalt Oljefondet. Og dommen hans er ikke nådig:

— Norge må være forberedt på å tape halvparten av oljeformuen sin over natten.

Les også:

Risikabelt aksjemarked

Hudson mener det er investeringene i aksjemarkeder i USA og Europa som setter store deler av oljeformuen på spill.

— Markedene Norge nå investerer i, er så risikable at de som jobber der, selger seg ut. Da USA bestemte seg for å trykke opp 600 milliarder dollar i fjor høst, ble pengene investert i land utenfor Nord-Amerika og Europa. Ironien er at mens Norge investerer sine penger i USA og Europa, plasserer disse landene sine midler i Asia, hvor økonomien vokser på grunn av faktisk verdiskaping, i stedet for en oppblåst bolig- og finanssektor, sier han.

Hudson har tidligere vært fondsforvalter på Wall Street, og økonomisk rådgiver for amerikanske, kanadiske, meksikanske og latviske myndigheter. Hans dom over det norske oljefondet skal debatteres på Litteraturhuset i Oslo i kveld.

- Bygg landet

- Hvordan burde Norge i stedet investere oljeformuen sin?

— I seg selv! Bygg infrastruktur, forbedre universitetene deres, bli verdensledende på teknologi og erverv dere spisskompetanse. Det vil gi dere konkurransefortrinn i fremtiden. Men i stedet for at myndighetene investerer i Elkem, lar dere Kina kjøpe deres kompetanse, sier han.

Hudson mener Norge har mye å lære av de strategiske oppkjøpene Kina gjør.

— De investerer strategisk for å sikre seg råvarer og ressurser de trenger for å bli verdensledende i utvalgte områder. Det gjør ikke Norge, fordi dere tror at det heller lønner seg med rene finansinvesteringer, som kan forsvinne over natten.

Sjekk den løpende saldoen på Oljefondet her.

Eiendomsinvesteringer

Oljefondet, som forvaltes av Norges Bank Investment Management, kjøpte nylig deler av den fasjonable Regent Street i London. Forvalterne har også begynt å snuse på eiendommer i Paris og Berlin.

- Er eiendomsinvesteringer lurt?

— For at eiendomsinvesteringer skal lønne seg, må man kunne snu seg på flisa og selge før markedet går nedover. Det antar jeg er en utfordring for en så byråkratisk institusjon som et statlig oljefond.

- Men eiendommene Oljefondet vil kjøpe ligger i svært kjente og sentrale strøk?

— Sist jeg gikk nedover både Oxford Street i London og Fifth Avenue i New York så jeg minst to tomme lokaler i hvert kvartal. En av USAs største bokhandlerkjeder, Borders, gikk akkurat konkurs, og legger ned flere hundre butikker. Lokalene blir ikke nødvendigvis lette å fylle. Jeg tror eiendomsboomen er over, sier Hudson.

Les også: