– Litt for mye Kim Il Sung

Lars Sponheim er lat, arrogant, hadde problemer med å samarbeide med kvinner og oppførte seg brutalt mot flere av sine partifeller, i følge ny uautorisert biografi.

Næringskomiteen på Stortinget mente Sponheims arbeid som minister sto til stryk, i følge boken «Sponheim Uautorisert».

I dag kommer boka «Sponheim Uautorisert» om den omstridte og populære partilederen og tidligere statsråden, skrevet av Olav Kobbeltveit og Olav Garvik. Begge har bakgrunn som politiske reportere i Bergens Tidende i Sponheims hjemfylke Hordaland. Boken blir presentert på en pressekonferanse i Oslo nå.

– Møtte uforberedt

I boken kommer det blant annet fram at næringskomiteen på Stortinget mente Sponheims arbeid som minister sto til stryk, og flere regjeringskolleger sier at han møtte uforberedt og ikke kunne redegjøre for egne saker på regjeringskonferanser.

– Lars er litt lat av seg, sier flere regjeringskolleger anonymt.

Høyre-leder Erna Solberg er blant dem som er intervjuet i boken.

– Jeg må vel være ærlig og si at jeg opplevde ham som litt lat, en som lente seg litt tilbake, svarer Solberg på spørsmål om hvordan hun opplevde Sponheim som regjeringskollega.

Solberg gir samtidig skryt til den tidligere Venstre-lederen for at han var flink til å finne løsninger når det buttet i mot i Bondevik II-regjeringen.

Brutal

I boken kommer det også fram at Sponheim har oppført seg brutalt mot flere av sine partifeller.

Kvinner helt opp i toppledelsen i Ventre karakteriserer ham som en arrogant og ufordragelig fyr.

I følge boken hadde han store problemer med å samarbeide med kvinnelige kolleger, enda han gjorde iherdige forsøk på å finne kvinnelige medarbeidere. Forfatterne skriver også at Sponheim overså kvinnelige statsrådkolleger, gikk alltid fra en kvinnelig rådgiver, og sparket nestleder Jennie Johsen gjennom et avisintervju.

I 2005 kom en håndfull venstre-folk inn på utjevningsmandat. Sponheim brød seg overhode ikke om å gi kolleger opplæring, og ga blaffen i dem som ikke klarte seg selv

– Hun var dum som et brød, beskriver han én av dem — en annen var "bare lat".

Diabetes

– Når jeg ser noen som ikke har et godt hode, kan jeg nok oppføre meg som arrogant, er Sponheims forklaring.

– Men Trine Skei Grande tilfredsstiller mine krav til et godt hode. Vi to har ikke hatt konflikter oss i mellom, så vidt jeg vet, sier Sponheim.

Selv gir Sponheim diabetes-diagnosen han fikk i 2004 delvis skylden for sin usosiale oppførsel:

— Jeg ble lett irritabel og oppfarende, og ble derfor i mange kretser uopoulær. Jeg ser at dette henger sammen, sier han til forfatterne i boken.

Intriger og konspirasjon

Kjell Alvheim, tidligere statssekretær for Venstre, sier dette om den tidligere partilederen:

– Det var litt for mye Kim Il Sung over Lars. Han snakket litt for ofte om hva han ville, ikke hva Venstre ville.

Alvheim var en av representantene i Hordaland som jobbet for å få fjernet Sponheim som partileder i 2004.

Om intrigene i Hordaland sier Sponheim følgende i boka:

– Det har tatt på å leve med husbråk og konspirasjon... Jeg hadde mye å gjøre som partileder og statsråd, og jeg ville ikke bruke tid på uinteressante folk.

De han sikter til er Alvheim og Gunn Vivian Eide, også partikollega fra Hordaland.

Sjenert person

– Mediene har periodevis sviktet sin kritiske rolle i forhold til Lars Sponheim. Hvor var for eksempel mediene da Dørum fikk gjennomgå i 1996 og under Thommessen-saken, sier forfatter Olav Garvik.

Sponheim kommer i boken med knusende karakteristikker av rivalene Odd Einar Dørum og Olaf Thommessen.

Les også

- Jeg måtte være brutal mot ham

Sponheim blir ellers karakterisert av politikerkollegaer som en sjenert person som ikke trives i større forsamlinger. Han gikk alltid og la seg tidlig på landsmøter

– Jeg opplevde Lars som fjern, og jeg ble aldri kjent med ham. jeg kom aldri på innsiden av ham, sier Høyres Oddvar Nilsen, som i flere år jobbet nært med Sponheim.

– Mistet motivasjon

Journalist og sosiolog Andreas Hompland mener Sponheim kan bli stående som politikkens svar på Kristin Størmer Steira. Han har vært med i to regjeringer, fikk Venstre opp og stå, men nådde ikke helt opp og ble aldri statsminister, slik han skal ha satt seg som mål allerede på videregående skole.

I følge boken mistet Sponheim en del av motivasjonen før valgkampen sist høst, og dette preget også valgkampen.

Sponheim selv vil ikke kommentere påstandene som kommer frem i boken. Han henviser til den autoriserte biografien om ham som kommer ut til påske, der han vil forklare hvorfor mange kommer med disse påstandene.