Dette er dyrene på pelsdyr-lederens egen minkfarm

Det er gjort funn av skadede og døde dyr hos styrelederen i Norges Pelsdyralslag i Rogaland.

Bilde fra minkfarmen på Voll i Klepp i Rogaland.

Les flere saker om pelsdyr i Norge:

Kun en uke etter skrekkbildene fra norske pelsfarmer avdekker Dyrebeskyttelsen Norge og Nettverk for dyrs frihet nye tilfeller av dyremishandling. Denne gangen på pelsdyrlederen Bertran Trane Skadsems egen minkfarm, skriver Dyrebeskyttelsen i en pressemelding torsdag kveld.

Flere titalls dyr med store, ubehandlede skader, døde dyr og tvangsadferd ble funnet på pelsfarmen til Bertran Trane Skadsem, styreleder for Norges Pelsdyralslag, tidlig på morgenen søndag 7. november. Det var gjennom en uanmeldt inspeksjon fra Dyrebeskyttelsen Norge og Nettverk for dyrs frihet at forholdene ble avdekket og dokumentert, står det i pressemeldingen.

Avsløringen skjer en uke etter at skrekkbildene av norske pelsfarmer ble vist i en rekke medier landet rundt.

— At vi fant syke og lidende dyr på pelsdyrlederens minkfarm er ikke overraskende, tvert i mot er dette betegnende for næringen. Dette understreker at skrekkbildene fra pelsdyrnæringen ikke gjelder «noen få råtne epler», men viser hverdagen på norske pelsfarmer. Vi ber nå landbruksminister Lars Peder Brekk om å revurdere sin støtte til næringen, sier Odd Harald Eidsmo, informasjonsansvarlig i Dyrebeskyttelsen Norge til Aftenbladet.no.

Uanmeldt besøk

Funnene til Dyrebeskyttelsen og Nettverk for dyrs frihet var ifølge NRK så alvorlige at de valgte å varsle det lokale Mattilsynet i Rogaland, som kom på uanmeldt besøkt tirsdag.

Det skal være mer enn 13.000 dyr på minkfarmen til Bertran Trane Skadsem på i Klepp i Rogaland.

Andre saker om pelsdyr:

Også Mattilsynet gjorde ifølge NRK flere funn. Mer enn 20 dyr ble funnet med skader. Noen av dem skal ha vært inne til behandling. NRK skriver videre at skadede dyr ble funnet sammen med andre dyr, i strid med pelsdyrforskriften. Det ble også gjort funn av døde dyr som lå i bur med levende dyr.

– Vi fant 13 mink med gamle sår. Vi fant noen mink med nye sår. Vi fant to døde mink i burene, sier Ole Aamodt, seksjonssjef i Mattilsynet, Midt-Rogaland til NRK.

Mattilsynet varsler at de vil gi pålegg om at styrelederen gjennomfører bedre daglig tilsyn.

Vil ikke kommentere

Bertran Trane Skadsem vil torsdag kveld ikke kommentere saken før han har lest rapporten fra Mattilsynet.

I et intervju med Aftenbladet for ei drøy uke siden, sa styrelederen i Norges Pelsdyralslag at ingen systemer vil klare å fange opp all dyrelidelse.

- Det er helt umulig å ha dyrehold der det ikke er syke eller skadde dyr. Problemstillingen er at syke eller skadde dyr skal behandles på en skikkelig måte. Det vil alltid være dyreholders ansvar 365 dager i året. Men ting kan skje over natten, sa Skadsem.