Norge

Flyktningstrømmen finner nye veier i Europa - tusenvis strandet i regn og kulde

Tusenvis av mennesker tilbragte natten i regn og gjørme ved grensen mellom Serbia og Kroatia. Atter andre vansmekter ved grensen mellom Kroatia og Slovenia.

Mandag forsøkte migranter som har blitt stående i ingenmannsland på grensen mellom Slovenia og Kroatia å holde varmen i det ufyselige været. Foto: SRDJAN ZIVULOVIC/Reuters/NTB-Scanpix

  • Tor Arne Andreassen
    Journalist
  • Reuters

Frivillige forsøker å bidra til sikkerheten ved grenseovergangen mellom Serbia og Kroatia ved landsbyen Berkasovo søndag. Foto: Darko Vojinovic/AP/NTB-Scanpix

En migrant holder et barn opp i luften ved grensen mellom Serbia og Kroatia. Foto: Darko Vojinovic/AP/NTB-Scanpix

Grensene mellom de tidligere jugoslaviske delstatene, Serbia, Kroatia og Slovenia er blitt de nye proppene i systemet for den stadig pågående strømmen av flyktninger som forsøker å komme seg innen for Schengen-området.

2010flyktninger-XLNs4OmVb9.jpg

Etter at Schengen-landet Ungarn stengte sine grenser ved midnatt fredag har strømmen av flyktninger som har brukt Serbia som transittland snudd i retning av Kroatia og Slovenia. Alle disse landenes kapasitet til å ta imot flere flyktninger er allerede sprengt. Dermed har det i løpet av helgen oppstått nye kriser ved disse landenes grenser.

Tilbrakte natten i kulde og gjørme

Tusenvis av migranter forsøker mandag å komme seg over grensen fra Serbia til EU-medlemmer Kroatia etter å ha tilbrakt en natt i kulde og gjørme i ingenmannsland. Men de to landene har sagt at de ikke vil ta imot flere flyktninger enn de får sendt ut av landet.

Tre flyktninger sitter ved veien i striregnet mens de venter på å komme over fra Kroatia til Slovenia. Foto: Darko Bandic/AP/NTB-Scanpix

Kroatisk politi hold tilbake flyktningene, fordi deres eget lands flyktningleirer er stappfulle. Vest i Kroatia måtte opptil 2000 migranter tilbringe natten på et tog som var strandet ved grensen til Slovenia, opplyser en reporter på stedet fra Kroatia. Slovenia stengte grensen for flyktningene som i all hovedsak har Østerrike, Tyskland eller de nordiske landene som sine endelige mål. Værforholdene var søndag og i går vanskelige, med kulde og regn.— For øyeblikket er det greit her, men om 20 dager kommer det til å bli veldig kaldt, sier Uros Jovanovic, som leder et nytt administrasjonssenter i bygningen til et nedlagt psykiatrisk sykehus ved grensen mellom Serbia og Kroatia, til New York Times.

Hva skjer med asylinstituttet hvis alle som kommer til Europa skal få bli?:

Les også

  1. Over halvparten nekter å dra hjem, selv om de får nei

  2. Hvorfor vil alle til Sverige?

Slovenia og Østerrike har kvoter på hvor mange som får komme inn

Cirka 3000 migranter kom til Slovenia på lørdag. Dette er like mange som kom til landet hele den forrige måneden, skriver EUObserver. Slovenia har bestemt seg for ikke å slippe inn mer enn 2500 migranter hver dag. De sier de bare kan ta imot like mange som får anledning til å komme seg videre til nabolandet Østerrike.

Migranter hopper over sperringen ved grensen mellom Serbia og Kroatia søndag. Foto: Darko Vojinovic/AP/NTB-Scanpix

Sloveniaopplyser at Østerrike aksepterte maksimalt 1500 flyktninger pr. dag, noe som er lavere enn det de tidligere har akseptert fra Ungarn, men innenriksministeriet i Østerrike kan ikke bekrefte dette overfor Reuters.Nye tall fra UDI:

Les også

SISTE: 2000 asylsøkere til Norge siste uke – nesten like mange som i løpet av årets fire første måneder

Det kommer fremdeles 5000 flyktninger pr. dag

Ifølge Reuters er det opptil 5000 migranter som strømmer inn i Balkan hver dag, etter at de har tatt turen med gummibåt fra Tyrkia til Hellas. Fra Hellas fortsetter ferden til Makedonia og Serbia, før de forsøker å komme seg inn i EU og Schengen.

En Reuters-reporter på den serbiske siden opplyste at det natt til mandag ikke var noen politifolk til stede som kunne bidra til å overholde ro og orden. Kalde og slitne ropte migrantene ut: «åpne porten, åpne porten».

Slovenia og Kroatia har ifølge EUObserver indikert at de vil holde korridoren gjennom deres land åpen så lenge Østerrike og Tyskland går med på å ta imot flyktningene etter at de har passert gjennom de to landene.

— Slovenia vil ikke stenge sine grenser så lenge Tyskland ikke gjør det. Hvis det skjer, så blir Kroatia nødt til å gjøre det samme, sa Kroatias utenriksminister Vesna Pusic lørdag ifølge EUObserver.

Ungarn stenge grensen før helgen

Det er hittil blitt registrert at 700.000 migranter har krysset en av Europas grenser. Noen av dem kan ha blitt registrert flere ganger, siden for eksempel mange først ankommer Hellas og senere har kommet inn i Ungarn, men det er ingen tvil om at antallet flyktninger har eksplodert.

Ungarns høyredominerte regjering mener den hovedsakelig muslimske gruppen med migranter utgjør en trussel mot Europas velstand, sikkerhet og «kristne verdier» og har stengt grensen mot Serbia og Kroatia med stålgjerder og strenge lover som menneskerettighetsgrupper mener bryter med flyktninger rett til å søke beskyttelse.

Twitter: @tor_arnea

Les mer om

  1. Migrantkrisen i Europa