Norge

Dømt for hat mot muslimer i Facebook-kommentar

«Bare å ta ladegrep !!one shot one kill!» skrev mannen fra Fetsund i kommentarfeltet under et Facebook-bilde av muslimer som ba. Nå er saken avgjort i retten.

Bildet av de muslimske turistene i Fredrikstad måtte til slutt fjernes fra Facebook på grunn av de mange hatefulle kommentarene.
 • Caroline Enge

Et bilde fra Fredrikstadavisa som viste muslimer som ba under en bro i Fredrikstad, ble i fjor lagt ut i Facebook-gruppen «Norge er vårt» med teksten «Midt i byen min Fredrikstad :-( muslim jævlæne har bønnetid!!!!».

Det var imidlertid ikke denne teksten, men det som ble kommentert under innlegget, som måtte forklares i Nedre Romerike tingrett denne uken.

Der hadde en 37 år gammel mann fra Fetsund kommentert «bare å ta ladegrep !!one shot one kill!».

 • Les også om Nav-ansatte, barnevernsarbeidere, leger, lærere, prester og politifolk utsettes for sjikane og trusler med fullt navn og bilde på nett.

"Ble revet med av de andre kommentarene"

Nå er han dømt til å betale 12.000 kroner i bot, eller eventuelt sone 22 dager i fengsel, for brudd på Straffelovens paragraf 135a, andre ledd:

ved uttalelse eller annen meddelelse som framsettes offentlig, å ha truet, forhånet eller utsatt for hat, forfølgelse eller ringeakt en person eller en gruppe av personer på grunn av deres trosbekjennelse.

Fredrikstadavisas Facebook-innlegg tiltrakk seg mange stygge kommentarer.

Mannen erkjente straffeskyld, men sa i retten at han «ikke mente utsagnet bokstavelig, og at han ble revet med av de andre kommentarene i kommentarfeltet».

Retten mente likevel kommentaren var en «ren oppfordring til grov vold» som «fremmer hat og ringeakt» og at den må «tolkes i sin kontekst og ut fra hvilke virkninger den kan ha for andre».

I kommentarfeltet var flere liknende trusler, blant annet:

«Jævla søppel ass. Få den driten ut. Håndgranater er billig i Malmø har jeg hørt. Hadde løst mye med en granat gitt», «Skulle tatt en stor bil og gitt full gass» og «Nakkeskudd er tingen».

 • Les også:
Les også

- Netthets er et stort demokratisk problem

Fredrikstadavisa beklager

Det var Fredrikstadavisa som la ut bildet med teksten «En del av våre "nye landsmenn" preget bybildet» på sin Facebook-side. Bildet viser egentlig en gruppe turister fra De forente arabiske emirater på besøk i byen.

Det tok ikke lang tid før hatefulle og rasistiske kommentarer begynte å hagle inn. Kort tid etter at bildet var delt, skrev Fredrikstadavisa at innlegget var ment som en ren «observasjonssak» og at det var dumt å kalle dem «nye landsmenn», ifølge Dagbladet.

Hetsen gikk så langt at Fredrikstadavisa fjernet bildet fra siden sin.

– Vi beklager dette, da vi mener debatten og innspill i utgangspunktet burde få leve, men vi kan ikke la folk sikkerhet settes på spill, skrev redaktør Tobben Sønstrød i et forklarende innlegg i avisen.

 • Les også:
Les også

Lagmannsretten avviste anke om hatefulle ytringer

- Kan ha avskrekkende effekt

Anine Kierulf er forsker ved UiOs Senter for menneskerettigheter, og har jobbet mye med ytringsfrihet. Hun forklarer at straffeloven skiller mellom trusler mot individer og utsagn som fremmer hat mot en hel gruppe.

– Retten må her vurdere hvordan en slik ytring kan oppfattes i konteksten det er fremsatt i, som i dette tilfellet er Facebook. Det er ikke lov å true, ærekrenke eller grovt fremme hat, det gjelder på Facebook som i alle andre offentlige sammenhenger, sier Kierulf.

Saken fortsetter under bildet.

Anine Kierulf, forsker ved Senter for menneskerettigheter, Universitetet i Oslo (UiO).

Hun tror ikke dommen ville stoppe de som sprer hat på Facebook, men at det kanskje kan ha en avskrekkende effekt på noen.

– At noe er forbudt betyr ikke at de ikke skjer. Men folk flest vet kanskje ikke at det er ulovlig, og vil unnskylde seg med at de ikke mente det bokstavelig, eller ikke trodde det ville bli tatt på alvor. Dommer som dette kan sende et signal om at slike ytringer faktisk ikke er greit, heller ikke rettslig, sier Kierulf.

Etterforsket på eget initiativ

Mange av kommentarene under bildet er like grove som den Fetsund-mannen ble dømt for. Politiet i Østfold satte i gang etterforskning av de rasistiske ytringene på eget initiativ, skriver Fredriksstad Blad.

Politiet sier til avisen at personene som kommenterte er bosatt i blant annet Brumunddal, Fjellhamar, Fetsund, Arendal og Drammen. Sakene kan derfor ende i ulike tingretter.

Aftenposten har ikke lyktes i å finne ut om flere av de som kommenterte på innlegget er dømt for ytringene torsdag kveld.

Les også

 1. Anonymitet på Twitter – mot flokken på Facebook | Petter Bae Brandtzæg

 2. Innvandring redder Oslo fra eldrebølgen

 3. Islam Net oppfordrer til verbal jihad mot muslimske samfunnsdebattanter

 4. Guide: Hvordan snakke med en muslim

 5. Ytringsfrihet: Et redskap for å løse konflikter

Les mer om

 1. Rasisme
 2. Facebook
 3. Straffeloven
 4. Fredrikstad