Kongeparet fortsatte bursdagsfeiringen til sjøs

Onsdag ble kongeparet og gjestene servert lunsj om bord på kongeskipet Norge i forbindelse med kongeparets 80-årsfeiring.

Avreise fra Honnørbrygga i Oslo. På kongeskipet Norge var det planlagt lunsj og minicruise.

Etter gårsdagens gallamiddag på Slottet fortsatte feiringen av kongeparet i Oslofjorden onsdag.

Til tross for fem grader og lett regnvær var gjestene til stede på Honnørbrygga på Rådhuskaia i Oslo klokken 11 for å dra på minicruise med kongeskipet Norge.

Det er omtrent 35 kongelige fra hele Europa som deltar i den to dager lange feiringen av kong Harald og dronning Sonjas 80-årsdager.

Les også

Folket hyllet kongeparet – feiret med 5000 kroneis

Kong Harald og dronning Sonja før avreise fra Honnørbrygga i Oslo onsdag formiddag. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Kronprinsesse Victoria og prins Daniel av Sverige på vei til lunsj på kongeskipet Norge. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Festmiddag i Operaen

Onsdag kveld fortsetter feiringen med festmiddag i Operaen. Selve middagen er regjeringens gave til kongeparet. Statsminister Erna Solberg er vertskap for kongeparet.

De kongelige vil ankomme festen i det som blir kalt for «tidenes kongelige kortesje».

Kortesjen vil føre til flere stengte veier i sentrum av Oslo mellom klokken 16 og 19. Politiet oppfordrer folk til å la bilen stå.

Utenfor Operaen vil det være dans og musikk. Det vil også være plass til rundt 1000 publikummere på operataket klokken 15.

Festmiddagen avsluttes med festfyrverkeri.

Kronprinsparet i godt humør før avreise fra Honnørbrygga i Oslo. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Kong Philippe og dronning Mathilde av Belgia ved avreise fra Honnørbrygga i Oslo onsdag formiddag. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Hyllet kongeparet

I går startet den to dager lange offisielle feiringen av kongeparet med 5000 kroneis, drilloppvisning av H.M. Kongens garde og bursdagssang på Slottsplassen.

Tidligere på dagen ble kongeparet overrakt flere gaver. Blant annet et maleri fra Stortinget av kong Olavs edsavleggelse i Stortinget i 1958

Etter feiringen på Slottsplassen var rundt 40 kongelige fra hele Europa på gallamiddag i Store Festsal i Slottet.

Ikke siden bryllupet til kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit har så mange prominente personer besøkt hovedstaden.

Blant de kongelige som har tatt turen til hovedstaden er kong Carl Gustaf, dronning Silvia, kronprinsesse Victoria, prins Daniel, prins Carl Philip og prinsesse Sofia fra Sverige.

Fra Danmark har dronning Margrethe, kronprinsesse Frederik og kronprinsesse Mary, prins Joachim og prinsesse Marie tatt turen.

I tillegg har kongeparene fra Belgia og Spania, og fra Nederland kommer både kong Willem-Alexander, dronning Maxima, prinsesse Beatrix, prins Constantijn og prinsesse Mabel blitt med på feiringen.