Norge

Takk, Paris

olesklodeparis.jpg

Om få dager reiser vi fra byen deres. Da har vi sannsynligvis med oss en historisk klimaavtale hjem.

  • Ole Mathismoen
    Ole Mathismoen

Dere klarte det! Dere trosset terrorfrykten og har verden på besøk.

Resultat: Verden tar ta et stort steg på en lang vei for å begrense klimatrusselen — nesten uansett hva regjeringene til slutt blir enige om.

Chacha Garin og hunden Nala elsker å skate ned bakken ved Eiffeltårnet. Begge er med i skateklubben Doc Session og ruller rundt i Paris.
Klimabyen som er byget opp i La Bourget utenfor Paris er full av symboler.
Anas Boukami er 15 år, fra forstaden Bagnolet utenfor Paris. Han bruker fridagen på å trikse med ball mens kompisen filmer med mobilen. Paris St German er favorittlaget og drømmen er å bli proff.
  1. november ble 130 av Paris innbyggere og gjester drept av terrorister. Allerede dagen etter sa president François Hollande at klimamøtet skulle gå som planlagt. Stats— og regjeringssjefer fra hele verden svarte; Vi kommer! Terroristene skal ikke stoppe oss.
SJB_0749 copy.jpg
Broen over Seinen ved Pont Neuf var så full av hengelåser - beviset på kjærlighet - at den holdt på å knekke. Nytt gelender uten plass til hengelåser er satt opp.

Dere som bor her i Paris ba oss om litt tid, så skulle dere ordne dette som planlagt. Da var det to uker til vi skulle komme.

Politisjefen avlyste de store klimamarsjene. Ikke så rart. Terrorister kunne slå til igjen mot store folkemasser. Tusenvis av skolebarn skulle besøke klimaforhandlingene. Det ble også avlyst.

Utenriksminister Børge Brende foreviger klima- og miljøminister Tine Sundtoft på det norske kontoret under klimaforhandlingene i Paris.
Store demonstrasjoner er forbudt, men små markeringer er lov - som her foran en Eiffeltårn-kopi inne på klimatoppmøtet.

Men da stats— og regjeringssjefene fra 140 land kom, var dere klare.

Det gikk som smurt. Mange hundre forhandlere kom. Bedriftsledere og gründere. Samer og miljøvernere. Indianere og forskere. Og mer enn tre tusen journalister.

Jeg kom hit med en stor klump i magen. Ikke fordi jeg var redd for egen sikkerhet, men for hva dere hadde opplevd. Terroristene angrep dere vanlige folk direkte.

Sorgen sitter selvsagt fortsatt i byen. Men dere har tatt imot oss så fint. Kanskje 40 000, kanskje 50 000. Fra hele verden.

Pierre er profesjonell hundelufter i Paris.På plenen vest for Louvre slipper han 12 hunder løs, og lar de leke med andre hunder i samme ærend. Det knurres og glefses, men Pierre har stålkontroll på de firbente.
Politiet er tilstede. Følger med, men preger ikke Paris mer enn vanlig.
Kinesiske Yanfei Pan og Keren Wang studerer i London, og er på et kort besøk i Paris. Byen trekker fremdeles reselystne til tross for en mørk høst.

Jeg trodde jeg skulle møte en beleiret by med politi og geværer overalt. Slik ble det heldigvis ikke. Selvsagt er det mer politi enn vanlig, og det er uvant å møte militærpatruljer i trange smug i Latinerkvarteret.

Men dere opptrer som alltid. Høflige og smilende. Dere sitter på kafeene og restaurantene om kveldene. Det gir større trygghet enn all verdens politi.

Dere er like hjelpsomme som vanlig – som den eldre herren som fulgte meg et par hundre meter da jeg lette etter en spesiell forretning.

Like arrogante som vanlig – som da taxisjåføren ba meg lære meg fransk da jeg forsiktig hevdet at han kjørte feil vei til Place de la Sorbonne (jeg hadde rett, forresten, og han ble flau).

Og like hissige er dere også – som kelneren som skjelte ut en utenlandsk gruppe gjester ved nabobordet da de klaget på at alt tok så lang tid.

Dere sier selv at Paris er i ferd med å bli seg selv igjen. ”Ja, straks, vi er der snart nå”, sa jenta på skateboard foran Eiffeltårnet til fotograf Stein Bjørge. Han har fanget mange av dere i små glimt med kamerat sitt den siste uken.

paris.jpg
bw-tirsdag_21 copy.jpg

Mange, mange tusen av dere har jobbet natt og dag – før og etter terroren – for å kunne ta imot oss, og arrangere tidenes største og kanskje mest vellykkede klimatoppmøte.

Fra passagen i Louvre
bw-tirsdag copy.jpg

Dere har gitt oss klima-gjester gratiskort på all kollektivtrafikk. Dere har brukt mange millioner kroner på arrangementet. I mer enn to år har deres diplomater og politikere reist rundt til all verdens land og regjeringer for å myke dem opp til en sterk klimaavtale.

Dere inviterte politiske ledere og ledere for mange hundre av verdens viktigste bedrifter. Og de kom. Paven kom og besteforeldre kom. Barn fra mange land kom. Og biskoper og sjamaner. Fattige bønder og rike bønder. Skogvoktere og styreledere.

Alle snakket, noen forhandlet og mange leverte.

Så midt i terrorhelvetet dere gjennomlever, har dere gitt oss en grunnmur det kan bygges videre på helt til klimaendringene er stabilisert.

Bra jobbet!

pari_2 copy.jpg
bw-tirsdag_2 copy.jpg
fbrabw_6 copy.jpg

Les mer om

  1. Olesklode