Norge

Lytter og ser digitalt

Det var på en av sine tyngste, daglige joggeturer at doktor Igal Kushnir fikk ideen til det som ser ut til å bli et fantastisk nytt hjelpemiddel på ethvert legekontor: Det digitale stetoskop.

 • Forf>
 • <forf>peter Beck <

— Som mangeårig barnelege så jeg med stigende uro på all den røntgenbestrålingen mine unge pasienter ble utsatt for hver gang det var mistanke om problemer med lungene. Jeg hadde jo det gode, gamle stetoskopet, men det kunne i beste fall bare gi indikasjoner på at noe var galt. Som oftest måtte jeg svært motvillig sende mine unge pasienter til røntgen.

Lys idé!

Akkurat den kvelden, da pusten gikk spesielt tung i en motbakke, og brystet hevet og senket seg som en blåsebelg, fikk jeg ideen: Det heller primitive stetoskopet, som stort sett har overlevd uendret siden det 18. århundre, måtte da kunne erstattes med ett langt bedre i vår tidsalder. Ikke minst for gjøre slutt på de stadige, ofte unødvendige, dosene med farlige røntgenstråler som pasientene blir utsatte for gjennom årene, forklarer doktor Igal Kushnir. I dag slipper doktor Kushnir å sende sine unge pasienter til røntgen. På klinikken i den lille byen Pardes Hanna i det sentrale Israel står en av hans nyutviklede, digitale maskiner som i løpet av sekunder gir et omfattende og nøyaktig bilde av lungene - uten noen form for bestråling.

Avgir ikke energi

. Apparatet, Vibration Response Imaging (VRI), tar nemlig bare imot energi, men avgir ingenting. Systemet baserer seg på at alle organer - og funksjoner - i kroppen avgir en viss vibrasjon. Utfordringen for Kushnir og hans team av leger, ingeniører, dataspesialister og matematikere var - ved hjelp av enorm datamengde - å filtrere bort vibrasjonene fra andre organer enn dem som skulle undersøkes. Alle kroppens organer og funksjoner har sine bestemte frekvenser. På sensommeren i fjor kunne doktor Kushnirs legemiddelfirma endelig markedsføre det revolusjonerende, nye diagnostikkapparatet. Som består av et 30-40-talls små - norskutviklede sensorer som festes på ryggen med vakuum og en datamaskin med skjerm hvor animasjonen av lungene avtegner seg. Sensorene registrerer vibrasjonene i lungene og overfører disse som elektriske signaler til en datamaskin.

Tatt patenter

. Kushnir har tatt 50 patenter på sin oppfinnelse, og han er i forhandlinger om å kjøpe rettighetene til det norske patentet på sensorene, som er en vital del av hele diagnostikken.Vi fant ut at det norske firmaet Meditron hadde utviklet de beste sensorene med den høye kvaliteten vi hadde bruk for. De hadde blant annet levert sensorer til mikrofoner for Eric Clapton. I dag eksisterer ikke Meditron lenger, et annet norsk firma, Vibraton, har overtatt patentet. Vi har modifisert de norske sensorene til vårt spesielle bruk.

Undersøkelsen

. En undersøkelse med VRI-apparatet skjer slik: Pasienten tar av seg på overkroppen og to "matter" med 30-40 sensorer festes på ryggen med vakuum, fra skulderbladene og ned. Pasienten blir bedt om å puste normalt og deretter litt dypt, som om undersøkelsen ble gjort med et stetoskop. På skjermen avtegner det seg i løpet av sekunder et skarpt omriss av lungene og deres bevegelser. Legen kan til og med gi pasienten medisinering mens undersøkelsen pågår og straks se virkningen. Datamengden i apparatet er basert på tusenvis av friske pasienter og enhver lege kan tolke avvikene i løpet av noen få timer ved hjelp av en håndbok som følger med apparatet.

Lytter på lyder

. - VRI-systemet er basert på en av verdens eldste undersøkelsesmetoder: Å lytte på lyder i brystet. Men samtidig betyr det slutten for stetoskopet rundt legens hals. Det nye digitale stetoskopet er tusen ganger mer effektivt. Det er bedre enn MRI (Magnetic Resonance Imaging) og utsetter ikke pasienter for noen form for bestråling. En annen sak er at 70 prosent av alle brystrøntgen-undersøkelser er ubrukelige, sier Kushnir. Hans firma, Deep Breeze i Or-Akiva i Israel, har i dag 70 ansatte og det er gjort mengder av kliniske prøver i Tyskland, England, Italia, USA, Spania og India. Teknologien er allerede godkjent for almen bruk i Europa, Israel, Kina og Korea og venter på snarlig godkjennelse i USA.

Ser hele kroppen

. VRI-teknologien er helt ny og er i ferd med å bli utvidet til å omfatte så godt som alle kroppens organer og funksjoner. I løpet av dette året regner doktor Kushnir med å ha systemet utviklet til også å omfatte hjertefunksjonene. For liggende pasienter, for eksempel på intensivavdelinger eller for bevisstløse som må overvåkes på sykehus, er det laget sensorer uten vakuum. For babyer og små barn er det utviklet små, ganske kompliserte sensorer.- Vi oppdaget for øvrig noe ganske betenkelig da vi koblet sensorene til pasienter som lå i respirator: At hos disse fungerer bare halvparten av lungekapasiteten, og 30-40 prosent får komplikasjoner på grunn av dette. Det er nemlig stor forskjell på at lungene selv arbeider og når luften bare blir blåst inn i dem som i en ballong, sier Kushnir.- Inntil nylig var det ingen som trodde at dette kunne la seg gjøre. Å registrere lydene fra brystet, rense bort uvedkommende lyder og deretter skape et bilde bare av lungene. Man mente at det trengtes minst 50 superdatamaskiner for å få til noe slikt. Vi klarer å gjøre det med en vanlig PC. I fremtiden tror jeg ikke det vil finnes en eneste lege som ikke har tilgang til dette utstyret.

Med dette digitale stetoskopet kan doktor Igal Kushnir lytte til hele kroppen uten bruk av skadelig bestråling. Foto: MONA BECK

Relevante artikler

 1. VITEN
  Publisert:

  Dette er en mini-lever på 0,1 mm. Nå tester forskerne medisiner på mini-organer utenfor kroppen.

 2. A-MAGASINET
  Publisert:

  Dette apparatet blir kalt legenes nye stetoskop

 3. A-MAGASINET
  Publisert:

  Ved hjelp av blant annet denne pusteloggen, har Elin Arnesen (50) fått tilbake livet

 4. KRONIKK
  Publisert:

  Hjertestarteren jeg fikk som barn, var farlig. Det fikk ikke jeg vite.

 5. A-MAGASINET
  Publisert:

  John Arve Johansen var død i syv timer. Dette er historien om menneskene som aldri ga opp å redde livet hans.

 6. NORGE
  Publisert:

  Tvillingmysteriet