Norge

Hang på taket i 90 km/t i bare underbuksen, slo seg inn gjennom ruten og stoppet biltyven

I bare underbuksen i 17 minusgrader klarte bileieren å stoppe tyven.

Da tyven startet bilen hans, våknet 25-åringen på Søm. I 17 minusgrader løp han etter i bare underbuksen.

  • Jan Oddvar Eide

— Bruce Willis hadde aldri klart dette, bemerker Jan Nesland ved Randesund politistasjon.- Jeg har aldri vært borte i noe lignende, selv ikke på film, legger den erfarne politimannen til.

25-åringen som stoppet tyven er onsdag på sykehus og får behandling.

Våknet av tyven

25-åringen har forklart til politiet at han ble vekket da tyven startet bilen som sto parkert utenfor boligen hans på Søm i Kristiansand.

— Dette skjedde i 01-tiden natt til onsdag. De fleste hadde vel vegret seg for å forlate dyna, men denne bileieren løp ut i bare underbuksen, forteller Nesland.

— Han prøvde å få opp døren på bilen, men da ga tyven gass. I bare bokseren løp bileieren langs bilen, mens tyven forsøkte å bli kvitt ham ved å kjøre inn i snøfonner. Da klatret bileieren opp på taket på bilen og fikk fatt i takrailsen. Mens biltyven fortsatte, forteller Nesland.

Knuste ruta

— Biltyven skal ha vært oppe i 90 km/t mens bileieren hang fast på taket. Han klarte å fire seg bakover og knuste så bakruten med kneet, forteller Nesland.

Les også:

Les også

Biltyv lagde massekollisjon på E18

— Hvis du klarer å knuse et bilvindu med tøy på, så er det en prestasjon. Når du henger fast på et tak i bare underbuksen - i 17 minusgrader - mens bilen kjører i så stor fart, så er det bare helt vanvittig, sier Nesland.

— Etter at han hadde klart å knuse ruten, klatret han inn i bilen mens han ropte at tyven måtte stoppe. Til slutt tok han tak i tyven, og tvang ham til å stoppe, forteller Nesland.

— Så prøvde altså tyven å stikke av. Men bileieren løp etter og fikk ham under kontroll til politiet kom. Han skal også ha fått hjelp på brua, forteller Nesland.

Den utrolige ferden endte midt på Varoddbrua rundt 01.30 natt til onsdag. Bileieren ble tatt hånd om av politiet og kjørt til sykehus.

— Han var ganske blodig, og får behandling nå, sier Nesland.

Anbefales ikke

Biltyven blir onsdag avhørt av politiet.Han skal være en kjent person i rettsvesenet, med mange tyverier bak seg.

— Men han har nok ikke blitt stoppet på denne måten før, sier Nesland.

Bilen han prøvde å stjele, er en eldre Volkswagen Passat. Av kilder som kjenner saken, er verdien anslått til 5000 kroner.

— Nei, den bilen er nok ikke mye verdt. Så jeg tror ikke det var verdiene bileieren skulle forsvare. Det var nok mer prinsippet, sier Nesland.

Bilen er kræsjet i fronten og bakruta knust. Den skal nå på verksted.

- Det er ikke ofte folk stopper tyvene selv?

— Denne bileieren ga seg i alle fall ikke uten kamp. Men jeg er usikker på om vi vil anbefale denne fremgangsmåten, humrer Nesland.

Operasjonsleder Øyvind Hægeland i Agder politidistrikt bekrefter hendelsesforløpet og bemerker at denne bileieren vel må kunne kalles initiativrik.

— Men det er jo en viss risiko forbundet med dette, så vi vil nok ikke anbefale fremgangsmåten, sier han.

Hægeland var onsdag i kontakt med Sørlandets svar på Bruce Willis:

— Han har behov for hvile, og ønsker ikke å møte pressen nå, sier Hægeland.