Norge

Norwegian: – Dette kunne vi ordnet internt

Norwegian fortviler over pilotenes avgjørelse om å si opp overtidsavtalen. Fagforeningen nekter for at det foreligger noen konflikt.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

 • NTB
 • Hans Mortensønn Jordheim

At Norwegian ble nødt til å kansellere en rekke avganger lørdag og søndag, skyldes blant annet at fagforeningen Parat sa opp en overtidsavtale da den utløp fredag 1. juli.

– Vi var ikke forberedt på Parats avgjørelse om å si opp overtidsavtalen. Dette er en avtale vi har hatt i mange år, det er en attraktiv ordning både for mange piloter og kabinansatte, så vel som flyselskapet, sier kommunikasjonsdirektør i Norwegian, Anne-Sissel Skånvik, til VG.

Hun mener uenigheten kunne ha blitt løst på kammerset uten at det skulle gått utover kundene som skal på sommerferie.

Les også

Norwegian kansellerer en rekke flyavganger

Les også

Fagforeningsleder om Norwegian-kaoset: - Vi advarte mot pilotmangel, men ble ikke hørt

– Ingen konflikt

Parat-leder Hans-Erik Skjæggerud sier i en pressemelding søndag ettermiddag at det i mediene skapes et inntrykk av en konflikt mellom Parat og Norwegian som ikke er korrekt. Han bekrefter at det er uenighet om en avtale, men at Norwegian selv må svare for selskapets forsinkelser og kanselleringer.

– Det er riktig at vi er uenige om en frikjøpsavtale knyttet til overtid, men tilbakemeldingen til oss er at det ikke er noe sykefravær utover det normale og at pilotene utfører den jobben de skal. Vi har forøvrig ingen innflytelse på bemanningsplanleggingen til Norwegian, sier han.

Også leder for Norwegian Pilot Union, Halvor Vatnar, sier Norwegian selv må svare for kanselleringene og avviser at det er noen aksjon i form av sykemeldinger.

– Selv om vi selvfølgelig ønsker å avslutte forhandlingene om ny frikjøpsavtale forholder vi oss lojalt til innholdet i den gamle avtalen frem til ny avtale foreligger, sier Vatnar.

– Piloter har meldt seg flyudyktig på veldig kort varsel

Norwegian er avhengig av overtidsavtalen for å ha nok folk på jobb i det travleste periodene, som i juli, men sier at det ikke er den eneste årsaken til kanselleringene.

– Vi har også piloter som har meldt seg flyudyktig på veldig kort varsel. Derfor har noen kunder opplevd å få en tekstmelding om kansellering bare noen få timer før avgang, sier Skånvik.

– Våre piloter har en avtale med arbeidsgiver om kjøp av fridager. Den avtalen er sagt opp som følge av uenighet om bruken av den med arbeidsgiverne, sier leder i fagforeningen Parat, Hans-Erik Skjæggerud.

Leder i Parat, Hans-Erik Skjæggerud. Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Mange flyginger rammet

Minst 18 Norwegian-flyginger ble kansellert på kort varsel lørdag. Det gjaldt både innenlands- og utenlandsflyginger, skriver Aftenposten. Selskapet har foreløpig ikke oversikt over hvor mange kunder som er berørt av kanselleringer og forsinkelser.

– Vi bruker all energi på å hjelpe kundene våre og har derfor ikke kapasitet til en opptelling på nåværende tidspunkt, sier Skånvik til VG.

Hun presiserer at søndagen ser bedre ut med tanke på kanselleringer.

Les også

Familien skulle til Split lørdag morgen. Norwegian varslet samme natt med SMS

– Ble advart

Pilotforeningen mener kanselleringene ikke burde komme som noen overraskelse på Norwegian.

– Jeg advarte for flere måneder siden selskapet om at det ville oppstå mangel på flygere foran sommersesongen. Jeg ba lederne om å ansette flere piloter, men det har tydeligvis ikke skjedd. I stedet har man solgt billetter til et flyprogram som man visste det ikke var ansatte nok til å dekke opp, sier Halvor Vatnar, fagforeningsleder for pilotene i Norwegian, til Aftenposten.

– Jeg frykter at helgens hendelser bare er et forvarsel om at Norwegian kan bli nødt til å kansellere avganger også fremover, fordi flyprogrammet gjennom sommeren er meget omfattende, legger han til.

– Det som i hvert fall er sikkert, er at vi ikke kan ansette flere piloter om sommeren enn man har jobb til gjennom hele året, sier Skånvik i Norwegian. (©NTB)

Illustrasjonsfoto: Heiko Junge / NTB scanpix Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Relevante artikler

 1. ØKONOMI
  Publisert:

  Fagforeningsleder om Norwegian-kaoset: - Vi advarte mot pilotmangel, men ble ikke hørt

 2. NORGE
  Publisert:

  Norwegian ansetter 50 nye flyvere, ledelsen gjør full retrett

 3. ØKONOMI
  Publisert:

  Rasende piloter krever dokumentasjon

 4. NORGE
  Publisert:

  Norwegian-ledelsen holder krisemøte med pilotene

 5. NORGE
  Publisert:

  Norwegian kjøper pilotenes fridager for firedobbel lønn

 6. ØKONOMI
  Publisert:

  Norwegian vil ikke love erstatning til alle etter flykaoset