Norge

Nu kör vi Sverige! Áfram Ísland!

I kveld avgjøres Nordens EM-skjebne. Island og Sverige har alt i egne hender.

Zlatan Ibrahimovic og Sverige har skuffet så langt i EM. REGIS DUVIGNAU, REUTERS/NTB SCANPIX

 • Kurt B. M. Haugli

Island og Birkir Sævarsson har vist mot, offervilje og innsats. Pavel Golovkin/TT/NTB Scanpix

Svenske supportere har satt farge på EM så langt. REGIS DUVIGNAU, REUTERS/NTB SCANPIX

FOTBALL-EM – SVERIGE OG ISLAND SPILLER ONSDAG KVELD

Og kanskje får vi et helnordisk møte i åttedelsfinalen.
Alle elsker den som slår nedenfra; den som er nederlagsdømt, den som egentlig ikke hadde forutsetningene for å lykkes.

Derfor elsker hele Fotball-Europa Island. Ja, unntatt Ronaldo da kanskje.

Til det kjedsommelige har vi blitt fortalt hvor fantastisk det er at et land som bare har drøye 300.000 innbyggere klarte å kvalifisere seg til EM. Det er like imponerende uansett hvor mange ganger det blir sagt.

Islandske fotballspillere har vist frem mot, offervilje og innsats ute over det som de fleste fotballtrenere forventer. Dermed ble uavgjort mot Ungarn sist en stor skuffelse. Helt til det gjensto tre minutter var Island kvalifisert for cupspillet i EM. Selvmålet til Birkir Sævarsson var tungt i flere timer etter kampen.
Likevel, med seier i kveld mot Østerrike er sagafolket i åttedelsfinalen.
– Island lykkes fordi de får 11 enkeltspillere til å prestere mer sammen, enn de fleste andre lag, sier Aftenpostens fotballekspert Lars Tjærnås og utdyper:
– Dette laget er helhetlig. Et lag hvor spillerne har en ekstrem lojalitet til hverandre og til den måten man er enig om å spille fotball. I tillegg har de noen enkeltspillere som kan avgjøre kamper, sier Tjærnås.

Skuffende svensker

Mens islendingene har sjarmert med sin tilstedeværelse og pågangsmot, har våre naboer i øst skuffet stort. Sverige er sist i sin gruppe med ett poeng.
– Det har ikke vært godt nok, det har ikke det. De har ikke klart å få ett eneste skudd på mål, da er rett og slett ikke jobben gjort, sier Daniel Nannskog til Aftenposten.
Han er i Frankrike og følger kampene tett som ekspert for svensk fjernsyn. Ute på banen er festen foreløpig avlyst. 1–1 mot Irland og 0–1 for Italia i det som ble omtalt som "dødens gruppe" gir de blågule et vrient utgangspunkt før kveldens møte med Belgia, nummer to på FIFA-rankingen.

Den offensive delen av det svenske spillet har ikke vært i nærheten av hva Nannskog håpte på. Den gamle målkongen tror han vet grunnen til at svenskene sliter.

– De har ikke klart å prikke inn en formtopp. I et mesterskap må samtlige spillere gjøre det, ikke minst når du er et lite land. Alle må spille på maks, kanskje til og med mer enn det. Det har ikke de svenske spillerne gjort, sier den tidligere Stabæk-helten.
Han trekker kun frem Martin Olsson blant spillerne som har levert godt nok. Venstrebacken har ikke fått med seg resten av lagkameratene, heller ikke superstjernen Zlatan Ibrahimovic. Han har nesten ikke fått gode baller å jobbe med, men han har heller ikke skapt noe på egen hånd, slik man håpet på, sier Nannskog.

Svenske nerver

Han mener nerver har preget svenskene. Spesielt i den første kampen var det mange upressede tekniske feil som man sjelden ser av spillere på dette nivået. Det er både spillere og trenere sitt ansvar at alle 11 virkelig våger å vinne når de kommer ut på banen.
Selv om islendingene har alle muligheter til å ta seg videre, på pressekonferansen dagen etter kampen mot Ungarn ble venstreback Ari Freyr Skúlason spurt om hvordan han hadde det etter lagkameratens selvmål.
– Dette er egentlig et dumt spørsmål. Du kjenner oss. I dag er en ny dag, og det kommer nok en ny dag i morgen. Det er klart at gutta var skuffet etter kampen, men vi er alle såpass gode venner at hvis det oppstår problemer i spillergruppen, så løser vi dem. Onsdag er vi klar. Vær sikker, advarte forsvareren.

Imponerte engelskmenn

Vi kommer til å få høre historien om det lille landet igjen dersom Island går til åttedelsfinale i kveld. Det har de veldig store muligheter til å gjøre. Uavgjort mot Østerrike kan holde. Med tap er de ute og med seier kan de være gruppevinner.

Lille Island, gruppevinner. På gigantiske Stade de France i Paris.
Og dersom det skulle ende opp med Island på en annenplass i gruppen, er neste motstander klar.

Den heter England. Det er klart for en batalje som kommer til å bli minst like heftig som 70-tallets torskekrig. Da islandske marinefartøy gikk til kamp mot engelske tråleres herjinger i det de mente var eget farvann.

Uansett så har Island skaffet seg mange tilhengere i England. Britene er imponert over et lag som har verdier som alltid er blitt verdsatt på balløya. Vi snakker om knallhard jobbing, tøffe taklinger, lange baller og innsats.

Samtidig er det snakk om god defensiv organisering og raske angrep når muligheten byr seg og gjerne med en lang ball. Ikke ulikt måten Norge spilte i sin mest suksessfulle periode på 90-tallet.

Nordisk duell?

Og skulle Island vinne gruppe F og Sverige bli nummer to i gruppe E vil de to nordiske innslagene faktisk møtes i åttedelsfinalen i Toulouse søndag. Et møte med Zlatan ser imidlertid ikke ut til å skremme islendingenes stopper Ragnar Sigurdsson.
– Jeg kan stoppe hvem som helst, sier han.

I kveld er det Østerrike og Belgia som gjelder for våre naboer.

Nu kör vi Sverige!
Áfram Ísland!

kurt.haugli@aftenposten.no
odd.inge.aas@aftenposten.no

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. FOTBALL

  Dette skjer i EM i dag

 2. FOTBALL

  Tidligere Brann-spillers ulykksalige selvmål kostet Island dyrt

 3. FOTBALL

  - Dette er guttene som erobret verdens hjerter

 4. FOTBALL

  Slik går Sverige og Island videre i EM

 5. FOTBALL

  Er Island-keeper Halldorsson EMs mest undervurderte spiller?

 6. FOTBALL

  Hodgson kan få nådestøtet av vennen han har kjent i 40 år