SwissLeaks: Mannen som får milliardærer og banksjefer til å skjelve

Dataingeniøren, tyven, casino-croupieren, pokerspilleren, kvinneforføreren og varsleren Hervé Falciani er en av Sveits' mest ettersøkte menn.

Tidlig i 2008 hadde Hervé Falciani samlet og lagret sensitive data om 107.181 bankkunder. Det store spørsmålet er hva han hadde tenkt å bruke det til.

Hervé Falciani er ikke en mann du skulle tro fikk adgang til topphemmelige bankdata fra Sveits med detaljerte kundelister, kontonumre, beløp og referater fra kundesamtaler med politikere, forretningsfolk og kjendiser.

Våren 2006 fikk han jobben med å lage et dataverktøy for Genève-banken HSBC Privat Bank, som skulle gjøre det lettere for banken å håndtere sine kunder. Alle kundedata fra det gamle IT-systemet skulle importeres og lagres.

— Han skulle ha slettet dataene da importprosessen var over, sier HSBC PBs prosjektsjef til den franske avisen Le Monde.

Det gjorde han ikke.

— Jeg stjal dataene, sier Falciani i et intervju med Le Monde. Han hevder også at han fikk hjelp.

— Jeg jobbet med mange sensitive prosjekter sammen med andre bankansatte. De fortalte meg: «du vet, det og det foregår». Slik fikk jeg tilgang til dataene ved hjelp av mellommenn, hevder han.

Idealist eller tyv?

Tidlig i 2008 hadde Falciani samlet og lagret sensitive data om 107.181 bankkunder. Det store spørsmålet er hva han hadde tenkt å bruke det til.

Selv hevder han det var idealisme og et ønske om å avsløre bankjuks.

Hans daværende elskerinne Georgina Mikhael hadde en annen versjon:

— Han fortalte at han hadde en database han ønsket å selge slik at han hadde penger å gi til sin kone i forbindelse med skilsmissen, sa Mikhael da hun senere ble pågrepet.

I februar samme år dro de to elskerne til Libanon, hvor Falciani under det falske navnet «Ruben Ai-Chidiak» besøkte fire banker. Ifølge både Mikhael og libanesiske bankfolk Le Monde har intervjuet, tilbød Falciani dem å kjøpe informasjon.

Ingen var interessert, og han dro tomhendt hjem.

Tilbød listene til flere land

Tilbake i Sveits tilbød Falciani materialet gratis til både franske, britiske og tyske myndigheter.

«Jeg har hele listen til klientene i en av de fem største privatbankene», skrev han 18. mars 2008 til britisk etterretning.

I mellomtiden gikk alarmen i Sveits. Opplysningene om Libanon-turen kom frem til den sveitsiske bankforeningen. Etterforskning ble startet, og elskerinnens telefon ble avlyttet.

22. desember ble Mikhael pågrepet. Falciani ble bedt om å møte dagen etter. Det angrer sveitsiske myndigheter bittert på i dag.

Han pakket kofferten, skaffet en leiebil, hentet familien og rømte til sitt sommerhus i Castellar i Frankrike.

  1. juledag på flyplassen i Nice ga han franskmennene fem DVD-er med dataene som skulle skape jordskjelv i flere land.

Enorme datamengder

I 2009 samarbeidet Falciani med både politi- og skattemyndigheter i Frankrike, som på sin side beskyttet ham mot utvisning og fengsel i Sveits. Han fikk også en datajobb.

I dag bistår Falciani blant annet land som Argentina og India med å avsløre skattesnytere.

Utover det er han arbeidsløs og lever på korttidskontrakter. Det siste jobbintervjuet endte med avslag.

— Direktøren sa nei da hun kjente igjen navnet mitt. Jeg overlever ved å gjøre meg selv nyttig, sier Falciani.

Rett før jul ble han tiltalt av sveitsiske påtalemyndigheter for «industrispionasje». Sveits presser hardt for å få ham fengslet.

Nå vil han skifte identitet og starte på nytt:

— Jeg skal åpne en ny side i mitt liv, søke om navneendring og forsvinne slik at jeg kan leve et normalt liv.