Norge

Avlyser aksjon på Stiklestad

Aksjonistene på Stiklestad avlyste dagens markering på Stiklestad. Jonas Gahr Støre var åpen for dialog med Aksjon Stiklestad.

Jonas Gahr Støre åpnet Stiklestadspelet og hadde samtale med Gudmund Hernes på Stiklestad i går. FOTO: LEIF ARNE HOLME/ADRESSEAVISEN Foto: Leif Arne Holme Adresseavisen

 • Kaja Korsvold

Ifølge Levanger-Avisa avlyste gruppen som kaller seg Aksjon Stiklestad i går kveld sin aksjon mot et multikulturelt senter på Stiklestad.

–Vi har nådd fram med vårt budskap, sier leder for aksjonen, Eivind Lundager, til Levanger-Avisa.

Han sier aksjonen fryktet at den planlagte markeringen kunne føre til urolig stemning.

Etter kritikk mot markeringen i kjølvannet av terroraksjonene i Oslo og på Utøya, hadde initiativtagerne dempet aksjonen til det de kaller markering. Den skulle vært gjennomført i forkant av utenriksminister Jonas Gahr Støres foredrag «Å leve i konflikt» på Stiklestad kultursenter i dag klokken 16.

–Sterke meninger

Utenriksministeren stiller seg helt åpent til aksjonen, fortalte han på en pressekonferanse på Stiklestad i går.

–Stiklestad handler om å ha sterke meninger. Derfor har jeg behov for å si velkommen disse som har det. Når det gjelder innholdet i protestene, har jeg lyttet til dem og lest dem. Jeg mener disse folkene tegner et trusselbilde av noe som ikke er en realitet. De skriver at noen, uklart hvem, vil gjøre om Stiklestad til noe jeg syns er litt uklart, sa Støre.

Fra starten av juli har gruppen Aksjon Stiklestad kjempet mot etableringen av et multireligiøst senter på Stiklestad. De har bl.a. frontet saken på nettstedet Document.no, der også terrorsiktede Anders Behring Breivik var en aktiv debattant. Aksjonistenes leder, Eivind Lundager tar fullstendig avstand fra Behring Breiviks terroraksjon.

–Men det han har skrevet, er ikke så halsbrekkende galt, sa Lundager til Aftenposten tidligere i uken.

–Ekstreme holdninger må frem i lyset

Tror på dialog

Det er tidligere Oslo-biskop Gunnar Stålsett som har tatt initiativ til et multireligiøst senter på Stiklestad, der slaget som samlet Norge til et kristent rike sto i 1030. Støre tok ikke stilling til Stålsetts idé, men mener dialog generelt er viktig.

–Å ha dialog mellom livssyn og religioner er avgjørende for at folk skal holde ut med hverandre. En religionsdialog handler ikke om å gjøre noen til troende. Når vi vet hva livssyn betyr for noens identitet, er det viktig å ha arenaer for møter om dette.

Støre ble for lang tid siden invitert til å være årets olsokprofil. Han mener det ikke kommer i konflikt med politikernes lave profil og utsettelse av valgkampen etter terrortragedien.

–Når jeg inviteres hit er det fordi jeg er politiker. Men jeg har stor respekt for alle som har sagt at det er viktig hvilke strider vi skal ta nå. Jeg kommer ikke med noe valgmanifest. Det er andre ting som står i fokus nå, sa Gahr Støre.

Relevante artikler

 1. VERDEN
  Publisert:

  Høyreekstreme i Frankrike sier de er inspirert av Breivik

 2. VERDEN
  Publisert:

  Terrorist, amatørspion eller spøkefugl? 22-åring sitter fortsatt fengslet etter terroralarmen i Nederland.

 3. POLITIKK
  Publisert:

  Hareide roser Støre opp i skyene i ny bok

 4. NORGE
  Publisert:

  Listhaug takker for massiv blomsterstøtte. Bak ny Facebook-aksjon står flere innvandringsfiendtlige grupper.

 5. POLITIKK
  Publisert:

  – En regjering med Ap og Sp vil være et fossilgrått mareritt

 6. A-MAGASINET
  Publisert:

  Champagnen sto klar. Seierstalen var skrevet. Her er historien bak Støres valgnederlag.