Norge

Kina godtar klima-sjekk

Kina godtar nå at en globale klimaavtale skal revideres hvert femte år. Det er et gjennombrudd.

kinaolesklode2.jpg
  • Ole Mathismoen
    Ole Mathismoen

”Et historisk skritt”.

Frankrikes president François Hollande brukte store ord etter et møte med Kinas president Xi Jinping og statsminister Li Keqiang i Beijing i går.

Frakrikes presodent Francois Hollande og Kinas president Xi Jinping på vei til å fortelle om enigheten som kan være med å bane veien for en klimaavtale i Paris i desember.

De to ble enige om en deklarasjon som kan være med å rydde veien for at det faktisk blir undertegnet en klimaavtale i Paris i desember.

Kina har gått med på følgende:

  • Hvert femte år skal de land som undertegner avtalen revidere sine egne klimaløfter og klimamål.
  • Hvert femte år skal det sjekkes om hvorvidt løftene oppfylles eller ei?
  • Hvert femte år skal det lages en global statusrapport – er reduksjonene av de globale klimagassutslippene store nok til å begrense oppvarmingen?
  • Den nye klimaavtalen skal ikke ha tidsbegrensning. Den skal være varig – men innholdet kan selvsagt skjerpes etter hvert.

Lang norsk kamp

Norske forhandlere har kjempet for flere av disse kravene i mange måneder. Men til nå har Kina avvist både revisjoner, rapportering av hvordan hvert land gjør det og at avtalen skal være varig – altså uten en sluttdato.

Juridisk bindende avtale

Frankrike og Kina skriver også at de ønsker en ambisiøs og juridisk bindende avtale i Paris.

Foreløpig har USA sagt blankt nei til en juridisk bindende avtale. Årsaken er at den i så fall må til Kongressen for godkjenning, og der har klimaskeptiske republikanere flertall.

Kina investerer mer i fornybar energi enn Europa og USA tilsammen. Les den fascinerende historien her

For ett år siden kom det første gjennombruddet. Kina og USA undertegnet en avtale om klimagasser. For første gang kom Kina med et løfte om redusert utslippsvekst. President Barack Obama og Kinas president Xi Jinping utenfor Det Hvit Hus.

Hva sier India og Brasil?

Kina har tradisjonelt stor innflytelse på de mer enn 150 landene i den store u-landsgruppen G77.

Men det er foreløpig ikke kjent hvordan andre store land som India, Brasil, Mexico og Sør-Afrika reagerer på Kinas siste innrømmelser.

Flere store u-land har tidligere vært sterkt mot å måtte revidere klimaplanene hvert femte år fordi det krever for store ressurser.

Men vil ikke ha felles CO2-mål

Kina har foreløpig ikke akseptert at Paris-avtalen skal inneholde et langsiktig felles globalt mål for reduksjon av klimagasser.

-Det er nå sannsynlig at Paris vil bli en suksess, men det er ikke helt sikkert. Men grunnlaget er på plass, sa den franske presidenten til franske reportere.

taaee18a.jpg

-Men møtet i Beijing har vært historisk, sa Hollande.

Klima— og miljøminister Tine Sundtoft sier avtalen mellom Frankrike og Kina er positiv:

— Det er positivt at verdens største utslipper Kina har gått sammen med vertskapet for klimatoppmøtet i Paris om denne erklæringen. Den bekrefter at Kina ønsker å bidra til at vi får en god avtale i Paris.

Les mer om

  1. Klimakrisen - Oles klode